Afektif sinirbilim kişilik özellikleri ve psikolojik dayanıklılığın otobiyografik bellek işlevleri üzerindeki etkileri
Examining the relationship between autobiographical memory functions, psychological resilience, and affective neuroscience personality traits
- Tez No: 985383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Afektif Sinirbilim Kişilik Özellikleri, Otobiyografik Bellek İşlevleri, Psikolojik Dayanıklılık, Afektif Sinirbilim, Affective Neuroscience Personality Traits, Autobiographical Memory Functions, Psychological Resilience, Affective Neuroscience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Afektif Sinirbilim Kişilik Özellikleri ve Psikolojik Dayanıklılığın Otobiyografik Bellek İşlevleri üzerindeki yordayıcı etkileri incelenmiştir. Çalışma, 18-65 yaş arası 297 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Sosyodemografik değişkenlere ilişkin verilerin toplanması amacıyla, Katılımcı Bilgi Formu; kişilik özelliklerini değerlendirmek için Afektif Sinirbilim Kişilik Ölçeği Kısa Formu (ASKÖ-KF); psikolojik dayanıklılığı ölçmek amacıyla Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YPDÖ) ve otobiyografik bellek işlevlerinin ölçülmesinde Otobiyografik Bellek İşlevleri Ölçeği (OBİÖ) kullanılmıştır. Otobiyografik bellek işlevlerinin cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterebileceğine yönelik hipotez için Bağımsız Örnek t Testi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson Korelasyon Analizi; afektif sinirbilim kişilik özellikleri ve psikolojik dayanıklılığın otobiyografik bellek işlevleri üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi; cinsiyet değişkeni açısından afektif sinirbilim kişilik özellikleri ve psikolojik dayanıklılığın otobiyografik bellek işlevleri üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, cinsiyet değişkeninin otobiyografik bellek işlevlerinin bazı alt boyut puanlarında farklılığa yol açtığı gözlenmiştir. Tüm örneklem için uygulanan Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi sonucuna göre, ASKÖ-KF alt boyut puanlarından birkaçının ve YPDÖ toplam puanının OBİÖ alt boyut puanlarını yordadığı bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni açısından bu yordama etkisinin farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, afektif sinirbilim kişilik özellikleri ve psikolojik dayanıklılığın, otobiyografik bellek gibi bilişsel süreçler üzerinde yordayıcı etkisinin olabileceği görülmektedir. Özellikle subkortikal yapılara dayanan afektif sinirbilim kişilik özelliklerinin, kortikal sistemlerle ilişkisini inceleyecek olan ileriki çalışmalar klinik psikoloji ve sinirbilim alanlarında önemli katkılar sunabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictive effects of Affective Neuroscience Personality Traits and Psychological Resilience on Autobiographical Memory Functions were examined. The study was conducted with 297 participants aged between 18-65. To collect sociodemographic data, a Participant Information Form was used; to assess personality traits, the Brief Form of Affective Neuroscience Personality Scale (BANPS) was administered; psychological resilience was measured using the Psychological Resilience Scale for Adults (RSA); and autobiographical memory functions were evaluated with the Autobiographical Memory Functions Scale (AMFS). An Independent Sample t Test was conducted to test the hypothesis that autobiographical memory functions may differ by gender. Pearson Correlation Analysis was conducted to examine the relationships between variables. Multiple Linear Regression Analyses were conducted to investigate the predictive effects of affective neuroscience personality traits and psychological resilience on autobiographical memory functions, both in the overall sample and in terms of gender differences. According to the results, gender was found to lead to differences in some subdimension scores of autobiographical memory functions. Based on the Multiple Linear Regression Analysis conducted on the whole sample, it was found that several subdimesion scores of the BANPS and the total score of the RSA predicted the subdimension scores of the AMFS. It was observed that the predictive effect varied in terms of gender variable According to the findings of the study, affective neuroscience personality traits and psychological resilience may have impact on cognitive processes such as autobiographical memory. In particular, future researchs examining the relationship between subcortical-based affective neuroscience personality traits and cortical systems may provide significant contributions to the fields of clinical psychology and neuroscience