Anterior cruciate ligament rekonstrüksiyonu geçiren hastalarda preemptif multimodal intravenöz analjezi protokolü ile femoral triangle bloğun postoperatif erken rehabilitasyon uyumu üzerine etkilerinin karşılaştırılması: Prospektif, randomize, çift kör araştırma
  1. Tez No: 985570
  2. Yazar: SEVDE NUR AYDIN KUŞSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENEKŞE ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Femoral triangle blok, multimodal analjezi protokolü, ACL rekonstrüksiyonu, postoperatif ağrı yönetimi, erken rehabilitasyon süreci, egzersiz uyumu, Femoral triangle block, multimodal analgesia protocol, ACL reconstruction, postoperative pain management, early rehabilitation, exercise compliance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Anterior cruciate ligament (ACL) rekonstrüksiyonunda etkili postoperatif analjezi sağlanması, ağrı kontrolünün yanı sıra, quadriceps kasının verimli bir şekilde kullanılması sayesinde hastaların erken rehabilitasyon sürecine uyumunun artması için önemlidir. Geleneksel olarak opioid analjezikler akut postoperatif ağrı tedavisinin temelini oluştursa da opioid kullanımına bağlı artan komplikasyonlar, bağımlılık riski ve yan etkiler opioid tüketimini azaltmayı hedefleyen analjezi stratejilerinin önemini artırmıştır. Yetersiz ağrı kontrolü hastanede kalış süresini uzatmakta, komplikasyon riskini artırmakta ve rehabilitasyonun ilk aşamalarını olumsuz etkilemektedir. Postoperatif akut ağrının azaltılması, erken mobilizasyonun sağlanması ve opioid tüketiminin azaltılması güncel perioperatif bakımın temel hedeflerindendir. Multimodal analjezi protokolleri (MAP) ile Femoral Triangle Blok (FTB) gibi rejyonal tekniklerin kullanımı opioid gereksinimini azaltarak postoperatif süreci iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın birincil amacı, ACL rekonstrüksiyonu geçiren hastalarda preemptif FTB ile preemptif standart multimodal analjezi protokolünün (MAP) postoperatif erken rehabilitasyon üzerine etkilerini değerlendirmektir. Bu araştırma, her iki analjezi yönteminin erken postoperatif dönemde düz bacak kaldırma testi ve ayağa kalkma başarısını, istirahat ve hareketteki ağrı skorlarını, opioid tüketimi ve opioid ilişkili yan etki insidansını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Temmuz 2024–Ağustos 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde yürütülmüş, tek merkezli, prospektif, randomize, kontrollü ve çift kör bir klinik araştırmadır. Etik kurul ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu onayları alındıktan sonra Helsinki Bildirgesi'ne uygun olarak başlatılan araştırmaya, ACL rekonstrüksiyonu uygulanacak, 18 yaş ve üzeri, ASA I–III sınıfında, kooperasyonu tam ve bilgilendirilmiş onamı bulunan hastalar dahil edilmiştir. BMI ≥ 30 kg/m² olanlar, opioid gerektiren ek travması bulunanlar, nöropatik veya kronik ağrı öyküsü olanlar, gebeler, lokal anestezik alerjisi olanlar ve onam vermeyenler çalışma dışı bırakılmıştır. Bilgisayar tabanlı randomizasyon ile hastalar preemptif FTB grubu ve standart MAP grubu olarak iki gruba ayrılmış ve sinir bloğunu uygulayan anestezistler hariç olmak üzere hastalar ve diğer değerlendiriciler gruplara kör tutulmuştur. Tüm hastalara standart monitörizasyon uygulanmış; genel anestezi indüksiyonu lidokain, fentanyl ve propofol ile sağlanmış, idame ise anestezi derinlik monitörizasyonu esas alınarak propofol ve remifentanil ile gerçekleştirilmiştir. FTB grubuna cerrahi öncesi ultrasonografi eşliğinde safen siniri ve vastus medialis siniri hedeflenerek 20 ml %0.25 bupivakain ile periferik sinir bloğu uygulanmıştır. MAP grubunda ise parasetamol, magnezyum sülfat, deksametazon, deksketoprofen ve ketamin içeren multimodal analjezi protokolü indüksiyon sonrası uygulanmıştır. Tüm hastalar postoperatif dönemde morfin ile hasta kontrollü analjezi cihazı ile izlenmiş ve istirahat ve hareket ağrı skorları, düz bacak kaldırma testi ve ayağa kalkma başarısı, morfin tüketimi ve morfin ilişkili yan etkiler 2., 6., 12. ve 24. saatlerde kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde normal dağılım özelliklerine göre uygun parametrik veya non-parametrik testler, tekrarlı ölçümlerde ANOVA, Brunner–Langer F1–LD–F1 modeli, GLMM analizleri ve uygun kategorik değişken testleri kullanılmış olup anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Toplam 62 hastanın verileri analiz edilmiş olup, demografik özellikler ve intraoperatif parametreler açısından gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Her iki grupta da postoperatif dönemde dinlenme ve hareket sırasında NRS skorlarında zaman içinde anlamlı bir azalma gözlenmiş, bu skorlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Düz bacak kaldırma testi ile destekle ayağa kalkma başarısı 24. saate doğru artış göstermiş ve her iki grupta benzer eğilimler saptanmıştır. Postoperatif dönemde morfin tüketiminde zamanla artış olduğu izlenmiş, ancak FTB grubunda gözlenen düşük morfin kullanımına rağmen bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Opioid ile ilişkili yan etkiler her iki grupta da düşük oranda görülmüş ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak, her iki yöntemin analjezi etkinliği ve erken fonksiyonel iyileşme üzerindeki etkilerinin benzer olduğu belirlenmiştir. Sonuç: ACL rekonstrüksiyonu sonrası preemptif FTB uygulamasının ağrı kontrolü, opioid tüketimi ve erken rehabilitasyon parametreleri açısından standart MAP uygulamasına benzer sonuçlar sağladığını gösterilmiştir. FTB grubunda ağrı skorlarının daha düşük ve opioid tüketiminin daha az olma eğiliminde olduğu gözlenmişse de bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. MAP'ın