Alveolar osteitis tedavisinde Er,Cr: YSGG lazerin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of Er,Cr: YSGG laser in the treatment of alveolar osteitis
- Tez No: 985680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET NESLİHAN EROĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Alveolar osteitis, Cr:YSGG, PIPS, Alveolar osteitis, Cr:YSGG, Pain, PIPS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, alveolar osteitis (AO) tedavisinde Er,Cr:YSGG lazer kullanılarak uygulanan Photon Induced Photoacoustic Streaming (PIPS) tekniğinin ağrı kontrolü ve yumuşak doku iyileşmesi üzerindeki etkisini konvansiyonel serum fizyolojik irrigasyon yöntemiyle karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmaya, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniğine AO tanısıyla başvuran, 18–65 yaş aralığında, ASA I–II sınıfında sistemik olarak sağlıklı 78 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılar randomizasyon yöntemiyle iki gruba ayrılmıştır: Lazer Grubu (n=39) ve Kontrol Grubu (n=39). Lazer grubunda çekim soketleri, 10 mL serum fizyolojik ile yıkandıktan sonra 30 saniye süreyle temassız PIPS aktivasyonu (Er,Cr:YSGG, 2780 nm, 1.0 W, yumuşak doku modu) uygulanmış, ardından ikinci bir 30 saniyelik irrigasyon ve 30 saniyelik PIPS aktivasyonu yapılmıştır. Kontrol grubuna ise aynı günlerde 20 mL serum fizyolojik ile standart irrigasyon uygulanmıştır. Protokoller, 1. ve 3. postoperatif günlerde tekrarlanmıştır. Ağrı değerlendirmesi Visual Analogue Scale (VAS) ile; iyileşme değerlendirmesi Yumuşak Doku İyileşmesi indeksi (Landry, Turnbull ve Howley İndeksi) ve Granülasyon Dokusu Ölçümü (GDÖ) ile 1., 3., 7. ve 14. günlerde yapılmıştır. Bulgular: Lazer grubunda 3., 7. ve 14. gün VAS skorları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuş (tümü p<0,001) ve iyileşme indekslerinde zaman × grup etkileşimi lazer lehine saptanmıştır (p<0,001). GDÖ, 1. gün kontrol lehine olsa da 7. günde lazer grubunda anlamlı şekilde artmıştır (p=0,024). Sonuç: Er,Cr:YSGG lazer ile uygulanan PIPS tekniği, alveolar osteitis tedavisinde ağrıyı daha hızlı ve belirgin şekilde azaltmakta; yumuşak doku iyileşmesini hızlandırarak daha tutarlı klinik sonuçlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the effects of the Photon Induced Photoacoustic Streaming (PIPS) technique, applied with an Er,Cr:YSGG laser, on pain control and soft tissue healing in the management of alveolar osteitis (AO) with those of conventional saline irrigation. Method: A total of 78 systemically healthy patients (ASA I–II, aged 18–65 years) who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Akdeniz University, with a diagnosis of AO were included. Participants were randomly assigned to two groups: Laser Group (n = 39) and Control Group (n = 39). In the Laser Group, extraction sockets were irrigated with 10 mL saline and subjected to 30 seconds of contact-free PIPS activation (Er,Cr:YSGG, 2780 nm, 1.0 W, soft tissue mode), followed by 30 seconds of saline irrigation and another 30 seconds of activation. The Control Group received standard irrigation with 20 mL saline on the same days. The protocols were repeated on postoperative days 1 and 3. Pain was assessed using the Visual Analogue Scale (VAS), while healing was evaluated using the Soft Tissue Healing Index (Landry, Turnbull and Howley Index) and Granulation Tissue Formation (GTF) scores on days 1, 3, 7, and 14. Results: VAS scores were significantly lower in the Laser Group on days 3, 7, and 14 compared with the Control Group (all p < 0.001), and the group × time interaction for healing indices favored the laser (p < 0.001). GTF was higher in the Control Group on day 1 but significantly greater in the Laser Group by day 7 (p = 0.024). Conclusion: The PIPS technique with Er,Cr:YSGG laser provides faster and more pronounced pain reduction and promotes earlier and more consistent soft tissue healing compared with conventional irrigation in AO management.