KOBİ kredileri ile enflasyon ve istihdam ilişkisi
The relationship of SME loans with inflation and employment
- Tez No: 985553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİK ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banka kredileri, Fiyat endeksi, KOBİ, Çekirdek enflasyon, Özel istihdam, Bank credits, Price index, Small and Medium Sized Firms, Core inflation, Private employment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemizde özellikle pandemi sonrası süreçte enflasyon kronik bir sorun haline dönüşmüş ve aynı dönemde istihdam ile ilgili çekinceler de gündeme gelmiştir. Ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin neredeyse tamamını oluşturduğu bilinen KOBİ'lere sağlanan kredi hacminde bu dönemde kayda değer bir artış yaşandığı da bilinmektedir. Bu kapsamda KOBİ'lere bankalarca sağlanan krediler ile enflasyon ve istihdam seviyesi arasındaki ilişkinin ortaya koyulması önem arz etmektedir. Bu çalışmada ülkemize ilişkin 2011-2024 dönemine ait veriler kullanılarak KOBİ kredileri ile enflasyon ve istihdam arasındaki nedensellik ilişkisi simetrik nedensellik analizi ile incelenmektedir. Söz konusu analizler KOBİ kredilerinin alt kırılımları olan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere sağlanan krediler için de yinelenmektedir. Analiz sonuçları KOBİ kredilerinden enflasyon yönünde nedensellik ortaya koyarken, enflasyon ve istihdamdan krediler yönünde ya da kredilerden istihdama doğru bir nedensellik bulunmadığı sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In our country, particularly in the post-pandemic period, inflation has become a chronic issue, and concerns regarding employment have also arisen. Loans provided to SMEs, which constitute almost all domestic enterprises, increased significantly during this period. In this context, it is important to reveal the relationship between the loans granted to SMEs by banks and the levels of inflation and employment. This study examines the causality relationship between SME loans and inflation and the causality between SME loans and employment for the period 2011-2024 using a symmetric causality analysis. The analyses are also replicated for loans provided to micro, small, and medium-sized enterprises. The results indicate evidence of causality from SME loans to inflation, whereas no causality is observed from inflation or employment to loans, nor from loans to employment.