Arcus aortae varyasyonlarının bilgisayarlı tomografi anjiografi görüntüleme ile incelenmesi ve klinik önemi
Examination of arcus aortae variations with computed tomography angiography and their clinical significance
- Tez No: 985446
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ZEYBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arcus aortae, Bilgisayarlı tomografi anjiyografi, Anatomik varyasyon, Vasküler anatomi, Arcus aortae, Computed tomography angiography, Anatomical variation, Vascular anatomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, toraks ve karotis bilgisayarlı tomografi anjiyografisi (BTA) yapılan hastalarda arcus aortae dallanma varyasyonlarının sıklığının belirlenmesi, demografik değişkenlerle ilişkilerinin incelenmesi ve klinik açıdan olası sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında, 01.01.2022–01.11.2024 tarihleri arasında çekilen uygun görüntülemeler üzerinden retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çeşitli endikasyonlarla BTA yapılan 1000 hasta (478 kadın, 522 erkek; yaş ortalaması 62,0 ± 14,27) değerlendirildi. Arcus aortae varyasyonları Popieluszko ve arkadaşlarının sınıflamasına göre yedi tipe ayrıldı. Veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edildi; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1000 hastanın yaş ortalaması 62,0 ± 14,27 yıl olup olguların %47,8'i kadın, %52,2'si erkekti. Görüntülemeler en sık 7. (%28,2) ve 8. dekatlara (%24,9) ait idi. Arcus aortae'nın en yaygın dallanma paterni tip 1 olup tüm hastaların %71,8'inde (n=718) saptandı. Bunu tip 2 (%21,3) ve tip 3 (%4,6) izledi. Çok nadir görülen tip 5, tip 6 ve tip 7 varyasyonları her biri yalnızca üçer olguda (%0,3) tespit edildi. Görüntüleme yöntemine göre dağılım anlamlı farklılık gösterdi (p=0,033); özellikle tip 5 ve tip 6 varyasyonlarının tümü toraks BT anjiyografide saptandı. Cinsiyet karşılaştırmasında genel dağılım benzer olmakla birlikte tip 3 varyasyonun erkeklerde anlamlı derecede daha sık olduğu görüldü (p=0,016). Bu bulgular, toplumda klasik tip 1 yapının baskın olduğunu, nadir varyasyonların ise çoğunlukla toraks BT'de ortaya çıktığını göstermektedir. Sonuç: Arcus aortae varyasyonlarının preoperatif ve girişimsel işlemler öncesi tanınması, komplikasyon riskini azaltmakta ve cerrahi planlamanın güvenilirliğini artırmaktadır. Bu çalışma, bölgesel varyasyon dağılımının literatürle genel uyum içinde olduğunu, ancak nadir paternlerin de dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the frequency of arcus aortae branching variations in patients undergoing thoracic and carotid computed tomography angiography (CTA), to evaluate their relationships with demographic variables, and to assess their potential clinical implications. Materials and Methods: The study was conducted retrospectively in the Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Tekirdağ Namık Kemal University, using appropriate imaging obtained between 01.01.2022 and 01.11.2024. A total of 1000 patients undergoing CTA for various indications (478 females, 522 males; mean age 62.0 ± 14.27 years) were evaluated. Arcus aortae variations were classified into seven types according to the system described by Popieluszko et al. Data were analyzed using SPSS 26.0, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the 1000 patients included was 62.0 ± 14.27 years; 47.8% were female and 52.2% male. Imaging was most frequently performed in the 7th (28.2%) and 8th (24.9%) decades. The most common branching pattern of the arcus aortae was type 1, observed in 71.8% of all patients (n=718). This was followed by type 2 (21.3%) and type 3 (4.6%). The very rare type 5, type 6, and type 7 variations were detected in only three cases each (0.3%). A significant difference was found according to imaging modality (p = 0.033); notably, all type 5 and type 6 variations were identified on thoracic CTA. Although overall distribution by sex was similar, type 3 variation was significantly more frequent in males (p = 0.016). These findings indicate that the classical type 1 configuration predominates in the population, while rare variations appear mostly in thoracic CTA. Conclusion: Recognition of arcus aortae variations before surgical and interventional procedures reduces complication risk and enhances the reliability of operative planning. This study demonstrates that regional variation patterns are largely consistent with the literature, while highlighting the need to consider rare branching types as well.