Değişen fen eğitiminin bir parçası olarak dijital oyunlar: Öğretmen, öğrenci ve veli görüşleri
Digital games as a component of the changing science education: Opinions of teachers, students, and parents
- Tez No: 985412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU EZBERCİ ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitsel dijital oyunlar, fen eğitimi, nitel araştırma, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, veli görüşleri, educational digital games, science education, student opinions, qualitative research, teacher opinions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZ DEĞİŞEN FEN EĞİTİMİNİN BİR PARÇASI OLARAK DİJİTAL OYUNLAR; ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİ GÖRÜŞLERİ Muhammed Kürşat DEMİRGİL Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz, 2025 Danışman: Doç. Dr. Ebru EZBERCİ ÇEVİK Bu araştırmanın amacı, eğitsel dijital oyunların fen bilimleri derslerinde kullanımına ilişkin öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerini incelemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseniyle yürütülmüştür. Çalışma grubu, Ankara'nın Çubuk ilçesindeki iki farklı devlet okulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri, bu öğrencilerin velileri ve fen bilimleri öğretmenlerinden oluşmaktadır. Katılımcılar maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, toplamda 6 öğretmen, 9 öğrenci ve 9 veli ile odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, eğitsel dijital oyunların öğrencilerde ilgi, motivasyon ve kalıcı öğrenmeye katkı sağladığını, velilerin ise genellikle olumlu görüş bildirdiğini ancak süre ve içerik kontrolü gibi konularda rehberliğe ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuştur. Öğretmenler ise dijital oyunları pedagojik bir araç olarak faydalı bulmakta; ancak zaman yönetimi, içerik güvenilirliği ve teknik donanım eksiklikleri gibi sorunlara dikkat çekmektedir. Sonuç olarak, eğitsel dijital oyunların etkili bir şekilde kullanılabilmesi için hem öğretmenlerin hem de ailelerin bu sürece bilinçli biçimde katılımının sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIGITAL GAMES AS A COMPONENT OF THE CHANGING SCIENCE EDUCATION: OPINIONS OF TEACHERS, STUDENTS, AND PARENTS Muhammed Kürşat DEMİRGİL Erciyes University, Institute of Educational Sciences Master's Thesis, July, 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ebru EZBERCİ ÇEVİK The aim of this study is to examine the opinions of teachers, students, and parents regarding the use of educational digital games in science courses. The study was conducted using a qualitative research design, specifically a phenomenological approach. The study group consisted of 7th grade students from two public schools in the Çubuk district of Ankara, their parents, and their science teachers. Participants were selected using the maximum variation sampling method, and focus group interviews were conducted with 6 teachers, 9 students, and 9 parents. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using content analysis. The findings revealed that educational digital games contributed to students' interest, motivation, and permanent learning. Parents generally had a positive perception of digital games, but also expressed the need for guidance on issues such as time management and content control. Teachers considered digital games to be beneficial pedagogical tools but emphasized problems related to time constraints, content reliability, and technical infrastructure. In conclusion, for educational digital games to be used effectively, it is essential to ensure that both teachers and families are consciously involved in the process.