Kolanjiyokarsinom hücre hatlarında hedefe yönelik ilaç yeniden konumlandırma çalışmalarının in vitro olarak analiz edilmesi
In vitro analysis of targeted drug repurposing studies in cholangiocarcinoma cell lines
  1. Tez No: 985218
  2. Yazar: YAREN ARASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ULUKAYA, DOÇ. DR. HURİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoinformatik, Biyoloji, İn siliko, İn vitro, Bioinformatics, Biology, In silico, In vitro
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi ve Farmakolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Kolanjiyokarsinom, günümüzde nadir görülen ve yüksek agresiflik ile birlikte düşük sağ kalım oranlarına sahip bir kanser türüdür. Anatomik konumu ve asemptomatik ilerleyen seyri nedeniyle teşhisi ve tedavisi zorludur. Son yıllarda kolajiyokarsinoma yönelik çalışmalar hızla artıyor olsa da tedavisine yönelik spesifik ilaçlar geliştirilememiştir. Söz konusu tez hedefe yönelik kolanjiyokarsinom tedavisine yönelik planlanan üç ana bölümden oluşmaktadır; çeşitli veritabanlarından elde edilen kolanjiyokarsinom tümör dokusunun ve kıyas yapılmaya uygun bölgeden elde edilen sağlıklı dokunun RNA-Seq verilerinin incelenmesi sonucunda kanser dokularında yüksek seviyede eksprese olan genlerin seçilmesi ve literatürden yararlanılarak bir hedef belirlenmesi. İkinci bölüm olarak bu hedefe yönelik bilgisayar tabanlı çalışmalar gerçekleştirilerek ilaç yeniden konumlandırma çalışmaları yapılarak günümüzde FDA tarafından onaylanmış ilaç havuzundan hedefimize uygun bir potansiyel ilacın belirlenmesi. Son aşama olarak ise in vitro ortamda kullanılacak potansiyel ilaçların kolanjiyokarsinom hücre hatlarındaki etkisinin analizi gerçekleştirilmiştir. Bu tez kapsamında potansiyel hedef ve ilaçların hem in silico hem de in vitro olarak analiz edilmesiyle yeni bir bakış açısı kazandırılmıştır. Tez kapsamında elde edilen sonuçlarla birlikte güncel terapilerin yetersiz kaldığı kolanjiyokarsinom tedavisine yönelik alternatif bir metot geliştirilmesinin önünün açılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cholangiocarcinoma is a rare type of cancer with high aggressiveness and low survival rates. Due to its anatomical location and asymptomatic progression, it is difficult to diagnose and treat. Although it is considered a type of liver cancer, it is difficult to diagnose because of its location and origin. Despite the rapid increase in research on cholangiocarcinoma in recent years, no specific drugs have been developed for its treatment. This thesis consists of three main sections aimed at targeted cholangiocarcinoma treatment: selecting genes highly expressed in cancer tissues based on the analysis of RNA-Seq data obtained from cholangiocarcinoma tumor tissues and healthy tissues obtained from a comparable region from various databases, and determining a target by referring to the literature. The second section involves computer-based studies targeting this target, conducting drug repurposing studies, and identifying a potential drug suitable for our target from the pool of drugs currently approved by the FDA. In the final stage, the effect of potential drugs to be used in vitro on cholangiocarcinoma cell lines was analyzed. Within the scope of this thesis, the analysis of potential targets and drugs both in silico and in vitro has provided a new perspective. Based on the results obtained within the scope of the thesis, the aim is to pave the way for the development of an alternative method for the treatment of cholangiocarcinoma, where current therapies are insufficient.