İzmir'de kamusal otobüs toplu taşımacılığının gelişimi özelinde ESHOT tarihçesi
The history of ESHOT in the context of the devolopment of public bus transportaion in Izmir
- Tez No: 985467
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH TINAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Tarih, Transportation, History
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, Otobüs, Otobüs taşımacılığı, Ulaşım hizmeti, Ulaşım sistemleri, İzmir, Public space, Bus, Bus transportation, Transportation service, Transportation systems, Izmir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, İzmir'de kamusal otobüs toplu taşımacılığının tarihsel gelişimi içinde, Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlüğünün (ESHOT) kuruluşu, kurumsallaşma süreci, İzmir ulaşımı içerisindeki yeri ve önemini incelemektedir. 19. yüzyıldan itibaren başlayan toplu taşıma faaliyetleri, özellikle Cumhuriyet döneminde hız kazanmış; 1930'lu yıllarda İzmir Belediyesi öncülüğünde otobüs işletmeciliği kamu hizmeti anlayışıyla şekillenmiştir. Kentte ulaşımın halk yararına daha düzenli ve kapsayıcı bir şekilde organize edilmesi ihtiyacı, ESHOT'un kurulmasına zemin hazırlamıştır. Tezde, belediyecilik anlayışındaki dönüşümler, millileştirme politikaları, şehirleşme ve altyapı yatırımları birlikte değerlendirilerek ESHOT'un kuruluşu, erken dönem faaliyetleri ve toplu ulaşım sistemine etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca, İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı zorluklar ile 1950'li yıllarda troleybüs sistemine geçiş gibi gelişmeler de detaylı biçimde ele alınmıştır. Tarihsel belgeler, arşiv kaynakları ve dönemin basın organlarından yararlanılarak hazırlanan bu çalışma, İzmir'in toplu taşıma sisteminin kamusal otobüs toplu taşımacılığı özelinde evrimini çok boyutlu olarak ortaya koymakta; ESHOT'un kentleşme, sosyal yaşam ve ekonomik gelişmeler üzerindeki etkilerini kapsamlı biçimde incelemektedir. Kurumun kuruluşundan günümüze kadar geçirdiği evreler, karşılaştığı zorluklar ve elde ettiği başarılar kronolojik bir yaklaşımla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Master's thesis examines the historical development of public bus transportation in İzmir through the establishment and institutionalization of General Directorate of Electricity, Water, Gas, Buses and Trolleybuses (ESHOT). Public transportation activities, which began in the 19th century, gained momentum during the Republican era, and in the 1930s, bus operations were shaped by the İzmir Municipality within the framework of a public service approach. The need to organize urban transportation in a more regulated and inclusive manner in favor of the public laid the groundwork for the foundation of ESHOT. This study analyzes the establishment of ESHOT, its early activities, and its impact on the urban transportation system, within the context of shifts in municipal governance, nationalization policies, urbanization, and infrastructure investments. The thesis also explores the challenges posed by World War II and the transition to the trolleybus system in the 1950s. Based on historical documents, archival sources, and contemporary press coverage, the study presents a multidimensional analysis of the evolution of İzmir's public transportation system. By focusing on the unique dynamics of transportation in İzmir and the role of ESHOT, the research reveals how public bus services have influenced urbanization, social life, and economic development. The phases ESHOT has undergone, the challenges it faced, and the achievements it recorded are examined within a chronological framework.