Kedilerde kullanılan propofol-izofloran ve propofol-ketamin anestezilerinin vücut sıcaklığı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of propofol-isoflurane and propofol-ketamine anesthesia on body temperature in cats
- Tez No: 985026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİN GÖKHAN ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, izofluran, ketamin, propofol, rektal sıcaklık, Anesthesia, isoflurane, ketamine, propofol, rectal temperature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, propofol–izofluran (PI) ve propofol–ketamin (PK) kombinasyonlarının kedilerde bazı fizyolojik değişkenler ve anesteziden derlenme süresi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmada 34 sağlıklı kedi rastgele iki gruba ayrıldı. PI grubuna intravenöz propofol indüksiyonu sonrası izofluran anestezisi uygulanırken, PK grubuna intravenöz propofol indüksiyonu sonrası sürekli infüzyon şeklinde ketamin ile idame sağlandı. Operasyon süresince kalp atım hızı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu ve rektal sıcaklık ölçüldü; operasyon süresi, ekstübasyon süresi ve sternal pozisyona geçiş gibi değişkenler kaydedildi. Bulgular: PK grubunda rektal sıcaklık, kalp atım sayısı ve solunum sayısının Pİ'ye kıyasla daha dengeli bir düşüşle seyrettiği belirlendi. Ayrıca PK grubunda sternal pozisyona geçiş süresi ve operasyon sonrası toparlanma süreleri Pİ grubuna göre anlamlı şekilde daha kısa olduğu belirlendi (p < 0.05). Sonuç: Kedilerde Pİ anestezisi, PK rejimine kıyasla daha uzun derlenme süresine neden olduğundan hipotermi riskine daha yakın bir kombinasyondur. PK anestezisinde kalp atım hızının daha sınırlı bir düşüşle seyretmesi, özellikle kardiyak hastalıklarda sempatomimetik etkisinden ötürü ketaminin tercih edilebileceğini göstermektedir. Her iki rejimde de solunum depresyonu riskine karşı oksijen desteği ve solunum takibi gereklidir. Ayrıca, ketaminin analjezik etkisi sayesinde cerrahi anesteziye daha hızlı ulaşılması, PK rejiminin belirli klinik avantajlar sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the effects of propofol–isoflurane (PI) and propofol–ketamine (PK) combinations on physiological parameters and recovery time in cats. Material and Method: Thirty-four healthy cats were randomly divided into two groups. The PI group received intravenous propofol followed by isoflurane inhalation. The PK group received intravenous bolus administration of propofol, followed by continuous rate infusion of ketamine. Heart rate, respiratory rate, oxygen saturation, and rectal temperature were monitored during surgery. Parameters such as operation time, extubation time, and time to sternal recumbency were recorded. Results: The PK group showed more stable heart rate, respiratory rate, and rectal temperature values. Additionally, the time to sternal recumbency and recovery durations were significantly shorter in the PK group compared to the PI group (p < 0.05). Conclusion: PI anesthesia in cats was associated with a higher risk of hypothermia and longer recovery time compared to the PK regimen. The more stable heart rate observed under PK anesthesia suggests that ketamine may be preferable in patients with cardiac conditions. In both regimens, oxygen supplementation and continuous respiratory monitoring are essential due to the risk of respiratory depression. Furthermore, the faster achievement of surgical anesthesia under PK anesthesia, attributed to the analgesic effect of ketamine, indicates certain clinical advantages of the PK regimen.