19. yy Alman oryantalizminde Hz. Muhammed çalışmaları: A. Sprenger örneği
Prophet Muhammed studies in 19th century German orientalism - the example of A. Sprenger
  1. Tez No: 985253
  2. Yazar: BURAK KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERŞAHİN, PROF. DR. HASAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Din, Siyasal Bilimler, History, Religion, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, 19. Yüzyıl, Alman Oryantalizmi, Aloys Sprenger, Hz. Muhammed, 19th century, German Orientalism, Aloys Sprenger
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıla siyaset ve medeniyet tarihi açısından bakıldığında içerisinde birçok değişim ve dönüşümün meydana geldiği görülmektedir. Bu değişim ve dönüşüm rüzgârı oryantalist faaliyetlerin seyrini de belirlemiş, bu meyanda Alman oryantalizmi de gerek siyasi gelişmelerden gerekse yurt içi ve yurt dışında sürdürülen akademik çalışmalardan etkilenerek farklı yönlere evrilmiştir. Bu evrilmeler sonucunda ortaya çıkan fikirler ve çalışmalar, Avrupa'nın İslam dinine ve Hz. Muhammed tasavvuruna dair görüşlerini ya pekiştirmiştir ya da olumsuz yönde etkilemiştir. Yine bu çalışmalar neticesinde varılan düşünce ve çıkarımlar, siyaset ve bilim etkileşimi gereğince Doğu toplumlarına ve İslam coğrafyasına önemli ölçüde tesir etmiştir. Bu alanda telif edilen eserler arasında bahsedilen etkileşimi sağlaması, tipik 19. yüzyıl Alman oryantalizmini temsil etmesi ve gerek akademi gerekse toplum nezdinde Hz. Muhammed tasavvurunu belirlemesi açısından Aloys Sprenger'in kaleme aldığı eserler önemli bir yer işgal edegelmiştir. Yapılan çalışmada söz konusu 19. yüzyıl Alman oryantalizmi ve Hz. Muhammed tasavvuru Sprenger örneği üzerinden detaylı şekilde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The 19th century is a period in history that witnessed numerous changes in terms of politics and civilization. Orientalist studies, particularly German Orientalism, evolved in various directions during this period, influenced both politically and by the domestic and international academic community. The ideas and works that emerged as a result of these transformations either reinforced or generally negatively influenced Europe's perception of the Islamic religion and, specifically, the portrayal of Prophet Muhammed. Furthermore, the conclusions and ideas that emerged from these studies significantly impacted Eastern societies, particularly the Islamic world, in accordance with the interaction between politics and science of the time. Among the many works written in this field, there are works by Aloys Sprenger, representing the typical 19th century German Orientalism, which facilitated this interaction and had a lasting impact on the perception of Prophet Muhammad both academically and within society. This study will thoroughly examine the 19th-century German Orientalism and the portrayal of Prophet Muhammed, using Sprenger as an example.