Mirasın reddi durumlarında terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesi
Liquidation of heritage according bankruptcy provisions in cases of inheritance rejection
- Tez No: 985464
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mirasın Gerçek Reddi, Mirasın Hükmen Reddi, Terekenin İflas Hükümlerine Göre Tasfiyesi, Actual Rejection of Inheritance, Decree Rejection of Inheritance, Liquidation of Estate According to Bankruptcy Provisions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
ÖZET Doktora Tezi Mirasın Reddi Durumlarında Terekenin İflas Hükümlerine Göre Tasfiyesi Işıl ZORLU AKPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Programı Terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesi, hukukumuzda belirli koşulların gerçekleşmesi halinde terekenin Türk Medeni Kanunu hükümleri uyarınca olağan tasfiye usulüyle değil, İcra ve İflas Kanunu hükümleri uygulanarak ve bir anlamda Devletin müdahale etmesiyle tasfiye edilmesinin öngörüldüğü bir tereke tasfiye çeşididir. Türk Medeni Kanunu'nun 612. Maddesi düzenlemesi uyarınca en yakın yasal mirasçıları tarafından reddedilen mirasın ve 636. Maddesi uyarınca mevcudu borçlarını karşılamaya yetmeyen mirasın, sulh mahkemesi tarafından verilecek kararla iflas hükümlerine göre tasfiye edilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Bu nedenle bu iki durumdan birinin varlığı halinde sulh hukuk mahkemesi iflas hükümlerine göre tasfiye kararı vererek, terekenin İcra ve İflas Kanunu'ndaki düzenlemelere göre tasfiyesi yapılacaktır. Tasfiyenin iflas hükümlerine göre yapılması, Türk Medeni Kanunu Velayet Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük' ün 52. Maddesinde sulh hukuk mahkemesinin bu yönde karar vermesi ve bir veya birkaç tasfiye memuru atamasıyla başlamaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun mirasın reddi durumlarıyla ilgili olarak iflas hükümlerine göre tasfiyeye atıf yaptığı bu düzenlemeler, İcra ve İflas Kanunu'nun 180. Maddesinde aynı Kanun' un sekizinci babındaki düzenlemelere göre tasfiyenin yapılacağı belirtilmekle, İcra ve İflas Kanunu'nda atıf yapılan düzenlemeler sınırlandırılmıştır. Ancak uygulamada, tasfiye aşaması Kanun, Yönetmelik ve Tüzük hükümlerinden farklı şekilde uygulamaların var olduğu görülmektedir. Bu uygulamalardan bazılarının mevzuat hükümlerine aykırı oluşu, bu sebeple de uygulama bakımından sorunlara sebep olması nedeniyle çalışmamızda terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesinin yapılma usulü, yasal dayanaklarıyla anlatılmış ve açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulaması çok fazla olan bu tasfiye usulünün, bu çalışmayla uygulamaya da yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy (PhD) Liquidation of Heritage According Bankruptcy Provisions In Cases of Inheritance Rejection Işıl ZORLU AKPINAR Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Private Law Private Law Program According to bankruptcy provisions, liquidation of heritage is not through ordinary liquidation procedure in accordance with the Provisions of the Turkish Civil Code, in case certain conditions are met, but it is a type of heritage liquidation that is envisaged to be liquidated by applying the provisions of the Execution and Bankruptcy Law and, in a sense, by the intervention of the State in our law. In accordance with Article 612 of the Turkish Civil Code, the inheritance which is rejected by the nearest legal heirs and according to Article 636, the inheritance that is not sufficient to cover current debts are regulated that they are supposed to be liquidated in terms of the bankruptcy provisions, by the decision of the court of peace. Therefore, if one of these two circumstances exists, the civil court of peace will decide on liquidation in accordance with the bankruptcy provisions, and the heritage will be liquidated according to the regulations in the Execution and Bankruptcy Law. Liquidation which is carried out in accordance with the bankruptcy provisions begins with the appointment of one or more liquidators and the civil court of peace's decision in this direction, Article 52 of the Regulation on the Implementation of the Custody, Guardianship and Inheritance Provisions of the Turkish Civil Code. These regulations, in which the Turkish Civil Code refers to liquidation in accordance with the bankruptcy provisions regarding the cases of inheritance rejection, it is stated in Article 180 of the Execution and Bankruptcy Law that the liquidation will be carried out in accordance with the regulations in the eighth chapter of the same Law, the regulations referred to in the Execution and Bankruptcy Law are limited. Yet, in practice, it is seen that there are practices that differ from the provisions of the Law, Regulation and Bylaws during the liquidation phase. Some of these practices are contrary to the provisions of the legislation and therefore cause problems in terms of implementation, the method of liquidating the heritage according to the bankruptcy provisions have been explained with its legal basis and elaborated in our study. It is considered that this liquidation method, which has numerous practices will guide the implementing through this study.