Türk-Rus sosyal ve kültürel ilişkileri (1917-1939)
Turkish-Russian social and cultural relations (1917-1939)
  1. Tez No: 985654
  2. Yazar: VUSLAT AĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Ruslar, Türkiye-Sovyet Rusya Yakınlaşması, Gözlemler ve Ortak Çalışmalar, Bilimsel İş Birliği, Sosyal ve Kültürel Değişim, White Russians, Türkiye-Soviet Russia Rapprochement, Observations and Joint Studies, Scientific Cooperation, Social and Cultural Change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1917-1939 yıllarında Türkiye ile Rusya arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin nasıl şekillendiğini ve bu süreçte rol oynayan siyasi, ekonomik ve toplumsal dinamikleri ortaya koymaktır. Bu bağlamda, dönemin sosyal ve kültürel temaslarının niteliği ve kapsamı bütüncül bir çerçevede değerlendirilmiştir. Çalışma, 1921 Moskova Antlaşması ve 1925 Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşması sonrasında gelişen diplomatik yakınlaşmanın kültürel alandaki yansımalarını ele almıştır. Özellikle VOKS (Sovyetler Topluluğunun Yabancı Ülkelerle Kültürel İlişkiler Kurumu) ve KSONST (Türkiye ile Bilimsel İlişkileri Teşvik Komisyonu) gibi kurumların bu süreçte üstlendikleri etkin rol, akademik alanda yapılan araştırmalar ve üretilen bilginin iki taraf arasında değişimi, sanat, spor ve eğitim alanlarında yürütülen ortak çalışmalar, vb. faaliyetler üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this dissertation is to discuss the formation of social and cultural relations between Türkiye and Russia during the years 1917-1939 and to analyze the political, economic, and social dynamics that shaped this process. In this context, the nature and scope of the social and cultural contacts of the period have been evaluated within a comprehensive framework. The study examines the cultural reflections of the diplomatic rapprochement that developed after the 1921 Treaty of Moscow and the 1925 Treaty of Friendship and Neutrality (Non-Aggression Pact). Particular attention is given to the active role played by institutions such as VOKS (All-Union Society for Cultural Relations with Foreign Countries) and KSONST (Commission for the Promotion of Scientific Relations with Türkiye), which facilitated academic exchanges as well as joint initiatives in the fields of art, sports, and education.