Broy dergisi ve Yenibütüncü şiir
Broy magazine and the Yenibütüncü poetry
  1. Tez No: 985246
  2. Yazar: HANİFE ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül 1980 Dönemi, 1980 sonrası, 12 September 1980 Period, After 1980
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
1985-1990 yılları arasında yayımlanan Broy dergisi, 60. sayıya kadar yayın hayatını sürdürür. İlk sayısından itibaren sosyalist çizgisini bozmayan Broy, 27. sayıda yayımlanan Yenibütün Manifestosu'yla derginin şiir anlayışını sistemli bir hale getirir. Sekiz maddeden oluşan bu manifestonun her bir bölümünde, şiirin biçim ve içerik problemlerine dair değerlendirmelerde bulunulur. Broy dergisini, manifestoyu merkeze alarak incelemeyi amaçlayan bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde 1980 sonrası siyasî, sosyal, kültürel ve edebî ortam anlatılarak dergiye ve şiir anlayışına tarihsel bir zemin oluşturulmuştur. İkinci bölümde Broy dergisinin içerik ve şekil özellikleri ile Türk edebiyatındaki yeri değerlendirilmiş, Üçüncü bölümde ise derginin 27. sayısında sekiz madde halinde yayımlanan Yenibütün Manifestosu'na dair genel bilgi verilmiştir. Çalışmanın inceleme kısmını oluşturan dördüncü bölümde, manifestodaki her bir maddeye ilişkin açıklamalarda bulunulmuş ve bu maddelere örnek teşkil eden şiirler incelenmiştir. Çalışmanın ekler kısmında dergiye ve manifestoya ait görsellere ve Yenibütün şiir anlayışını temsil eden şiir örneklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The magazine Broy, published between the years 1985 and 1990, sustained its publication life up to its 60th issue. Maintaining a consistent socialist perspective from its inaugural issue onward, Broy systematically articulated its poetic vision with the publication of the Yenibütün Manifesto in its 27th issue. This manifesto, consisting of eight articles, offers critical evaluations regarding the formal and thematic aspects of poetry. This study, which aims to examine Broy magazine with a particular focus on the Yenibütün Manifesto, is composed of four main sections. The first section provides a historical context for the magazine and its poetic stance by discussing the political, social, cultural, and literary atmosphere of the post-1980 period. The second section evaluates the formal and thematic features of Broy, as well as its place within the scope of Turkish literature. The third section offers an overview of the Yenibütün Manifesto, published in eight articles in the magazine's 27th issue. The fourth and analytical section of the study presents detailed interpretations of each article in the manifesto, alongside close readings of selected poems that exemplify the manifesto's principles. The appendix includes visual materials related to the magazine and the manifesto, as well as selected poems that represent the Yenibütün poetic approach.