Acil servise başvuran ST elevasyonlu akut miyokard enfarktüsü olan hastalarda bazı laboratuvar belirteçleri ve risk skorlama sistemleri ile manuel trombüs aspirasyonunun klinik başarısı arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigating the relationship between certain laboratory markers and risk scoring systems and the clinical success of manual thrombus aspiration in patients presenting to the emergency department with ST-elevation acute myocardial infarction
  1. Tez No: 985582
  2. Yazar: RECEP SAMİ ÖZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL, DOÇ. DR. BARIŞ ŞENSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: STEMİ, Manuel Trombüs Aspirasyonu, MACE, BUN/Albumin Oranı, REMS, C-ACS, STEMI, Manual thrombus aspiration, MACE, BUN/Albumin ratio, REMS, C-ACS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran ve sonrasında perkütan koroner girişim (PKG) sırasında manuel trombüs aspirasyonu (MTA ) yapılan ST yükselmeli miyokard infaktüsü (STEMİ) hastalarında, TREWS, REMS, TIMI ve C-ACS skorlama sistemleri ile D-dimer/Albümin oranı (DAO) ve BUN/Albumin oranının (BAO), bu hastaların prognozunu öngörmede etkili olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli olarak 3. basamak bir acil servise, 01/02/2023- 31/01/2024 tarihleri arasında başvuran ve STEMİ tanısı konulup MTA yapılan hastalar prospektif olarak incelendi. Hastaların TREWS, REMS, TIMI, C-ACS skorları ile DAO ve BAO değerleri ölçüldü. 24. saat, 28-90 ve 180. günlerdeki mortalite ve majör istenmeyen kardiyak olaylar (MACE) değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 363 STEMİ hastasından MTA yapılan 30 hasta (%8,3) dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 54,4 ±11,3 yıl ve hastaların 25'i (% 83,3) erkek olarak saptandı. MTA işlemi uygulanan hastalarda sırası ile anterolateral ve posterolateral STEMİ oranlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu saptandı[(p<0,05), (p<0,05)]. MTA işlemi uygulananlarda sırasıyla yaş, REMS ve C-ACS skorlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu görüldü [(p<0,05), (p=0,009), (p<0,05)]. MTA işlemi uygulanan anterior ve anterolateral STEMİ hastalarında TIMI skorunun anlamlı derecede farklı olduğu saptandı [(p=0,001), (p<0,005)]. MTA işlemi uygulananlarda ilk 28-90 ve 180 günlük mortalite tanısal değerleri için yapılan ROC analizinde, BAO'nun sırası ile 28 günlük mortalite tanısı için eğri altındaki alan (AUC) değeri, 0,889 [(%95 GA 0,766-1,000), (p<0,05)], 90 günlük mortalite tanısı için AUC değeri, 0,889 [(%95 GA 0,766-1,000), (p<0,05)] ve 180 günlük mortalite tanısı için AUC değeri, 0,889 [(%95 GA 0,766-1,000), (p<0,05)] olarak saptandı. Skorların ilk 28-90 ve 180. günlerdeki MACE üzerinde bir etkinliği saptanmadı. Sonuç: MTA işlemi yapılan STEMİ hastalarında ilk 28-90 ve 180 günlük mortalite tahmininde en iyi performansı BAO göstermiştir. MTA işlemi anterolateral ve posterolateral STEMİ hastalarında daha fazladır. MTA işlemi yapılanlarda yaş, REMS ve C-ACS skorları anlamlı derecede farklıdır. Anterior ve anterolateral STEMİ hastalarında TIMI skoru anlamlı derecede farklıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate whether the TREWS, REMS, TIMI, and C-ACS scoring systems, as well as the D-dimer/Albumin ratio (DAR) and Blood Urea Nitrogen/Albumin ratio (BAR), are effective in predicting prognosis in patients with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) who presented to the emergency department and subsequently underwent manual thrombus aspiration (MTA) during percutaneous coronary intervention (PCI). Materials and Methods: This prospective, single-center study included patients who presented to a tertiary-level emergency department between February 1, 2023, and January 31, 2024, were diagnosed with STEMI, and underwent MTA. TREWS, REMS, TIMI, and C-ACS scores, along with DAR and BAR values, were calculated for all patients. Mortality and major adverse cardiac events (MACE) were evaluated at 24 hours, 28–90 days, and 180 days. Results: A total of 30 patients (8.3%) who underwent MTA were included in the study, out of 363 STEMI patients. The mean age of the included patients was 54.4 ± 11.3 years, and 25 patients (83.3%) were identified as male. Among patients undergoing MTA, the rates of anterolateral and posterolateral STEMI were found to be statistically significantly different [(p<0.05), (p<0.05)]. Age, REMS, and C-ACS scores were also significantly different in patients who underwent MTA [(p<0.05), (p=0.009), (p<0.05), respectively]. Additionally, TIMI scores in patients with anterior and anterolateral STEMI who underwent MTA were determined to be significantly different [(p=0.001), (p<0.005)]. In the ROC analysis performed to evaluate the diagnostic value of BAO for 28-, 90-, and 180-day mortality in patients who underwent MTA, the area under the curve (AUC) for 28-day mortality diagnosis was 0.889 [(95% CI: 0.766–1.000), (p<0.05)], the AUC for 90-day mortality was 0.889 [(95% CI: 0.766–1.000), (p<0.05)], and similarly, the AUC for 180-day mortality diagnosis was 0.889 [(95% CI: 0.766–1.000), (p<0.05)]. No significant effect of the risk scores on MACE at 28, 90, and 180 days was observed. Conclusion: In STEMI patients who underwent MTA, BAO demonstrated the best performance in predicting 28-, 90-, and 180-day mortality. The frequency of MTA was higher in patients with anterolateral and posterolateral STEMI. Age, REMS, and C-ACS scores were significantly different among patients who underwent MTA. Additionally, TIMI scores were found to be significantly different in patients with anterior and anterolateral STEMI.