Farklı ağırlıktaki ağırlıklı battaniye uygulamasının yetişkin bireylerde genel fizyolojik cevaplarının incelenmesi
Investigation of the general physiological responses of adult individuals to weighted blanked applications of varying weights
  1. Tez No: 985052
  2. Yazar: NESRİN İREM ORTAYAKALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇER ESKİKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Fizyoloji, Ergoterapi, Neurology, Physiology, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Durumluk kaygı, Duyusal ağırlıklandırma, Elektrofizyolojik bilgi toplama, Otonom sinir sistemi, Parasempatik sinir sistemi, State anxiety, Sensory weighting, Electrophysiological data acquisition, Autonomic nervous system, Parasympathetic nervous system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmada, vücut ağırlığının %5'i ve %10'u oranlarındaki ağırlıklı battaniye uygulamalarının yetişkin bireylerde kısa süreli fizyolojik yanıtlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneye katılan 84 erkek birey rastgele olarak dört gruba ayrılmış ve her bir gruba farklı kombinasyonlarda çarşaf ve ağırlıklı battaniye uygulanmıştır. Uygulamalar öncesi ve sonrası STAI, VAS, kan basıncı ve elektrodermal aktivite (EDA) verileri toplanmıştır. Bulgular, ağırlıklı battaniyenin kaygı düzeyini azaltma ve bazı fizyolojik parametreleri olumlu yönde değiştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the short-term effects of weighted blanket applications equivalent to 5% and 10% of body weight on physiological responses in adults were examined. A total of 84 male participants were randomly divided into four groups, each receiving different combinations of weighted blankets and sheets. Pre- and post-application data were collected using STAI, VAS, blood pressure, and electrodermal activity (EDA) measurements. The results indicate that weighted blankets have the potential to reduce anxiety levels and positively affect certain physiological parameters.