Stroke hastalarında VSIG-4 molekülünün tanısal değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of the VSIG-4 molecule in stroke patients
  1. Tez No: 985258
  2. Yazar: VAHİT ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SALT, DR. MÜKERREM ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Tanı, V-set ve immünoglobulin alanı içeren 4 (VSIG4), Acil tıp, Ischemic Stroke, Diagnosis, V-set and immunoglobulin domain containing 4 (VSIG4), Emergency medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı akut iskemik inme hastalarında kan VSIG4 seviyelerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve inme açısından potansiyel tanısal değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: VSIG4 konsantrasyonunu ölçmek için hasta ve sağlıklı kontrol grubunda ELISA yöntemi kullanılmıştır. VSIG4' ün tanısal değerini araştırmak için ait ROC (receiver operator characteristic) analizi yapılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık değeri p<0.05 kabul edilmiştir. Bulgular: Kontrol grubunun (sağlıklı) yaş ortalaması 69,58± 3,876 (min:60, max:77) yıldı ve %55' i (n= 22) erkekti. Hasta grubunun yaş ortalaması 72,19± 11,17 (min:42, max:92) yıldı ve hastaların %51,4'Ü (n=36) kadındı. Hastaların klinik özelliklerine ilişkin bulgular incelendiğinde ek hastalıklar arasında hipertansiyon %58,6 (n=41) ile en sık görülen tanımlanmış ek hastalık olmuştur. Diyabetes mellitus %34,3 (n=24) oranında saptanırken, koroner arter hastalığı ve atriyal fibrilasyon ise eşit oranlarla, %32,9 (n=23) olarak belirlenmiştir. Etkilenen damar yapıları incelendiğinde, hastaların yarısından fazlasında orta serebral arter lezyonu (%55,7, n=39) saptanmıştır. Ön serebral arter %14,3 (n=10), arka serebral arter %12,9 (n=9) ve internal karotid arter %11,4 (n=8) oranında etkilenmiştir. Hastalara uygulanan tedavi modaliteleri incelendiğinde; en sık başvurulan yöntemin 42 olgu (%60) ile antikoagülan ve antiagregan tedavi olduğu görülmüştür. Hastaların nörolojik şiddet skorları incelendiğinde, ortanca skorun 8 (ÇAA: 6-9) olduğu saptanmıştır. Kontrol grubunda VSIG4 ortanca düzeyi 802,43 ng/L (ÇAA: 336,15- 1233,01) iken, hasta grubunda bu değer belirgin şekilde daha düşük olarak 152,84 ng/L (ÇAA: 93,36- 217,13) ölçülmüştür. Yaş ve cinsiyet açısından hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p değerleri 0,079 ve 0,556). Akut iskemik inme tanısı açısından VSIG4 seviyelerine ait sürekli ölçüme ait ROC analizi sonucuna göre inmeyi tahmin etme yeteneğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p <0,001). VSIG4'ün (AUC=0,901) inmeyi tahmin etmede çok iyi düzeyde ayırt edici yeteneğe sahipti. VSIG4 konsantrasyonu ≤482,89 iken inmeyi tahmin etmede sensitivitesi %98,57, spesifitesi %67,5, pozitif prediktif değeri %84,1, negatif prediktif değeri %96,4, pozitif olabilirlik oranı 3,03 ve negatif olabilirlik oranı ise 0,021 idi. Sonuç: Akut iskemik inme hastalarında serum VSIG4 düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Ayrıca VSIG4 yüksek sensitivite ve negatif prediktif değer sahipti. Bu nedenle çalışmamız VSIG4'ün akut iskemik inme hastalarında potansiyel tanısal bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to compare blood VSIG4 levels in patients with acute ischemic stroke with those in healthy controls and to investigate their potential diagnostic value for stroke. Material and Methods: ELISA was used to measure VSIG4 concentrations in patients and healthy controls. ROC (receiver operator characteristic) analysis was performed to investigate the diagnostic value of VSIG4. P<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the control group (healthy) was 69.58±3.876 years (min: 60, max: 77), and 55% (n=22) were male. The mean age of the patient group was 72.19±11.17 years (min: 42, max: 92), and 51.4% (n=36) of the patients were female. When the findings regarding the clinical characteristics of the patients were examined, hypertension was the most frequently identified comorbidity at 58.6% (n=41). Diabetes mellitus was detected at 34.3% (n=24), while coronary artery disease and atrial fibrillation were found at equal rates at 32.9% (n=23). When the affected vascular structures were examined, middle cerebral artery lesions were detected in 55.7% of patients (n=39). The anterior cerebral artery was affected in 14.3% (n=10), the posterior cerebral artery in 12.9% (n=9), and the internal carotid artery in 11.4% (n=8). When the treatment modalities applied to the patients were examined, anticoagulant and antiplatelet therapy were the most frequently used modalities in 42 cases (60%). When the patients' neurological severity scores were examined, the median score was 8 (IQR: 6-9). While the median VSIG4 level in the control group was 802.43 ng/L (IQR: 336.15-1233.01), it was significantly lower at 152.84 ng/L (IQR: 93.36-217.13) in the AIS group. No statistically significant difference was observed between the patient and control groups in age or gender (p-values 0.079 and 0.556, respectively). According to the ROC analysis of continuous VSIG4 levels for acute ischemic stroke diagnosis, the ability to predict stroke was statistically significant (p<0.001). VSIG4 (AUC=0.901) had very good discriminatory ability in predicting stroke. When VSIG4 concentration was ≤482.89, the sensitivity and specificity for predicting stroke were 98.57% and 67.5%, respectively; the positive predictive value was 84.1%, the negative predictive value was 96.4%, the positive likelihood ratio was 3.03, and the negative likelihood ratio was 0.021. Conclusion: Serum VSIG4 levels were significantly lower in patients with acute ischemic stroke compared to healthy controls. Furthermore, VSIG4 had high sensitivity and negative predictive value. Therefore, our study suggests that VSIG4 may be a potential diagnostic biomarker in patients with acute ischemic stroke.