kapsamlı ve güçlü yapısı göz önünde bulundurulduğunda, rejyonal tekniklerle kıyaslandığında benzer bir etkinlik sunabildiği ve uygun klinik durumlarda tercih edilebileceği ortaya koyulmuştur. Erken postoperatif dönemde egzersiz uyumu, ağrı ve opioid tüketimini azaltmaya yönelik daha geniş örneklemli, uzun dönem sonuçları değerlendiren yeni kişiselleştirilmiş stratejilerin belirlenmesi için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Providing effective postoperative analgesia following anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction is crucial for ensuring optimal pain management and promoting early rehabilitation through the preservation of quadriceps muscle function. While opioid analgesics have historically served as the foundation for managing acute postoperative pain, concerns regarding opioid-related complications, dependency potential, and adverse effects have underscored the need for pain management strategies that minimize opioid use. Inadequate postoperative pain control prolongs hospital stay, increases complication risk, and negatively affects early rehabilitation. Reducing postoperative acute pain, promoting early mobilization, and minimizing opioid use remain key goals of modern perioperative care. The use of multimodal analgesia protocols (MAP) and regional techniques such as the Femoral Triangle Block (FTB) aims to reduce opioid requirements and improve postoperative recovery. The primary outcome of this study was to evaluate the effects of preemptive FTB versus a standard MAP on early postoperative rehabilitation in patients undergoing ACL reconstruction. This study aimed to compare both analgesic strategies regarding success of straight leg raise performance and assisted standing up test, resting and movement pain scores, opioid consumption, and opioid-related adverse effects during the early postoperative period. Materials and Methods: A prospective, randomized, controlled, double-blind clinical trial was performed at Ankara University Faculty of Medicine Hospitals from July 2024 to August 2025. After obtaining approvals from the ethics committee and the Turkish Medicines and Medical Devices Agency, the study was initiated in accordance with the Declaration of Helsinki. Patients aged ≥18 years, classified as ASA I–III, cooperative, oriented, and able to provide informed consent were included. Patients with BMI ≥30 kg/m², additional trauma requiring opioid treatment, neuropathic or chronic pain, pregnancy, allergy to local anesthetics, or refusal to participate were excluded. Participants were assigned to either the preemptive FTB group or the standard MAP group using computer-generated randomization. Both patients and postoperative evaluators remained blinded to group assignments, with the exception of the anesthesiologist administering the nerve block. All patients underwent standard monitoring protocols. General anesthesia was induced using lidocaine, fentanyl, and propofol, with anesthetic maintenance achieved through propofol and remifentanil administration, guided by depth-of-anesthesia monitoring. Prior to surgery, the FTB group received an ultrasound-guided peripheral nerve block targeting the saphenous nerve and nerve to vastus medialis with 20 mL of 0.25% bupivacaine. The MAP group received paracetamol, magnesium sulfate, dexamethasone, dexketoprofen, and ketamine as part of a standardized multimodal analgesia protocol following induction. Following surgery, all patients received morphine-based patient-controlled analgesia. Resting and movement Numerical Rating Scale (NRS) scores, the success of straight-leg-raise and assisted standing up tests, morphine consumption, and opioid-related adverse effects were documented at 2, 6, 12, and 24 hours postoperatively. Statistical analyses incorporated both parametric and non-parametric tests depending on data distribution, repeated-measures ANOVA, the Brunner–Langer F1–LD–F1 model, GLMM analyses, and categorical data assessments, with statistical significance defined as p<0.05. Results: A total of 62 patient records were analyzed, revealing no statistically significant differences between the groups in terms of demographic characteristics or intraoperative parameters. Both groups showed a significant reduction over time in resting and movement NRS scores during the postoperative period, with no statistically significant difference between groups. The outcomes of the straight-leg-raise and assisted standing-up tests showed progressive improvement up to 24 hours, with both groups exhibiting comparable trends. Although postoperative morphine consumption increased over time, the lower consumption observed in the FTB group did not reach statistical significance. The incidence of opioid-related adverse effects was low across both groups, with no statistically significant differences observed. Overall, both analgesic strategies demonstrated comparable analgesic efficacy and similar effects on early functional recovery. Conclusion: In this research, preemptive FTB was not found to be superior to the standard MAP in terms of pain control, opioid consumption, or early rehabilitation within the first 24 hours following ACL reconstruction. Both FTB and MAP proved to be suitable options as perioperative analgesic strategies for patients undergoing ACL reconstruction. The findings indicate that these approaches are effective for managing postoperative pain and supporting early rehabilitation. However, achieving further improvements in perioperative pain control and early mobilization may require the integration of additional regional or pharmacological techniques.