Gelişmeleri kaçırma korkusu GKK-FOMO ile aile uyumu ilişkisi
The relationship between fear of missing out and family cohesion
- Tez No: 985660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Uyumu, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, FOMO, Aile danışmanlığı, Aile işlevleri, Family, Family Cohesion, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, FOMO, Family counseling, Family functions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu ile Aile Uyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. FOMO- GKK Kişilerin, ekonomik, meslekî, sosyal, kişisel alanlarda başkalarının yaşadığı güzel fırsatları, deneyimleri yaşayamama, bunlardan haberdar olamama, bunlara katılamama endişesidir. Aile uyumu aile üyelerinin kişisel farklılıkları ya da içerisinde bulundukları koşullar nedeniyle oluşan sorunların, aile sisteminin bütüncül çıkarları gözetilerek çözülebilmesidir. Literatürde Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu daha çok gençlerde ve sosyal medya açısından incelenmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış, örneklem grubunun yaş ortalaması 52,54±14,84 olup, toplam 124 kişilik örneklem grubunun 114'ünü kadınlar (%91,94), 10'unu (%8,06) erkekler oluşturmuştur. Veri Toplama Envanterleri: Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği, Aile Uyum Ölçeği'dir. Katılımcıların GKK düzeyleri düşük ila orta düzeydedir. Aile Uyum Ölçek puanları aileleriyle olan ilişkilerinde genel olarak uyumlu bir yapıya sahip olduklarını ve aile içi ilişkilerden memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada FOMO- GKK duygusu ve Aile Uyumu arasındaki ilişki zayıf ve pozitiftir. Demografik değişkenlerin yordanması için yapılan t Testi ve Anova Testi ile elde edilen bulgulara göre GKKÖ ve Aile Uyum Ölçeği puanlarında medeni durumlara göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. GKKÖ puanları çocuk sayılarına göre anlamlı farklılık göstermekte, çocuğu olmayan bireylerin sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkularının daha yoğun olabileceğini göstermektedir. GKKÖ puanları 20-34 yaş arası daha yüksek olup daha yoğun GKK yaşadıkları söylenebilmekte. Aile Uyumu ölçek puanları çocuk sayısına göre ve yaşa göre anlamlı farklılık göstermemekte. GKKÖ puanları ve Aile Uyumu Ölçek puanları eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Örneklem grubunun cinsiyet oranının eşit olmadığı göz önünde bulundurulmalı, GKKÖ puanları cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunmamakta, Aile Uyum Ölçek puanları erkeklerin kadınlara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmakta.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between Fear of Missing Out (FOMO) in social contexts and family cohesion. FOMO is the concern that individuals may miss out on positive opportunities or experiences (whether economic, professional, social, or personal) that others are having, and the worry of being unaware of or unable to participate in them. Family cohesion refers to the ability to resolve problems that arise due to family members personal differences or circumstances by considering the collective interests of the family system. In the literature, FOMO has mostly been investigated in relation to social media use among young people. This is a quantitative study. The sample of this study consists of 124 individuals, of whom 114 (91.94%) are women and 10 (8.06%) are men. The mean age of the sample is 52.54 ± 14.84 years. Data Collection Instruments: The instruments used include the Personal Information Form, The Fear of Missing Out in Social Contexts Scale, and The Family Cohesion Scale. The findings indicate that participants FOMO levels are generally low to moderate, while their Family Cohesion Scale scores suggest that they have largely harmonious relationships within their families and report high satisfaction with family interactions. This study found that the relationship between the feeling of FOMO (Fear of Missing Out) and family cohesion is low and positive. According to the findings obtained through t-tests and ANOVA conducted to examine the predictive role of demographic variables, no significant differences were found in FOMO and Family Cohesion scores with respect to marital status. However, FOMO scores significantly differed by number of children, indicating that individuals without children may experience more intense fear of missing out in social contexts. FOMO scores were also found to be higher among participants aged 20–34, suggesting that younger individuals experience FOMO more intensely.Family Cohesion scores did not significantly differ by number of children or age. Nevertheless, men were found to have significantly higher Family Cohesion scores compared to women. FOMO scores did not significantly differ by gender, and neither FOMO nor Family Cohesion scores showed significant differences with respect to educational level.