Ezgi yapılarının ezgi tekrarı başarısına etkisi
The effect of melody structures on the success of melody repetition
- Tez No: 985447
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TUĞCULAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ezgi, Metronom, Müzik, Müzik eğitimi, Müziksel işitme, Performans analizi, Melody, Metronome, Music, Music education, Musical hearing, Performance analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, müzik eğitimi alan lisans düzeyindeki öğrencilerin ezgi tekrarı performanslarını etkileyen yapısal faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle ezgilerin yapısal olarak düzeltilmesinin öğrencilerin ezgi tekrarındaki doğruluk oranlarına etkisi analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ve Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 1. ve 2. sınıf lisans öğrencilerinden oluşan 50 kişilik bir çalışma grubu ile çalışılmıştır. Araştırma, betimsel nitelikte olup kesit alma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı dersi olan Prof. Erdal Tuğcular'a ait Eğitim Müziği Besteciliği dersi alan öğrenciler tarafından yazılmış altı farklı ezgi kullanılmıştır. Bu ezgiler“Düzeltilmemiş Ezgi”olarak adlandırılmıştır. Alan uzmanları ile yapılan görüşmeler sonrasında ezgiler yapısal olarak incelenerek düzeltilmiştir. Bu ezgiler de“Düzeltilmiş Ezgi”olarak adlandırılmıştır. Bu ezgiler 80, 100 ve 120 metronom hızlarında uygulanmıştır. Ezgi tekrarlarının ses kayıtları alınmış ve analizler VocalTuner programı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS 20 yazılımı kullanılarak Ki-Kare testi ile analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak belirlenmiştir. İstatistiksel olarak tüm karşılaştırmalarda anlamlı farklar bulunmuş (p≤0.05) ve ezgi düzeltmelerinin etkisi metronom hızına, ezgi formuna ve ezgi yapısına göre değişkenlik göstermiştir. Gelecek çalışmalarda daha geniş çalışma grupları ve farklı ezgi türleri kullanılarak düzeltme sürecinin daha genel geçer sonuçlara ulaşıp ulaşmadığı değerlendirilerek, müzik eğitimi literatürüne katkı sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the structural factors that affect the melodic repetition performance of undergraduate students studying music education. In particular, it analyzes the effect of structurally revising melodies on students' accuracy rates in melodic repetition. The research was conducted with a study group of 50 first- and second-year undergraduate students from Gazi University, Gazi Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, Music Education Program, and Başkent University State Conservatory. The study is descriptive in nature and was carried out within the framework of a cross-sectional approach. As the data collection tool, six different melodies composed by students enrolled in the Educational Music Composition course taught by Prof. Erdal Tuğcular at Gazi University Faculty of Educational Sciences, Department of Music Education, were used. These melodies were referred to as“Uncorrected Melodies.”After consultations with field experts, the melodies were structurally examined and revised. These revised versions were referred to as“Corrected Melodies.”The melodies were administered at tempos of 80, 100, and 120 beats per minute. Audio recordings of the melodic repetitions were collected, and analyses were conducted using the VocalTuner software. The obtained data were analyzed using the Chi-Square test in SPSS 20, with a significance level set at p ≤ 0.05. Statistically significant differences were found in all comparisons (p ≤ 0.05), and the effects of the melody revisions varied depending on tempo, melodic form, and structural features. It is recommended that future studies include larger sample groups and different types of melodies to determine whether the revision process yields more generalizable results, thereby contributing to the music education literature.