Student profiles and teacher immediacy in e-learning environments: Examining dynamic relationships in online language learning processes
E-öğrenme ortamlarında öğrenci profilleri ve öğretmen yakınlığı: Çevrimiçi dil öğrenme süreçlerinde dinamik ilişkilerin incelenmesi
  1. Tez No: 985299
  2. Yazar: AYŞENUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL RAKICIOĞLU SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sözsel yakınlık, Sözsüz yakınlık, Öğretmen yakınlık davranışı, Verbal immediacy, Nonverbal immediacy, Teacher immediacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu nitel araştırma, çevrim içi İngilizce yabancı dil (EFL) sınıflarında öğretmen yakınlığı (immediacy) ile öğrenci katılım tarzları arasındaki dinamik ilişkiyi incelemektedir. Çalışma, Öz Belirleme Kuramı (Self-Determination Theory) ve Yakınlık Kuramı (Immediacy Theory) çerçevesinde yapılandırılmış; veri analiz sürecinde Sosyal Varlık Kuramı (Social Presence Theory) ile teorik olarak genişletilmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış öğretmen görüşmeleri, sınıf gözlemleri ve öğretmen günlükleri yoluyla toplanmıştır. Bulgular, aktif, pasif, isteksiz, dirençli, kopuk ve zaman zaman katkı sunan gibi çeşitli öğrenci katılım profillerini ortaya koymuştur. Bu profiller, öğretmenlerin sözel ve sözel olmayan yakınlık davranışlarını nasıl kullandıklarını doğrudan etkilemiştir. Araştırma, öğretmen yakınlığının sabit bir özellik değil, öğrenci görünürlüğü, motivasyonu ve duygusal varlığına göre şekillenen ilişkisel bir süreç olduğunu göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin katılım düzeyinin, öğretmenlerin duygusal emeğini ve yakınlık sağlama isteğini etkilediği görülmüştür. Çalışma, çevrim içi dil öğretiminde yakınlık kurmanın yalnızca öğretmenin değil, öğrencinin de farkındalığına ve katılımına bağlı olduğunu vurgulamaktadır. Sosyal olarak var olan ve etkileşimli bir öğrenme ortamı oluşturmak, öğretmen ve öğrencinin ortak sorumluluğundadır. Bu bağlamda çalışma, pedagojik öneriler ve gelecekteki araştırmalara yönelik çıkarımlarla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This qualitative study investigates the intricate relationship between teacher immediacy and student participation styles in online English as a Foreign Language (EFL) classrooms. Rooted in Self-Determination Theory and Immediacy Theory, and further enhanced by Social Presence Theory, the research aims to uncover how teachers perceive and respond to various student engagement behaviors within virtual learning environments. Data were gathered through semi-structured interviews, classroom observations, and teacher journals. The findings reveal a spectrum of participation profiles, including active, passive, reluctant, resilient, disengaged, and occasional contributors. These profiles significantly influence the types of verbal and nonverbal immediacy behaviors employed by teachers. The study emphasizes that teacher immediacy is not a fixed trait but rather a responsive and relational practice shaped by factors such as student visibility, motivation, and emotional presence. It also indicates that students' levels of engagement directly impact teachers' emotional investment and their willingness to maintain immediacy. The study concludes that fostering immediacy in online education necessitates not only effective teacher training but also heightened student awareness and engagement. Both teachers and students play crucial roles in co-constructing a socially present and interactive learning environment. Based on these insights, the study offers pedagogical implications and suggests directions for future research to cultivate more emotionally engaging and equitable digital language classrooms.