Ev kazaları nedeniyle acil servise başvuran 0-6 yaşçocukların annelerinin ev kazalarına yönelik güvenlikönlemlerinin tanımlanması ve annelerin özyeterliliğiyle ilişkisi
Definition of safety measures against home accidents for mothersof 0-6 years old children applying to emergency department due tohome accidents and their relationship with mothers' selfefficiency
- Tez No: 985008
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Ev Kazası, 0-6 Yaş Çocuk, Anne Öz Yeterlilik, Koruma, Önleme, Home Accidents, Children Aged 0-6, Maternal Self-efficacy, Protection, Prevention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırmacının amacı, acile ev kazası ile başvuru yapan 0-6 yaş grubu çocukların annelerinin ev kazasına yönelik güvenlik önlemlerini tanılamak ve öz yeterlilik seviyesini belirlemek, bu iki değişken arasında ilişkiye bakmak ve bu değişkenlerini etkileyen faktörleri saptamaktır. Bu araştırmanın evreni Akçakale Devlet Hastanesi acil servisine ev kazası şikâyetiyle başvuran 0-6 yaş grubu çocukların anneleri oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise verilerin toplandığı 15.10.2024- 07.04.2025 tarihleri arasında acil servise başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 340 anne ve çocuk oluşturmuştur. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu, ebeveyn öz-yeterlik ve 0-6 yaş grubu annelerin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini tanılama ölçekleri ile toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics v.22.0 programında tanımlayıcı istatistik, sürekli değişkenler yönünden farkın önemliliği için bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü Anavo testleri kullanılmıştır. 2 gruptan fazla olan gruplarda farkın neden kaynaklandığını bulabilmek için post hoc testlerinden Dunkan testi yapılmıştır. İki ölçek arasındaki ilişki için pearson korelasyonu kullanılmıştır. Tüm analizler için 0.05'in altındaki p değeri anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 29.91±6.029 olarak hesaplanmış ve % 62.6'sının 30 yaş ve altında olduğu saptanmıştır. Annelerin %32.9'unun lise ve üzeri eğitime sahip iken, %62.6'sının gelir getiren bir işte çalışmadığı belirtilmiştir. Ev kazası geçiren çocukların %68.2'sinin erkek, %45.0'ının 3 veya 4 yaşında olduğu (X̄±Ss= 2.214±0.71) ve acile en fazla düşme (%62.9), en az zehirlenme ve boğulma (%7.9) şikâyeti ile başvuru yapıldığı görülmüştür. Annelerin ebeveyn öz yeterlilik ölçeği puan ortalaması 82.8±17.9 olarak hesaplanmış, en düşük 22, en yüksek puan ise 112 olarak hesaplanmıştır. 0-6 yaş çocuklarda annenin ev kazalarına yönelik güvenlik önlemlerini tanılama ölçeği ortalama puanında ise annelerin 89.7±22.23 puan aldığı saptanmış, ölçekten en düşük olarak 46, en yüksek ise 144 olduğu saptanmıştır. Bu iki ölçek arasındaki korelasyonda aralarında zayıf negatif bir ilişki olduğu görülmüştür (p<0.05). Annelerin eğitim, çalışma durumu, aylık geliri, evin tipi, çocuğun yaşı, acile başvurma nedeni ve çocuğun oynadığı yer faktörleri annenin öz yeterliliğini ve ev kazalarını önlemede tanımla durumunu etkilediği saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak çocuk sağlığını olumsuz etkileyen ev kazalarının önlenmesinde anne öz yeterliliğin artırılması ve bu konuda ev ve çevre yönünden anneler başta olmak üzere toplum bilinçlendirme programlarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive study is to identify the safety measures taken by mothers of children aged 0-6 who were admitted to the emergency department due to a home accident, to determine their self-efficacy level, to examine the relationship between these two variables, and to identify the factors affecting these variables. The population of this study consists of mothers of children aged 0-6 who were admitted to the emergency department of Akçakale State Hospital with complaints of home accidents. The sample of the study consists of 340 mothers and children who were admitted to the emergency department between October 15, 2024, and April 7, 2025, and who agreed to participate in the study. The research data were collected using a questionnaire prepared by the researchers, parent self-efficacy scales, and scales for identifying safety measures for home accidents among mothers of children aged 0-6 years. The obtained data were analyzed using IBM SPSS Statistics v.22.0 software, employing descriptive statistics, independent samples t-tests to assess the significance of differences in continuous variables, and one-way ANOVA tests. To determine the source of differences among the three groups, Duncan's post hoc test was conducted. Pearson correlation was used to assess the relationship between the two scales. A p-value below 0.05 was considered statistically significant for all analyses. The average age of mothers participating in the study was calculated as 29.91±6.029, and 62.6% were found to be 30 years old or younger. While 32.9% of the mothers had a high school education or higher, 62.6% were not employed in a job that generated income. It was determined that 68.2% of the children who had experienced a home accident were male, and 45.0% were 3 or 4 years old (X̄±Ss= 2.214±0.71). When looking at the reasons for seeking emergency care, the most common complaint was falls (62.9%), while the least common complaints were poisoning and drowning (7.9%). The average parental self-efficacy scale score for mothers was calculated as 82.8±17.9, with the lowest score being 22 and the highest score being 112. In the average score of the scale measuring mothers' awareness of safety precautions against home accidents in children aged 0-6, mothers scored 89.7±22.23, with the lowest score being 46 and the highest being 144. When the correlation between these two scales was examined, a weak negative relationship was observed (p<0.05). It was determined that factors such as mothers' education, employment status, monthly income, type of home, child's age, reason for emergency room visit, and where the child plays affect mothers' selfefficacy and ability to identify home accidents (p<0.05). As a result, it is recommended that maternal self-efficacy be increased and that awareness programs be implemented for mothers and the community in general regarding home and environmental safety in order to prevent accidents in the home that negatively affect children's health.