The tragedy of human loss of self in the postmodern age and its reflection in absurd texts and stagings in Turkish theatre
Postmodern çağda insanın benlik kaybı trajedisi ve Türk tiyatrosu'ndaki absürd metin ve sahnelemelerdeki uygulaması
  1. Tez No: 985759
  2. Yazar: GÖKÇE CAMGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARDA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Absürd tiyatro, Postmodernizm, Benlik Kaybı, Digital identity, Online interactions, Self-presentation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, postmodern çağda bireyin yaşadığı benlik kaybı trajedisini, Türk tiyatrosunda absürd metinler ve sahneleme biçimleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel çıkış noktası, absürd tiyatronun yalnızca belirli bir tarihsel döneme özgü değil, günümüz dünyasının değişen toplumsal, kültürel ve siyasal yapıları karşısında hâlâ geçerli bir anlatım aracı olduğunu savunmasıdır. Modern bireyin anlam arayışını, yabancılaşmasını, kimlik karmaşasını ve iletişimsizliğini sahneye taşıyan absürd anlatı, postmodern çağda biçimsel dönüşümler geçirmiş olsa da öz itibariyle aynı varoluşsal boşlukla ilişkilenmeye devam etmektedir. Çalışmada, geleneksel absürd tiyatronun temel özellikleri ile postmodern dönemdeki yansımaları karşılaştırmalı olarak ele alınmış; Behiç Ak'ın“Tek Kişilik Şehir”ve“İmaj Katili”adlı oyunları ile Şahika Tekand'ın yönettiği Studio Oyuncuları yapımları olan“Gergedanlaşma 2.014”ve“Ölüyor mu Ne?”güncel absürd anlatı ve sahneleme biçimlerinin temsilcisi olarak incelenmiştir. Seçilen bu dört örnek oyun üzerinden, bireyin sistemle kurduğu ilişkide yaşadığı benlik kaybı, otoriteyle yüzleşememe, kimliğin dönüşüme uğrayarak bir gösterene indirgenmesi gibi temalar, hem metinsel hem sahnesel düzeyde çözümlenmiştir. Tezde Jean-François Lyotard, Michel Foucault ve Jean Baudrillard gibi postmodern kuramcıların görüşlerinden yararlanılarak, absürd tiyatronun yalnızca bireysel bir bunalımı değil, aynı zamanda sistemsel baskıları ve ideolojik yapıları ifşa eden bir estetik strateji olarak nasıl işlediği tartışılmıştır. Bu yönüyle çalışma, postmodern çağın bireyinde ortaya çıkan kimlik parçalanması ve gerçeklik algısındaki çöküşün absürd tiyatro aracılığıyla nasıl sahnelendiğini ve bu sahnelemelerin çağdaş Türk tiyatrosunda nasıl vücut bulduğunu görünür kılmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Type your abstract here. This sociological study investigates the influential role of social media in shaping the identity formation of today's youth. Employing a mixed-methods approach, combining surveys, in-depth interviews, and content analysis of popular social platforms, the research uncovers the multifaceted relationship between online interactions and the construction of self-identity among adolescents and young adults. The findings reveal the dual nature of social media, acting as both a platform for self-expression and social connection, and as a source of pressure for idealized self-presentation and conformity to online norms. Furthermore, the study emphasizes the emergence of innovative forms of identity negotiation and experimentation within the digital sphere, often challenging traditional concepts of identity development. These virtual identities impact offline realities, including mental well-being, self-esteem, and social integration. This research contributes to sociology by offering insights into the complex interplay between social media and youth identity formation, calling for a nuanced understanding of contemporary identity dynamics in our increasingly digital world.