Perceptions of foreign and Turkish university preparatory schools' instructors on project/assignment-based learning: A comparative analysis
Yabancı ve Türk üniversite hazırlık okulları öğretim elemanlarının proje/ödev tabanlı öğrenmeye ilişkin algıları: Karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 964238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Proje Temelli Öğrenme, Ödev Temelli Öğrenme, İngilizce Öğretimi, Öğretmen Görüşleri, Kültürel Arka Plan, Hazırlık Okulları, Karma Yöntem, Türkiye, Project-Based Learning, Assignment-Based Learning, ELT, Instructor Perceptions, Cultural Backgrounds, Higher Education, Preparatory Programs, Mixed Methods, Turkey
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki bir üniversite hazırlık okulunda İngilizce öğretimi bağlamında proje ve ödev temelli öğrenmeye yönelik Türk ve yabancı öğretmenlerin algılarını incelemektedir. Dil eğitiminde öğrenci merkezli yaklaşımların önem kazanmasıyla birlikte, öğretmenlerin bu yöntemleri nasıl değerlendirdiği ve sınıf içinde nasıl uyguladıkları kritik bir hale gelmiştir. Araştırmanın amacı, farklı kültürel ve eğitimsel geçmişe sahip öğretim elemanlarının görüşlerini karşılaştırmak ve bu görüşlerin öğretim uygulamaları ile pedagojik sonuçları etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla, çalışma nicel ve nitel veri toplama tekniklerini birleştiren karma yöntem (mixed methods) yaklaşımını benimsemiştir. Haliç Üniversitesi hazırlık programında görev yapan beşi Türk, beşi yabancı olmak üzere toplam on öğretim elemanı araştırmaya katılmıştır. Nicel veriler, Likert ölçekli ve çoktan seçmeli sorular yoluyla toplanmış; nitel veriler ise açık uçlu sorulardan elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, proje ve ödev temelli öğrenme yaklaşımlarına yönelik genel olarak olumlu tutumların olduğunu ortaya koymuştur. Katılımcılar bu yöntemleri, özellikle öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirme, eleştirel düşünmeyi teşvik etme ve öğrenci katılımını artırma açısından etkili bulmuşlardır.“Proje temelli öğrenme dil yeterliliğini artırır”(Ort. = 4.60) ve“Ödevler öğrenci katılımını artırır”(Ort. = 4.30) gibi ifadelere yüksek katılım oranları gözlemlenmiştir. Nitel verilerin tematik analiziyle ise öğrenci özerkliği, motivasyon, değerlendirme sorunları, kurumsal engeller ve kültürel duyarlılık gibi beş temel tema öne çıkmıştır. Türk ve yabancı öğretmenlerin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, Türk öğretmenlerin eleştirel düşünme ve gerçek yaşamla bağlantı kurma açısından daha yüksek ortalama puanlar verdiği gözlemlenmiştir. Uygulamada karşılaşılan başlıca sorunlar arasında zaman yetersizliği, grup çalışmasının adil şekilde değerlendirilmesindeki zorluklar ve kurumsal desteğin eksikliği öne çıkmıştır. Her iki grup da, ödevlerin kültürel olarak hassas ve kapsayıcı biçimde tasarlanmasının öğrencilerin katılımını artırmada önemli olduğunun altını çizmiştir. Sonuç olarak, Türk ve yabancı öğretim elemanları proje ve ödev temelli öğrenmenin pedagojik değerini kabul etmekte ancak uygulamada başarıya ulaşmak için kurumsal destek, öğretmen eğitimi ve kültürel açıdan duyarlı öğretim stratejilerine ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır. Çalışma, hazırlık okulu müfredatlarında bu yöntemlerin sürdürülebilir entegrasyonunu sağlamak için program reformları, yenilikçi değerlendirme sistemleri ve sürekli mesleki gelişim fırsatlarının sunulmasını önermektedir. Elde edilen bulgular, İngilizce öğretiminde yenilikçi ve öğrenci merkezli uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlamak isteyen eğitimciler, müfredat geliştiricileri ve yöneticiler için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The paper investigates how Turkish and foreign instructors perceive project-based learning and assignment-based instructions in the scope of English language teaching (ELT) in the university preparatory school in Türkiye. The growing popularity of student-centered instructional methods in language education requires a better knowledge of the perspectives adopted by the teachers on the use of these techniques. The objective of the research is to find a comparison between the ideas and attitudes of instructors with diverse cultural and education backgrounds and examine whether the outlooks influence classroom styles and teaching effectiveness. Making use of a mixed-methods design, the study will pull together quantitative data in the form of Likert-scale answers and multiple-choice questions and qualitative insights provided through open-ended questions. They consisted of ten instructors (five Turkish and five foreign) who gave lessons at Halic University preparatory program. The quantitative results indicated fairly positive attitudes towards project- and assignment-based learning in general. The teachers saw these techniques as tools of enhancing the involvement of students, critical analysis, and communicative skills especially during the speaking process. The interesting results provided by descriptive statistics were high means of the following statements: Project-based learning enhances the language proficiency (M = 4.60) and Assignments sharpen student engagement (M = 4.30). Thematic analysis of the open-ended responses identified important themes, which included learner autonomy, learner motivation, assessment difficulties, institutional limitations, and cultural responsiveness. No statistically significant disparities between the perceptions of Turkish and foreign instructors were discovered; however, there were moderate effect sizes that indicated Turkish instructors evaluated the pedagogical merits of assignments somewhat more positively according to such aspects as critical thinking and real-world application. Time constraints, the inability to evaluate group work fairly and insufficiency of institutional support were reported as the most obvious challenges to successful implementation. Furthermore, both groups did not ignore the usefulness of designing assignments according to students' cultural backgrounds to avoid exclusion and participation. A study establishes that although Turkish and foreign instructors support the pedagogical potential of the project-based and assignment-based approach in ELT, it is best to implement them with institutional support, teacher training, and culturally responsible practices. Its suggestions include curriculum reorientation, testing innovation, and life-long education to assist in the long-term incorporation of such strategies in preparatory school curricula. The results provide suggestions to the educators, curriculum developers and administrators who want to improve the quality of ELT delivery by incorporating the innovative, student-friendly practices.