Afet yönetiminde sağlık kuruluşlarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bir inceleme
A review of the problems and solutions encountered in healthcare institutions in disaster management
  1. Tez No: 985442
  2. Yazar: MURAT ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TENİKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Kamu Yönetimi, Healthcare Management, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Hastane Afet ve Acil Durum Planı, Sağlık Personeli, Disaster, Disaster Management, Hospital Disaster and Emergency Plan, Healthcare Personnel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Afet Yönetiminde Sağlık Kuruluşlarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerine İlişkin Bir İnceleme. Murat ATEŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Afet Yönetimi Anabilim Dalı Afet Yönetimi Programı Bu araştırma, hastanelerde afet yönetimi süreçlerinde karşılaşılan sorunları belirlemek amacıyla sağlık sektörü çalışanları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın temel amacı, afet yönetiminin planlama, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarında sağlık personelinin deneyimlerine dayalı olarak uygulamadaki aksaklıklara dikkat çekmektir. Araştırma, nitel araştırma desenine göre yapılandırılmış olup, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu, kamusal bir sağlık kuruluşunda farklı birimlerde görev yapan 15 hastane çalışanı oluşturmaktadır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler betimsel ve tematik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, ilgili hastanede afet yönetimine ilişkin belirli plan ve protokollerin var olmasına rağmen, bu planların uygulama düzeyinde yetersiz kaldığını ifade eden katılımcı yanıtlarını ortaya koymuştur. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda eğitimlerin tüm personele eşit biçimde ulaştırılamaması, uygulamalı tatbikat eksiklikleri, iletişim ve koordinasyon sorunları, ekipman ve malzeme yetersizlikleri, tahliye süreçlerine dair bilgi eksikliği ve altyapı sorunları başlıca problemler olarak öne çıkmıştır. Ayrıca afet yönetimi sürecinde çok seslilik, görev tanımı belirsizliği ve yönetsel karmaşalar afet müdahalesinin etkinliğini düşüren unsurlar olarak dikkat çekmiştir. Katılımcıların çoğu, afet eğitimlerinin zorunlu ve uygulamalı hâle getirilmesi, tahliye yollarının güçlendirilmesi, iletişim altyapısının iyileştirilmesi ve yönetimsel süreçlerin daha net tanımlanması gerektiğini belirtmiştir. Bu çalışma, hastanelerde afet yönetiminin etkili bir şekilde yürütülebilmesi için organizasyonel, fiziksel ve eğitsel düzeyde bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A Review of the Problems and Solutions Encountered in Healthcare Institutions in Disaster Management Murat ATEŞ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Disaster Management Department Disaster Management Master's Program This research was conducted on healthcare workers to determine the problems encountered in disaster management processes in hospitals. The main objective of the study is to draw attention to shortcomings in the implementation of disaster management in the planning, preparation, intervention and recovery stages based on the experiences of healthcare personnel. The study was structured according to a qualitative research design, and a semi-structured interview form was used as the data collection tool. The study group consisted of 15 hospital employees working in different units in a public healthcare institution. The data obtained from the interviews were analysed using descriptive and thematic analysis. The findings revealed participant responses stating that although certain plans and protocols regarding disaster management existed in the relevant hospital, the implementation of these plans remained inadequate. Based on the participants' opinions, the main problems that emerged were the inability to provide training to all staff equally, lack of practical drills, communication and coordination problems, equipment and material shortages, lack of information on evacuation procedures, and infrastructure problems. In addition, polyphony, unclear job descriptions, and administrative confusion in the disaster management process have been noted as factors that reduce the effectiveness of disaster response. The most of the participants stated that disaster training should be made mandatory and practical, evacuation routes should be strengthened, communication infrastructure should be improved, and administrative processes should be more clearly defined. This study reveals that a holistic approach at the organisational, physical, and educational levels is needed for effective disaster management in hospitals.