Proje tabanlı öğrenmenin hazırlık programı öğrencilerinin İngilizce öğrenme motivasyonu, konuşma kaygısı ve 21. yüzyıl becerilerine etkisi
The effects of project-based learning on preparatory program students' English learning motivation, speaking anxiety and 21st century skills
  1. Tez No: 985334
  2. Yazar: ESRA YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT HOTAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran iş birliği, Dil kaygısı, Konuşma kaygısı, Sosyal iletişim, Yabancı dil hazırlık okulu, Yabancı dil sınıf kaygısı, İngilizce, İngilizce dersi, Peer collaboration, Language anxiety, Speech anxiety, Social communication, Foreign language preparotary school, Foreign language classroom anxiety, English, English lessons
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı proje tabanlı öğrenmenin hazırlık programı öğrencilerinin İngilizce öğrenme motivasyonları, konuşma kaygıları ve 21. yüzyıl becerilerine etkisini ve öğrencilerin proje tabanlı öğrenmeye dair görüşlerini incelemektir. Bu doğrultuda karma araştırma yöntemlerinden iç içe gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda yarı-deneysel desen, nitel boyutunda ise bütüncül tekli durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık programında B1 seviye sınıflarında okuyan 23 deney ve 23 kontrol grubunda olmak üzere 46 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak İngilizce Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği, İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği, 21. Yüzyıl Öğrenme Becerileri Envanteri, Grup/Proje Değerlendirme Formu, öğrenme günlükleri, öğretim görevlisi yansıtma notları ve odak grup görüşmesi formu kullanılmıştır. Araştırma 16 hafta sürmüştür. Birinci hafta ön testler uygulanmış ve proje tabanlı öğrenme hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Sonuncu hafta ise son testler ile odak grup görüşmesi uygulanmıştır. Deney grubunda 14 hafta boyunca proje tabanlı öğrenme gerçekleştirilmiştir ve öğrenciler toplamda 3 proje uygulaması yapmışlardır. Her projenin son haftasında öğrenciler proje sunumlarını gerçekleştirmiş ve öğretim görevlisi tarafından Grup/Proje Değerlendirme Formu ile değerlendirilmişlerdir. Her üç projenin sonunda öğrenciler öğrenme günlükleri yazmışlardır. Araştırmanın sonucunda içsel motivasyon ön test ve son test puanlarındaki değişimin deney ve kontrol grubunda olma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Diğer alt boyutlarda ise ön test ve son testlerdeki değişimin gruba göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Nitel bulgular proje tabanlı öğrenme sonrası öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyonlarının arttığını ve konuşma kaygılarının azaldığını göstermektedir. Öğrencilerin proje tabanlı öğrenme sonrası özellikle yaratıcılık becerilerinde olmak üzere iletişim ve iş birliği becerilerinde de olumlu gelişmeler olduğu görülmüştür. Ancak, proje tabanlı öğrenmenin olumlu yanlarının yanında, teknolojik sıkıntılar, zaman yönetimi, sunum stresi, ortak hareket etme, adil iş bölümü vb. bazı zorlayıcı yanları da kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of project-based learning on preparatory program students' English learning motivation, speaking anxiety and 21st century skills and their opinions about project-based learning. An embedded mixed-method design was used, with a quasi-experimental design in the quantitative dimension and a holistic single case design in the qualitative dimension. The participants were 46 B1 level students at a foundation university, 23 in the experimental group and 23 in the control group. Data were collected using the English Learning Motivation Scale, English Speaking Anxiety Scale, 21st Century Learning Skills Inventory, Group/Project Evaluation Form, learning diaries, instructor reflection notes, and a focus group interview. The study lasted 16 weeks: pre-tests and project-based learning information were provided in week one, project implementation and evaluation took place over 14 weeks, and post-tests and a focus group interview were conducted in the final week. Students in the experimental group implemented three projects, presented them at the end of each project, were evaluated by the teacher using the Group/Project Evaluation Form, and reflected through learning diaries. The research found that the change in intrinsic motivation scores from pre-test to post-test differed significantly depending on whether participants were in the experimental or control group. For the other sub-dimensions, however, the changes from pre-test to post-test did not differ significantly between the groups.Qualitative findings show that students' motivation to learn English increased and their speaking anxiety decreased after project-based learning. It was found that students had positive developments in their communication and collaboration skills, especially in their creativity skills, after project-based learning. However, in addition to the positive aspects of project-based learning, some challenging aspects such as technological difficulties, time management, presentation stress, collaboration, fair division of labor, etc. were also noted.