Mirasın reddi
Disclaimer of inheritance
  1. Tez No: 279485
  2. Yazar: İZZET BAŞARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Miras Hukuku, Mirasın Reddi, Hükmi Ret, Gerçek Ret, Reddin İptali
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın konusu mirasın reddi müessesesidir. Çalışmada mirasın reddine ilişkin Medenî Kanun hükümleri, öğretide ileri sürülen görüşler ve Yargıtay kararları ile birlikte değerlendirilmiştir.Tezin birinci bölümünde öncelikle ret kavramı ve ret beyanının hukukîniteliği üzerinde durulmuştur. Daha sonra gerçek ret ve hükmî ret ayrı ayrı incelenmiştir. Gerçek redde ret hakkının kullanılması ve ret hakkının kullanılmasındaki usûli meseleler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Gerçek ret incelendikten sonra bir diğer ret çeşidi olan hükmî ret incelenmiştir. Burada özellikle hangi şartlar altında hükmî reddin söz konusu olacağı ve hükmî ret halinde ortaya çıkacak sonuçlar üzerinden durulmuştur.İkinci bölümde mirasın reddinin sonuçları üzerinde durulmuştur. Bu başlık altında öncelikle reddin mirasbırakanın serbest tasarruf oranına ve mirası reddeden mirasçının denkleştirme yükümlülüğüne etkisi değerlendirilmiştir. Daha sonra yasal ve atanmış mirasçılar bakımından reddin sonuçları ve vasiyet alacaklısının mirası reddinin sonuçları ayrı ayrı incelenmiştir. Burada yasal mirasçı olan devletin mirası reddinin sonuçları da ayrıca ele alınmıştır.Tezin son bölümünde ret hakkının kötüye kullanılması halinde mirası reddeden mirasçının ve mirasbırakanın alacaklarının sahip oldukları haklar incelenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak reddin iptali davasının şartları, usule ilişkin meseleler ve davanın sonuçları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Daha sonra mirasbırakanın alacaklılarının denkleştirmeye tabi kazandırmanınkendilerine geri verilmesine yönelik olarak sahip oldukları davanın şartları ve sonuçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is disclaimer of inheritance. In this study, the provisions of civil law associated with disclaimer of inheritance are evaluated with opinions suggested in doctrine and supreme court decisions.In the first part of the thesis, the legal provision of the disclaimer term and disclaimer statement are described primarily and then virtual disclaimer and judicial disclaimer are analysed separately. Use of the right of virtual disclaimer are described and procedures in use of the right to disclaim are discussed in detail. After virtual disclaimer is examined, judicial disclaimer is examined. It is herein discussed that particularly judicial disclaimer will be in question under which conditions and the results to ensue in the event of judicial disclaimer.In the second part of the thesis, it is discussed the results of disclaimer of inheritance. Below this head, it is evaluated primarily that the disclaimer has an effect on lagator?s free disposition rate and the equalization obligation of inheritor who disclaims the inheritance. Thereafter disclaimer results and results of inheritor who disclaims inheritance with respect to legal and assigned inheritors are examined separately. It is also discussed the results associated with the fact that government that is herein legal inheritor disclaims inheritance.In the last part of the thesis, it is examined inheritor?s rights who disclaims inheritance and lagator?s rights to take in the event of being abusing of right to disclaim. In this scope, firstly it is discussed the conditions of action for nullity associated with disclaimer, the concerns associated withprocedure, and the results of action in detail. Afterwards it is discussed the action conditions and the results associated with the fact that the claimants of the legator is repaid the disposition that is subjected to the equalizationKey Words1.Law of inheritance2.Disclaimer of inheritance3.Judicial disclaimer4.Virtual disclaimer5.Nullity of disclaimer