Güvenli bağlanma ve ontolojik iyi-oluş arasındaki ilişkide sorumluluk ve cesaretin aracılık rolü
The mediating role of responsibility and courage in the relationship between secure attachment and ontological well-being
  1. Tez No: 985630
  2. Yazar: DENİZ KÜÇÜKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALKIS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-babaya bağlanma, Anlam arayışı, Cesaret, Güvenli bağlanma, Sorumluluk, Yaşamın anlamı, Yetişkinlerde bağlanma, Parental bonding, Search for meaning, Courage, Attachment security, Responsibility, Life meaning, Adult attachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışmanın amacı, güvenli bağlanmanın ontolojik iyi-oluş ile ilişkisinde cesaret ve sorumluluğun aracılık rolünün incelenmesidir. Tarama modeli ve nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırmanın örneklemi, Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenim gören 724 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri bu çalışma için uyarlama çalışması gerçekleştirilen Varoluşsal Doyum Ölçeği'nin yanı sıra Anlamlı Yaşam Ölçeği, Adleryen Cesaret Ölçeği, Sorumluluk Ölçeği ve Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri Kısa Formu aracılığıyla toplanmıştır. Güvenli bağlanma ve ontolojik iyi-oluş arasındaki ilişkide sorumluluk ve cesaretin rolü yapısal eşitlik modelleme (YEM) analizi aracılığıyla yapılmıştır. Bulgular model-veri uyumunun mükemmele yakın düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca, güvenli bağlanmanın doğrudan sorumluluğu, cesareti ve ontolojik iyi-oluşu öngördüğünü; sorumluluk ve cesaretin de doğrudan ontolojik iyi-oluşu öngördüğünü; ayrıca güvenli bağlanmanın, sorumluluk ve cesaret aracılığıyla ontolojik iyi-oluşu dolaylı olarak da öngördüğünü göstermiştir. Güvenli bağlanma ve ontolojik iyi-oluş ilişkisinde sorumluluk ve cesaretin kısmi aracılık rolü üstlendiği ortaya konmuştur. İleri analizler geliştirilen modelin cinsiyete göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Erkeklerde güvenli bağlanmanın ontolojik iyi oluşa etkisi hem doğrudan hem de sorumluluk ve cesaret aracılığıyla anlamlı iken; kadınlarda dolaylı etki yalnızca cesaret aracılığıyla gerçekleşmiştir. Ayrıca modelin ontolojik iyi-oluşu açıklama düzeyi kadınlarda daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to examine the mediating role of courage and responsibility in the relationship between secure attachment and ontological well-being. The sample of the study, which used a survey model and quantitative methods, consisted of 724 university students studying at Pamukkale University. The data for the study were collected using the Existential Satisfaction Scale, which was adapted for this study, as well as the Meaningful Life Scale, the Adlerian Courage Scale, the Responsibility Scale, and the Parent and Friend Attachment Inventory Short Form. The role of responsibility and courage in the relationship between secure attachment and ontological well-being was examined through structural equation modeling (SEM) analysis. The findings showed that the model-data fit was close to perfect. Furthermore, it showed that secure attachment directly predicted responsibility, courage, and ontological well-being; that responsibility and courage also directly predicted ontological well-being; and that secure attachment indirectly predicted ontological well-being through responsibility and courage. Responsibility and courage were found to play a partial mediating role in the relationship between secure attachment and ontological well-being. Further analyses revealed that the developed model showed significant differences according to gender. While the effect of secure attachment on ontological well-being was significant in men both directly and through responsibility and courage, the indirect effect in women occurred only through courage.