Televziyon dizilerinin kadınların tüketim algısı üzerindeki etkisi: Diyarbakır örneği
The impact of television series on women's consumption perceptions: The Diyarbakır example
  1. Tez No: 985650
  2. Yazar: NURSEL KURUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN KALKANDELER ÖZDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim davranışları, Tüketim eğilimi, Tüketim kültürü, Tüketim matriksi, Consumption behaviours, Consumption pattern, Consumption culture, Consumption matrix
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma kapsamında kadınların diziler ile tüketim alışkanlıklarında yaşanan değişimler ele alınmış, kadınların dizilerin tesiriyle tüketimlerini nasıl değerlendirdikleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca dizilerde rol alan kadın oyuncuların bedenlerinde yaptıkları değişimlerin, katılımcıların kendi bedenleri üzerindeki etkisi ve bununla beraber gelişen tüketim alışkanlıkları öğrenilmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış ve 24 kadın katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların görüşleri, Baudrillard'ın Tüketim Toplumu kuramının kavramlarından simülasyon, simgesel tüketim, moda ve bedenin gösteriş haline getirilmesi, nesnelere anlam yüklenmesi, tüketimle kimlik inşası gibi başlıklar ile bağlantılıdır. Bireyler, izledikleri diziler vasıtasıyla sadece bir senaryoyu değil, bir yaşam stilini, bir imgeyi izlemektedir. Birey, bu imgeleri günlük yaşam pratiklerinde tüketim fiiliyle yeniden üretmekte ve medya araçlarının kendi hazları üzerindeki tahakkümünü kabul etmek zorunda bırakılmaktadır. Birey bilinçdışı tüketime maruz kalmakta dizilerdeki atmosfere kendini kaptırarak gerçekliğini yeniden inşa etmektedir (simülasyon ve hipergerçeklik). Birey tüketimi sosyal iletişim aracına dönüştürmüş ve bedeni metalaştırmıştır. Estetik operasyonlar yoluyla karakterlerle özdeşleşmeyi arzulamıştır. Diziler tüketim bağlamından koparılıp bireyin değer, hayal, yaşam tarzı ve kimlik tercihlerini de yönlendirmiştir. Sonuç olarak, dizilerin yalnızca eğlence aracı olarak değil, tüketim motivasyonlarını, sosyal kimlik inşasını ve sembolik etkileşimleri yönlendiren bir mecra olarak işlev gördüğü anlaşılmaktadır. Katılımcıların çoğunluğunun, dizilerde yer alan karakterlerin giyim tarzı, yaşam tarzı, kullandıkları ürünler, markalar, dinledikleri müzikler ve hatta mesleklerine kadar birçok unsurdan etkilendikleri anlaşılmıştır ve bu etkilenme bireysel düzeyde kalmayıp, sosyal çevreleriyle yapılan paylaşımlarda, ürün tavsiyelerinde ve kültürel etkileşimlerinde de kendini göstermiştir. Katılımcılar, dizilerdeki yaşam tarzlarının kendi yaşamlarıyla karşılaştırılması neticesinde harcama dengelerinde bozulma, alışveriş davranışlarında yükseliş ve marka farkındalığında artış gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the changes in women's consumption habits influenced by television series, and attempts to reveal how women evaluate their consumption decisions under the influence of these series. Furthermore, it seeks to understand the impact of the physical changes made by female actors in these series on the participants' own bodies and the resulting changes in their consumption habits. A qualitative method was used in the research, and interviews were conducted with 24 female participants. The participants' views are related to concepts from Baudrillard's theory of Consumer Society, such as simulation, symbolic consumption, fashion and the ostentation of the body, the attribution of meaning to objects, and the construction of identity through consumption. Individuals, through the television series they watch, are not only watching a script but also a lifestyle, an image. Individuals reproduce these images in their daily lives through the act of consumption and are forced to accept the dominance of media tools over their own pleasures. Individuals are exposed to unconscious consumption, reconstructing their reality by becoming engrossed in the atmosphere of the series (simulation and hyperreality). Individuals have transformed consumption into a social communication tool and commodified their bodies. Participants have sought to identify with characters through aesthetic surgeries. The series have been detached from the context of consumption and have also influenced individuals' values, dreams, lifestyles, and identity choices. Consequently, it is understood that series function not only as a means of entertainment but also as a medium that directs consumption motivations, social identity construction, and symbolic interactions. The majority of participants were found to be influenced by many elements of the characters in the series, including their clothing style, lifestyle, products used, brands, music listened to, and even professions. This influence was not limited to the individual level but also manifested itself in their social interactions, product recommendations, and cultural exchanges. Comparing the lifestyles depicted in the series to their own lives resulted in disruptions in spending balance, increased shopping behavior, and increased brand awareness