The relationship between space and memory throught media discourse: The case of Istanbul Atatürk Cultural Center
Medya söylemı̇ üzerı̇nden mekan ve bellek ı̇lı̇şkı̇sı̇: İstanbul Atatürk Kültür Merkezı̇ örneğı̇
- Tez No: 985753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ERBEK KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kültür, Kültür politikası, Medya, Mekan, Bellek, Simge mekan, Söylem, Temsil, Toplumsal hafıza, Söylem analizi, City, Collective memory, Culture, Cultural policy, Media, Space, Discourse, Representation, Symbolic space, Memory, Discourse analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet döneminin modern mimarlık örneklerinden biri olarak kabul edilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM), 1946 yılında temellerinin atılmasından 2021 yılındaki üçüncü açılışına kadar uzanan tarihsel süreci, medya haber metinleri üzerinden Teun A. Van Dijk'ın Eleştirel Söylem Analizi yöntemiyle incelenmektedir. AKM'nin toplumsal bellekle kurduğu ilişki, simgesel mekân işlevi ile ideolojik ve kültürel boyutları, medya söylemleri aracılığıyla değerlendirilmekte; yapının tarihsel gelişimi boyunca geçirdiği dönüşümler söylemsel düzlemde analiz edilmektedir. Çalışmada incelenen 1946, 1969, 1970, 1978, 2008, 2018 ve 2021 yılları, AKM'nin tarihindeki belirleyici dönemeçleri temsil etmektedir. 1946 yılında temeli atılan yapı, ancak 23 yıl sonra tamamlanarak 1969'da hizmete açılabilmiştir. Ancak, 1970 yılında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen bina, 8 yıl süren tadilat sürecinin ardından 1978'de yeniden açılmıştır. 2008 yılında yapısal risk gerekçesiyle kullanıma kapatılan AKM, yaklaşık 10 yıl kapalı kaldıktan sonra 2018'de yıkılmış; 2021 yılında ise üçüncü kez açılarak yeniden hizmete sunulmuştur. Bu kapsamda, 71 gazete ve haber medyasında yayımlanmış toplam 123 haber başlığı, haber girişleri ve haberin genel söylemi, analiz edilmektedir. Tüm bu dönemler boyunca, yapının sosyo-politik işlevi, taşıdığı simgesel anlamlar, ismi ve sahnelenen temsiller, medya söylemlerinde uzun yıllar boyunca tartışma konusu hâline gelmiştir. AKM'nin, bu süreçte yalnızca bir kültür yapısı değil; aynı zamanda toplumsal bellekte yer eden ve siyasi anlamlarla yüklü bir simge mekân olarak konumlandırıldığı görülmektedir. Çalışmada, söz konusu dönemlerde medya haberlerinde yer alan söylemler çözümlenerek, AKM'nin kolektif bellek içerisindeki yeri ve toplumun siyasal söylem haritası olarak nasıl temsil edildiği ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical process of Istanbul Atatürk Cultural Center (AKM), which is considered as one of the examples of modern architecture of the Republican era, from the laying of the foundations in 1946 to its third opening in 2021, is examined through media news texts using Teun A. Van Dijk's Critical Discourse Analysis method. AKM's relationship with social memory, its function as a symbolic space, and its ideological and cultural dimensions are evaluated through media discourses; the transformations that the building has undergone throughout its historical development are analyzed on the discursive plane. The years 1946, 1969, 1970, 1978, 1978, 2008, 2018 and 2021 represent the decisive turning points in the history of AKM. Founded in 1946, the building was completed only 23 years later and opened for service in 1969. However, after a fire in 1970 rendered the building unusable, it was reopened in 1978 after 8 years of renovation. Closed in 2008 due to structural risk, AKM was demolished in 2018 after being closed for nearly 10 years, and reopened for the third time in 2021. In this context, a total of 123 news headlines, news entries and the general discourse of the news published in 71 newspapers and news media are analysed. Throughout all these periods, the socio-political function of the building, the symbolic meanings it carries, its name and the representations staged have been the subject of debate in media discourse for many years. In this process, AKM was positioned not only as a cultural building but also as a symbolic space that is embedded in social memory and laden with political meanings. This study analyzes the discourses in the media news during these periods and reveals the place of AKM in the collective memory and how it is represented as a political discourse map of the society.