A comparative analysis of millennials retention: The role of transformational leadership in Turkey and the USA
Türkiye ve ABD'de milenyum kuşağının elde tutulmasına ilişkin karşılaştırmalı bir analiz: Dönüşümcü liderliğin rolü
  1. Tez No: 985752
  2. Yazar: FATİMA HASNAIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT DENİZ İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Milenyum kuşağı, Sosyal Mübadele Teorisi, Uluslararası İşgücü Kanunu, Transformational leadership, Millennials, Social Exchange Theory, International Workforce Act
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Beykoz Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Millenyum kuşağı, günümüz iş gücünün önemli bir parçasını oluşturmakta ve küresel ekonomiye büyük katkılar sağlamaktadır. Ancak, milenyum kuşağı çalışanlarını elde tutmak giderek zorlaşmaktadır. Bu kuşak arasında yüksek iş gücü devri yaygın olup, liderler için finansal ve operasyonel kayıplara neden olabilmektedir. Bu çalışma, dönüşümcü liderliğin milenyum kuşağı çalışanlarının işte kalmasını nasıl sağladığını incelemekte ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye'deki liderlerin yaklaşımlarını, Sosyal Değişim Teorisi, Psikolojik Sözleşme Teorisi, Hofstede'nin Kültürel Boyutlar Modeli ve Kuşak Teorisi çerçevesinde karşılaştırmaktadır. Çalışmanın katılımcıları, Türkiye ve ABD'deki farklı şirketlerden milenyum kuşağını elde tutma konusunda en iyi stratejileri benimseyen 15 liderden oluşmaktadır. Ana veri toplama yöntemi olarak belirli sorular içeren derinlemesine mülakatlar kullanılmıştır. Araştırma bulgularına dayanarak, liderlerin milenyum kuşağının özelliklerine uygun dönüşümcü liderlik uygulamaları benimsemeleri, çalışan memnuniyetini ve işte kalma oranını artıracak stratejiler geliştirmeleri önerilmektedir. Ayrıca, milenyum kuşağının kurumsal hedeflere daha yüksek katkı sağlamasını teşvik etmek için Türkiye ve ABD'deki liderlik yaklaşımlarının karşılaştırılması da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Millennials are a major part of today's workforce and make impactful global contributions to the economy. It has become increasingly difficult to retain millennial employees. The high turnover rate is especially prevalent among millennial employees, often resulting in high turnover where leaders suffer financial and operational setbacks. This study identifies how transformational leadership addresses millennial retention and draws a comparison between the approaches of leaders from the United States of America (USA) and Turkey by viewing Social Exchange Theory, Psychological Contract Theory, and Hofstede's Cultural Dimensions Model and Generational Theory. The study participants consisted of fifteen leaders across different companies in Turkey and the USA, who have adopted the best strategies to retain millennials. The main data collection techniques used in this research include in-depth interviews with a guide to certain questions. Based on the findings of this study, it is recommended that leaders apply transformational leadership to address millennial traits and foster strategies that increase millennial employees' satisfaction and retention as well as facilitate millennial employees to possibly make higher contributions towards organizational goals while also making comparisons between leaderships approaches within Turkey and USA to retain millennials.