İntrauterin gelişme kısıtlılığıve gebelik yaşına göre küçük fetus tanısı alan gebelerde maternal serum fraktalkin düzeyinin araştırılması
  1. Tez No: 727687
  2. Yazar: ECEM BERFUN TOPRAK SAĞER
  3. Danışmanlar: PROF. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal growth restriction, intrauterine growth restriction, small for gestational age, fractalkine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Fetal büyüme kısıtlılığı (FGR), çeşitli olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkili, gebeliğin yaygın bir komplıkasyonudur. Preeklampsi veya diabetes mellitus gibi hastalıklara sekonder gelişebilir veya daha sık izole fetal büyüme kısıtlılığı olarak görülebilir. Fetal büyüme kısıtlaması için terminoloji, etiyoloji ve tanı krıterleri konusunda net bir fikir birliği bulunmamaktadır ve kadın doğum uzmanları açısından fetal büyüme kısıtlılığı olan fetusun optımal yönetimin sağlanması ve doğum zamanlamasına karar vermesi genellikle zordur. Fraktalkin, gebelik sırasında plasenta dokusunda eksprese edilen ve daha sonra maternal seruma dökülen yeni keşfedilen bir kemokindir. Literatürde fraktalkin ve preeklampsi ilişkisini inceleyen az sayıda çalışma olmasına rağmen izole fetal büyüme kısıtlılığı olan gebelerde rolü henüz kanıtlanmamıştır. Bu çalışmada, üçüncü trimesterde preeklampsi veya diğer hastalıkların eşlik etmediği izole fetal büyüme kısıtlılığı ile maternal serum fraktalkin düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Kesitsel tipteki bu çalışma, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Mart 2020-Mart 2021 tarihleri arasında başvuran 86 gebe ile yapıldı. Üçüncü trimesterde gestasyonel yaşa göre küçük bebek (SGA) tanısı almış 23 gebe, intrauterin gelişme kısıtlılığı (IUGR) tanısı alan 25 gebe ve aynı yaştaki 38 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edildi. Çalışmada birincil sonuç olarak anne serum fraktalkin düzeyleri açısından IUGR, SGA ve sağlıklı kontrol grupları karşılaştırıldı. Bulgular: En yüksek ortalama maternal serum fraktalkin düzeyi 23,31 ng/ml ile SGA grubunda bulunurken, IUGR grubunda 18,06 ng/ml ve kontrol grubunda 16,03 ng/ml olarak belirlendi. Üçüncü trimester maternal serum fraktalkin düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel fark bulunmadı(p=0,258). IUGR ve SGA'lı hastalar FGR adı altında tek bir grup olarak değerlendirildiğinde ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında FGR grubunda ortalama maternal serum fraktalkin düzeyi kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı( p=0.214). Sonuç: Sonuç olarak, maternal serum fraktalkin düzeyi IUGR ve SGA'lı grupta sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek bulunurken FGR şiddeti veya doğum ağırlığı ile maternal serum fraktalkin düzeyleri arasında bir ilişki saptanmadı. Preeklamptik kadınlarda gösterilen maternal serumdaki yüksek fraktalkin seviyeleriyle uyumlu şekilde izole FGR vakalarında da fraktalkin seviyeleri sağlıklı kontrollere göre daha yüksek bulundu. Henüz plasenta dokusunda araştırılmamış olmakla birlikte fraktalkin yolunun izole FGR olgularında preeklampsi olgularından farklı olarak etkili olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelime: İntrauterin gelişme kısıtlılığı, gebelik yaşına göre küçük fetuslar, fraktalkin
Özet (Çeviri)
Objective: Fetal growth restriction is a common complication of pregnancy associated with various adverse perinatal outcomes. It may develop secondary to diseases such as preeclampsia or diabetes mellitus, or it is more commonly seen as isolated fetal growth restriction. There is no clear consensus on the terminology, etiology, and diagnostic criteria for fetal growth restriction, and optimal management and delivery timing for a growth-restricted fetus is often a challenge for obstetricians. Fractalkine is a newly discovered chemokine that is expressed in placental tissue during pregnancy and is subsequently shed into maternal serum.Although there are a few studies in the literature examining the relationship between fractalkine and preeclampsia, its role in pregnant women with isolated fetal growth restriction has not been investigated yet. In this study, we aimed to investigate the relationship between isolated fetal growth restriction not accompanied by preeclampsia or other diseases and maternal serum fractalkine levels in the third trimester. Methods:This cross-sectional study was conducted with 86 pregnant women who applied to Umraniye Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul, Turkey, between March 2020 and March 2021. 23 pregnant women diagnosed with SGA in the third trimester, 25 pregnant women diagnosed with IUGR and 28 age-matched healthy pregnant women were included in the study. In the study, IUGR, SGA and healthy control groups were compared in terms of maternal serum fractalkine levels as the primary outcome. Results: While the highest mean maternal serum fractalkine level was found in the control group with 16,03 ng/ml, it was determined as 18,06 ng/ml in the IUGR group and 23,31 ng/ml in the SGA group. We did not find a statistical difference between the groups in terms of third trimester maternal serum fractalkine levels (p=0,258). When the patients with IUGR and SGA were evaluated as a single group under the name of FGR and compared with the control group, the mean maternal serum fractalkine level in the FGR group was higher than the control group, but this difference was not statistically significant ( p=0.214). Conclusion: In conclusion, the maternal serum fractalkine level was found to be higher in the group with IUGR and SGA compared to the healthy controls, but we did not detect a relationship between FGR severity or birth weight and maternal serum fractalkine levels. In contrast to the higher fractalkine levels in maternal serum shown in preeclamptic women, fractalkine levels in isolated FGR cases were higher than in healthy controls. Although it has not been investigated in placental tissue yet, we think that the fractalkine pathway may be effective in isolated FGR cases in a different way than in preeclampsia cases.