Fen bilgisi öğretmen adaylarında teknoloji destekli laboratuvar uygulamalarının kavram yanılgılarına ve özyeterlik inançlarına etkisi: Kuvvet ve hareket konusu
The effect of technology-supported laboratory on preservice science teachers' misconceptions and self-efficacy beliefs: The case of force and motion
  1. Tez No: 985596
  2. Yazar: İBRAHİM SERDAR KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEZCAN KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgısı, Misconception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, teknoloji destekli laboratuvar uygulamalarının kuvvet ve hareket konusunda fen bilgisi öğretmen adaylarının kavram yanılgılarına ve teknolojiyle fen öğretimi yeterlik inançlarına etkisini incelemektir. Ayrıca öğretmen adaylarının gerçek ve sanal deneylere ilişkin görüşleri incelenerek betimlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen, nitel kısmında ise durum çalışması desenlerinden faydalanılmıştır. Çalışma İç Anadolu Bölgesi'ndeki üç farklı üniversitede yürütülmüştür. Nicel kısımda iki Deney ve bir Kontrol Grubu kullanılmıştır. Deney Grubu I'de teorik derslerin devamında gerçek deneyler ve sonrasında sanal deneyler yapılmıştır. Deney Grubu II'de sanal deneylerin ardından gerçek deneyler yapılmıştır. Kontrol Grubu'nda ise YÖK kur tanımı çerçevesinde dersler yürütülmüştür. Nitel kısımda ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlem notlarıyla öğretmen adaylarının deneyimleri derinlemesine incelenmiştir. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak, kuvvet ve hareket konusuna yönelik dört aşamalı kavram yanılgısı testi ve teknolojiyle fen öğretimi yeterlik inancı ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS programı, nitel verilerin analizinde ise MAXQDA programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, teknoloji destekli laboratuvar uygulamalarının kavram yanılgılarının giderilmesinde ve yeterlik inançlarının gelişiminde etkili olduğunu göstermiştir. Sanal deneylerin gerçek deneylerden sonra kullanılmasının fen bilgisi öğretmen adaylarının kavramsal yanılgılarını gidermede ve teknolojiyle fen öğretimi yeterlik inançlarını geliştirmede etkili bir yaklaşım olduğunu ortaya koymuştur. Katılımcı görüşlerine göre sanal deneylerin gerçek deneylerden sonra kullanılması öğrenmeyi pekiştirici bir rol oynamakta, önce kullanılması ise ön hazırlık ve prova açısından yarar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of a technology-supported laboratory on preservice science teachers' misconceptions about force and motion and their beliefs about their competence in teaching science with technology. It also aims to examine and describe preservice teachers' views on real and virtual experiments. A mixed-methods research design, specifically an explanatory sequential design, was employed in the study. The quantitative part of the research used a pretest-posttest control group experimental design, while the qualitative part used a case study design. The study was conducted at three universities in Central Anatolia. Two experimental groups and one control group participated in the quantitative part. In Experimental Group I, real experiments were conducted following theoretical lessons, followed by virtual experiments. In Experimental Group II, real experiments were performed after virtual experiments. In the Control Group, courses were conducted in accordance with the YÖK curriculum. In the qualitative part, the experiences of teacher candidates were examined in depth through semi-structured interviews and observation notes. As quantitative data-collection tools, a four-stage misconception test on force and motion and an efficacy scale for teaching science with technology were used. The SPSS program was used to analyze the quantitative data obtained, while the MAXQDA program was used to analyze the qualitative data. The findings revealed that technology-supported laboratory applications are effective in eliminating misconceptions and fostering a sense of competence. The use of virtual experiments after real ones is a practical approach to eliminating misconceptions among preservice science teachers and to developing their beliefs about teaching science with technology. Participants believe that using virtual experiments after real experiments reinforces learning, while using them beforehand provides benefits in terms of preparation and practice.