A trace inequality for loxodromics of length ≤ 2 in free kleinian groups
Serbest kleinian gruplarında boyu ikiden küçük ya da eşit loksodromikler için bir iz eşitsizliği
  1. Tez No: 985051
  2. Yazar: ÖMER VOLKAN CÜRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER SAVAŞ YÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık gruplar, Discrate groups
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Γ = ⟨𝜉,𝜂⟩ tamamen loksodromik serbest bir Kleinian grup olsun. Herhangi bir 𝛾 ∈Γ ve hiperbolik 3-uzay H3 içindeki herhangi bir 𝑧 için, dist(𝑧,𝛾(𝑧)), 𝑧 ile 𝑧 nin 𝛾 altındaki görüntüsü olan 𝛾(𝑧) arasındaki hiperbolik uzaklık olsun. ℓ(𝛾) ile Γ içinde azaltılmış bir kelime olarak 𝛾 nın uzunluğunu belirtirsek, Ψ2 = {𝛾 ∈Γ : ℓ(𝛾) ≤2} olsun. İlk olarak, bu tezde,Ψ𝑐6 = {𝜙𝜓𝜙−1 : 𝜙,𝜓 ∈Ψ2} olarak tanımlanmışken herhangi bir 𝑧∈H3 için max{dist(𝑧,𝛾(𝑧)) : 𝛾 ∈Ψ𝑐6}≥3.36611... olduğu ispatlandı. İkinci olarak, |trace^2(𝜙_0)−4|+|trace^2(𝜙0𝜓0𝜙0^−1 𝜓0^−1)−2|≥13.5 olarak ifade edilen Jørgensen eşitsizliğinin bir versiyonunun bazı belirgin 𝜙0,𝜓0 ∈Ψ2 için dist(𝑧2,𝜙0𝜓0𝜙0^−1 (𝑧2)) ≤dist(𝑧1,𝜙0𝜓0𝜙0^−1(𝑧1)) ve dist(𝑧2,𝛾(𝑧2)) <3.36611... eşitsizliklerinin her 𝛾 ∈Ψ𝑐6−{𝜙0,𝜙0^−1 ,𝜓0^−1 𝜙0𝜓0,𝜓0^−1𝜙0^−1𝜓0,𝜓0𝜙0𝜓0&−1,𝜓0𝜙0^−1𝜓0^−1} için doğru olması varsayımı altında sağlanmakta olduğu gösterilmektedir. Yukarıda, 𝑧1 ve 𝑧2 sırasıyla 𝜙0 nun ekseni ile 𝜓0𝜙0𝜓0^−1 ve 𝜓0^−1𝜙0𝜓0 eksenlerini birbirine bağlayan en kısa jeodezik segmentlerin orta noktalarıdır.
Özet (Çeviri)
Let Γ = ⟨𝜉,𝜂⟩ denote a purely loxodromic free Kleinian group. For any 𝛾 ∈Γ and any 𝑧 in the hyperbolic 3-space H3, let dist(𝑧,𝛾(𝑧))denote the hyperbolic distance between 𝑧 and the image 𝛾(𝑧) of 𝑧 under 𝛾. Let Ψ2 = {𝛾 ∈Γ : ℓ(𝛾) ≤2}, where ℓ(𝛾) denotes the length of 𝛾 as a reduced word in Γ. Firstly, in this thesis, it is proved that max{dist(𝑧,𝛾(𝑧)) : 𝛾 ∈Ψ𝑐6}≥3.36611... for any 𝑧∈H^3 forΨ_6^𝑐 = {𝜙𝜓𝜙−1 : 𝜙,𝜓 ∈Ψ_2}. Secondly, as a consequence, it is shown that a version of the Jørgensen's inequality expressed as |trace^2(𝜙_0)−4|+|trace2(𝜙_0^(-1)𝜓_0𝜙_0^(−1)𝜓_0^(−1))−2|≥13.5 is satisfied for some distinct 𝜙_0,𝜓_0 ∈Ψ^2 assuming the inequalities dist(𝑧_2,𝜙_0𝜓_0𝜙_0^(−1)(𝑧_2)) ≤dist(𝑧_1,𝜙_0𝜓_0𝜙_0^(−1)(𝑧1)) and dist(𝑧_2,𝛾(𝑧_2)) <3.36611... holdforevery𝛾 ∈Ψ𝑐6 −{𝜙0,𝜙−10 ,𝜓−10 𝜙0𝜓0,𝜓−10 𝜙−10 𝜓0,𝜓0𝜙0𝜓−10 ,𝜓0𝜙−10 𝜓−10 }. Above, 𝑧_1 and 𝑧_2 are the midpoints of the shortest geodesic segments connecting the axis of 𝜙_0 to the axes of 𝜓_0𝜙_0𝜓_0^(−1) and 𝜓_0^(−1)𝜙_0𝜓_0, respectively.