İlkokul çağı çocuklarında animasyon terapisinin zaman algısına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of animation therapy on time perception in primary school children: Randomized controlled trial
- Tez No: 985037
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA BUMİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Ergoterapi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Occupational Therapy, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Stop-motion animasyon tekniği, Stop- motion animation technique
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, animasyon terapisinin (AT) ilkokul çağındaki tipik gelişim gösteren çocuklarda zaman algısı ve yürütücü işlevler aracılığıyla günlük rutin performansları üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla, randomize kontrollü iki kollu paralel tasarımlı olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya 7–10 yaş aralığında 63 çocuk dahil edildi ve çocuklar müdahale (n=31) ve kontrol (n=32) gruplarına rastgele atandı. Müdahale grubuna 10 hafta boyunca haftada bir gün, 30–60 dakika süren toplam 10 seans animasyon terapisi uygulandı; kontrol grubu bekleme listesinde tutuldu. Her iki grupta da ilk ve son değerlendirmeler 10 hafta arayla yapıldı. Değerlendirmelerde Süre Ayırt Etme (SA), Süre Yeniden Üretim (SYÜ) görevleri ve Yürütücü İşlevler ve Aktivite Rutinleri Ölçeği (YİARÖ) kullanıldı. İlk değerlendirmelerde iki grubun tüm ölçümlerde başlangıç değerleri açısından benzer olduğu görüldü (p>0,05). Sonuçlar, animasyon terapisi sonrasında müdahale grubunda zaman ayrımının tüm parametrelerinde ayrım eşiğinin anlamlı düzeyde azaldığını ve zaman ayrımı becerisinin geliştiğini (p=0,01–0,03; r=0,28–0,75); süre yeniden üretimi görevlerinde 500 ms ve 800 ms parametrelerinde anlamlı iyileşmeler sağlandığını (p=0,03–0,04; r=0,28–0,40) ve YİARÖ toplam puanı ile Oyun–Serbest Zaman ve Sosyal Rutinler alt boyutlarında performans artışı olduğunu gösterdi (p<0,01; r=0,66–0,75). Bu bulgular, animasyon terapisinin dikkat, davranış inhibisyonu ve öz düzenleme becerilerini güçlendirdiğini ve böylece çocukların zaman algısının fiziksel zaman ile daha senkronize hale geldiğini ve yürütücü işlevler aracılığı ile günlük rutin performanslarını artırdığını gösterdi. Animasyon terapisinin, bilişsel, duygusal ve sosyal süreçlerle ilişkili zaman algısının gelişimini destekleyen yenilikçi bir ergoterapi yaklaşımı olduğu ve okul ile sanat temelli rutinlerde yürütücü işlevler ile zaman yönetimini desteklemede etkili bir araç olarak kullanılabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled, two-arm parallel design to examine the effects of animation therapy (AT) on time perception and daily routine performance through executive functions in typically developing primary school children. Sixty-three children aged 7–10 years were included in the study and randomly assigned to intervention (n=31) and control (n=32) groups. The intervention group received a total of 10 sessions of animation therapy, lasting 30–60 minutes, once a week for 10 weeks; the control group was kept on a waiting list. Initial and final assessments were conducted 10 weeks apart in both groups. The assessments used Duration Discrimination (DC), Duration Reproduction (DR) tasks, and the Executive Functions and Occupational Routines Scale (EFORTS). Initial assessments showed that both groups were similar in all baseline values (p>0.05). The results showed that after animation therapy, the discrimination threshold decreased significantly in all parameters of DD and DD skills improved in the intervention group (p=0.01–0.03; r=0.28–0.75); significant improvements were achieved in the 500 ms and 800 ms parameters in DR tasks (p=0.03–0.04; r=0.28–0.40); and performance increased in the total score of the EFORTS and the Play-Leisure and Social Routines sub-dimensions (p<0.01; r=0.66–0.75). These findings indicate that animation therapy strengthens attention, behavioral inhibition, and self-regulation skills, thus making children's perception of time more synchronized with physical time and improving their daily routine performance through executive functions. Animation therapy has been shown to be an innovative occupational therapy approach that supports the development of time perception related to cognitive, emotional, and social processes, and can be used as an effective tool in supporting executive functions and time management in school and art-based routines.