Bir aile hekimliği polikliniğine başvuran hipertansiyon tanılı hastalarda fiziksel aktivite düzeyi ve aterojenik plazma indeksi arasındaki ilişki
The relationship between physical activity level and atherogenic plasma index in hypertensive patients presenting to a family medicine outpatient clinic
- Tez No: 985496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aterojenik plazma indeksi, fiziksel aktivite düzeyi, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık riski, Atherogenic plasma index, physical activity level, hypertension, cardiovascular disease risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, hipertansiyon tanılı bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile kardiyovasküler hastalık (KVH) riskinin önemli bir belirteci olan aterojenik plazma indeksi (AIP) arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu araştırmaya, 09/12/2024–09/04/2025 tarihleri arasında Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, 18–65 yaş arası 116 hipertansiyon hastası dahil edilmiştir. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ) ile değerlendirilmiş, AIP değerleri log (TG/HDL) formülüyle hesaplanmıştır. Katılımcılar fiziksel aktivite düzeyine göre inaktif, minimal aktif ve çok aktif olarak üç gruba, AIP değerine göre ise düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayrılmıştır. Demografik, klinik ve laboratuvar verileri SPSS 26.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %65,5'i kadın, %85,3'ü 45–64 yaş aralığındadır. Hipertansiyon hastalarının, fiziksel aktivite düzeyinin düşük olduğu (%50 inaktif), buna karşın %78,4'ünün yüksek KVH riski grubunda yer aldığı saptanmıştır. Fiziksel aktivite düzeyi ile AIP, HDL, TG, total kolesterol, sigara kullanımı, aile öyküsü ve vücut ağırlığı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0,05). Yapılan yol analizi sonuçları, fiziksel aktivite düzeyinin KVH riski üzerinde doğrudan, negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir (standardize edilmemiş yol katsayısı (B)= –0,54, modelin açıklayıcılık gücü (R²) =0,299). Sonuç: Hipertansiyon hastalarında fiziksel aktivite düzeyinin AIP ve KVH riski üzerinde anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Fiziksel aktivite artışı, KVH riskinde belirgin azalma sağlamaktadır. Bu nedenle fiziksel aktivite, hipertansiyon yönetiminde temel bir müdahale olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the relationship between physical activity level and the atherogenic plasma index (AIP), a significant indicator of cardiovascular disease (CVD) risk, in individuals diagnosed with hypertension. Materials and Methods: This cross-sectional study included 116 hypertensive patients aged 18–65 who visited the Family Medicine Outpatient Clinic of Giresun Training and Research Hospital between 12/09/2024 and 04/09/2025. Participants' physical activity levels were assessed using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ), and AIP values were calculated using the log (TG/HDL) formula. Participants were categorized into three groups—inactive, minimally active, and very active—based on their physical activity levels, and into low, moderate, and high-risk groups based on their AIP values. Demographic, clinical, and laboratory data were analyzed using SPSS version 26.0. Results: Of the participants, 65.5% were female, and 85.3% were between the ages of 45 and 64. It was observed that physical activity levels were low among hypertensive patients (50% inactive), while 78.4% fell into the high CVD risk group. Significant associations were found between physical activity level and AIP, HDL, TG, total cholesterol, smoking status, family history of heart disease, and body weight (p<0.05). Path analysis revealed that physical activity level had a direct, negative, and statistically significant effect on CVD risk (unstandardized path coefficient B = –0.54, explanatory power of the model R² = 0.299). Conclusion: Physical activity level has a significant impact on AIP and CVD risk in individuals with hypertension. Increased physical activity is associated with a notable reduction in CVD risk. Therefore, physical activity should be considered a fundamental intervention in the management of hypertension.