Okul öncesi eğitime devam eden çocuklar için hazırlanan çevre eğitim programının çocukların çevre farkındalığı ve çevre tutumu üzerindeki etkisinin incelenmesi
An examination of the effect of the environmental education program prepared for children attending preschool education on their environmental awareness and environmental attitude
  1. Tez No: 985673
  2. Yazar: BETÜL SAKINAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMGE YILMAZ UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviri eğitimi, Çevre, Çevresel farkındalık, Çevresel tutumu, Translation education, Environment, Environmental awareness, Environmental attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Mevcut araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden çocuklar için hazırlanan Çevre Eğitim Programı kapsamında uygulanan etkinliklerin 60- 66 aylık çocukların çevre farkındalığı ve çevre tutumu düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Kontrol ve deney gruplu, yarı deneysel desen uygulanan araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında, Mersin ilinde devlete bağlı, bağımsız anaokulunda öğrenim gören 60-66 aylık 48 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada kolay erişebilir örnekleme yöntemi kullanılarak, 24 çocuk deney grubuna, 24 çocuk ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Deney grubuna, araştırmacı tarafından geliştirilen 8 haftalık Çevre Eğitim Programı uygulanmıştır. Araştırmanın veri toplama materyallerini Kişisel Bilgi Formu ve Okul Öncesi Çocukları için Çevre Farkındalık ve Tutum Ölçeği oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından her çocukla bire bir görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde, normallik dağılımını tespit etmek için, örneklem sayısının 50'in altında olması nedeniyle Çevre Farkındalık ve Tutum Ölçeği ön test, son test ve kalıcılık testi puanlarına Shapiro- Wilk Testi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılım varsayımını karşılamadığı sonucuna ulaşıldığı için, analiz sürecinde parametrik olmayan (non-parametrik) istatistiksel yöntemler tercih edilmiştir. Aynı grup içerisindeki test puanlarının karşılaştırılmasında Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, Çevre Eğitim Programı'na katılan deney grubundaki çocuklar ile kontrol grubundaki çocuklar arasında çevre farkındalığı ve çevre tutumları açısından anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca, deney grubundaki çocuklara son testin uygulanmasından dört hafta sonra gerçekleştirilen kalıcılık testinde çocukların çevre farkındalığı ve çevre tutumu düzeylerinde herhangi bir düşüş yaşanmadığı belirlenmiştir. Bu durum, hazırlanmış olan Çevre Eğitim Programı'nın kalıcı etkilerinin olduğunu göstermektedir. Araştırma sonunda, eğitimciler tarafından hazırlanan nitelikli çevre eğitimi programlarının, okul öncesi eğitimi programına entegre edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to investigate the effects of activities implemented within the scope of the Environmental Education Program prepared for preschool children on the environmental awareness and attitude levels of 60–66-month-old children. The study, which employed quasi-experimental design with control and experimental groups, consisted of 48 children aged 60-66 months attending a state-affiliated, independent kindergarten in Mersin province during the 2024-2025 academic year. Convenience sampling was used in the study, and 24 children were included in the experimental group and 24 in the control group. The 8-week Environmental Education Program developed by the researcher was implemented in the experimental group. The data collection materials for the study consisted of a Personal Information Form and the Environmental Awareness and Attitude Scale for Preschool Children. Data was obtained by the researcher through one-on-one interviews with each child. In the data analysis, to determine normality distribution, the Shapiro-Wilk Test was applied to the pretest, posttest, and retention test scores of the Environmental Awareness and Attitude Scale, since the sample size was below 50. Because it was concluded that the data did not meet the normal distribution assumption, non-parametric statistical methods were preferred in the analysis process. The Wilcoxon Signed-Rank Test was used to compare test scores within the same group, and the Mann-Whitney U Test was used for comparisons between groups. The research findings showed that there were significant differences in environmental awareness and attitudes between children in the experimental group and those in the control group who participated in the Environmental Education Program. Furthermore, a retention test conducted four weeks after the post-test was administered to the children in the experimental group determined that there was no decrease in their environmental awareness and attitude levels. This demonstrates that the Environmental Education Program has lasting effects. At the end of the study, it was recommended that quality environmental education programs developed by educators be integrated into the preschool curriculum.