Voleybolcuların sporda mücadele ve tehdit algıları ile duygu düzenleme ve stresle başa çıkma tarzlarının incelenmesi
An examination of volleyball players' perceptions of challenge and threat in sport, emotion regulation, and coping styles with stress
  1. Tez No: 985081
  2. Yazar: FURKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol, Stresle Başa Çıkma, Sporda Mücadele, Tehdit Algıları, Duygu Düzenleme, Volleyball, Coping with Stress, Challenge in Sport, Threat Perceptions, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, voleybolcuların mücadele ve tehdit algıları ile duygusal düzenleme ve stresle başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın diğer amacı ise; mücadele ve tehdit algıları, duygusal düzenleme ve stresle başa çıkma stratejileri ile çeşitli demografik değişkenler (Cinsiyet ,branşla ilgilenme, spor yapma düzeyi, günlük spor yapma süresi, okul başarısı, anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, ailede lisanslı sporcu olma, kardeş sayısı, branşını severek yapma, branşını isteyerek seçme, antrenmana götüren kişi, sportif ihtiyaçlarını gideren kişi, sporla ilgili iletişim kurduğu kişi, aile desteği, haftalık antrenman gün sayısı) arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmada, betimsel araştırma yöntemi içerisinde sıklıkla kullanılan nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kars il merkezinde farklı liselerde öğrenim gören ve aktif olarak voleybol sporu oynayan 654 lise öğrencisi, örneklemini ise araştırma kapsamına alınan 562 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak,“Sporda Stresle Başa Çıkma Stratejileri Envanteri”,“Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“Sporda Mücadele ve Tehdit Algısı Ölçeği ”kullanılmıştır. Voleybol sporu ile ilgilenen öğrencilerin demografik değişkenlerine göre ölçeklerden aldıkları puanların düzeylerini belirlemek için aritmetik ortalama ve standart sapma; ölçeklerden aldıkları puanlarda farklılaşma olup olmadığını belirlemek için bağımsız t testi ve One-way ANOVA analizi yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 21.00 programı kullanılmıştır. Çoklu Regresyon analizi, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; voleybol branşı ile aktif olarak ilgilenen öğrencilerin, sporda mücadele ve tehdit, duygu düzenleme ve stresle başa çıkma puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında, mücadele ile tehdit, bilişsel yeniden değerlendirme ve stresle başa çıkma arasında; tehdit ile bastırma ve stresle başa çıkma arasında, bilişsel yeniden değerlendirme ile bastırma ve stresle başa çıkma arasında, bastırma ile stresle başa çıkma pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda, stresle başa çıkma ile mücadele, tehdit ve bilişsel yeniden düzenleme arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between volleyball players' perceptions of challenge and threat, their emotion regulation strategies, and their coping strategies with stress. Another aim of the study is to investigate how these variables relate to various demographic factors, including gender, years of involvement in the sport, level of participation, daily duration of training, academic achievement, parents' educational status, presence of licensed athletes in the family, number of siblings, practicing the sport willingly and with enjoyment, the person accompanying them to training, the person meeting their sporting needs, the person they communicate with regarding sports, family support, and the number of weekly training sessions. The study employed the relational survey model, one of the quantitative research designs frequently used within the descriptive research method. The study population consisted of 654 high school students actively engaged in volleyball in different schools in Kars city center, while the sample comprised 562 students. Data were collected using the Coping Strategies with Stress in Sport Inventory, the Emotion Regulation Scale, and the Challenge and Threat in Sport Scale. Descriptive statistics (arithmetic mean and standard deviation), independent samples t-test, and one-way ANOVA were used to determine whether significant differences existed across demographic variables. Furthermore, multiple regression and Pearson product-moment correlation analyses were conducted using the SPSS 21.00 program. The findings revealed that volleyball players' scores on challenge and threat perceptions, emotion regulation, and coping with stress were significantly and positively correlated. Specifically, significant positive correlations were found between challenge and threat, cognitive reappraisal and coping with stress; between threat, suppression, and coping with stress; between cognitive reappraisal, suppression, and coping with stress; and between suppression and coping with stress. Regression analysis further indicated that coping with stress was positively and significantly associated with challenge, threat, and cognitive reappraisal.The findings were discussed in the light of relevant literature, and recommendations were provided accordingly.