Farklı döner eğe sistemlerinin çekilmiş mandibular premolar dişlerde debris taşınım miktarına etkisi
Evaluation of apical debris extrusion with different rotary file systems in extracted mandibular premolars
  1. Tez No: 985783
  2. Yazar: İBRAHİM BİLGEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE KAMALAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BALKANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Debris taşınımı, Eğe sistemleri, Kök kanal preparasyon, Debris extrusion, File systems, Root canal preparation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; endodontik tedavilerde kullanılan eğe sistemlerinin farklı yapısal özellik ve dizayna sahip olmasıyla ortaya çıkan kök kanal sisteminin apikal bölgeden taşan debris miktarlarını in-vitro olarak incelenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, periodontal, protetik ve ortodontik amaçla çekilmiş 87 adet tek köklü alt küçük azı dişi kullanılmıştır. Seçilen dişler her grupta 29 adet olacak şekilde (n=29) rastgele 3 gruba ayrılmıştır. Her gruptaki dişler standart giriş kaviteleri açıldıktan sonra dişlerin çalışma boyları hesaplanırken #15 K eğeler kullanılmıştır. K-file eğeler apikal foramenden görününceye kadar kanalda ilerletilip ve rondel koroner kısımda ayarlanarak bu boy ölçülmüş ve ölçülen boydan 1 mm çıkartılarak çalışma boyu belirlenmiştir. Kök kanalları Grup 1'de Trunatomy, Grup 2'de Hyflex EDM ve Grup 3'de Waveone Gold ile üretici firmanın talimatları ile şekillendirilmiştir. Kullanılan dişlerin apikalden taşan debris miktarlarını ölçmek için eppendorf tüplerine yerleştirilmiştir. Preparasyon sırasında irrigasyon amacıyla her bir örnek için 10 mL distile su kullanılmıştır. Eppendorf tüp içerisindeki sıvıyı uzaklaştırmak için örnekler etüvde bekletildikten sonra geriye kalan kuru debris ağırlıkları hassas terazide tartılmıştır. Eppendorf tüpünün debrisli ağırlığından boş tüp ağırlığı çıkarılarak aradaki fark kaydedilmiştir. Ortaya çıkan verilerin analizi için ANOVA, Tukey HSD, Tamhane' T2 post-hoc, Kruskal-Wallis H testleri uygulanmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda en az debris taşınımı olan eğe Trunatomy olurken en fazla debris taşıran grup Hyflex EDM olmuştur. Trunatomy eğe sisteminde taşan debris miktarı ile Hyflex EDM ve WaveOne Gold grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Hyflex EDM ve WaveOne Gold grupları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Hyflex EDM ve WaveOne Gold eğe sistemlerinin benzer miktarda debris taşırdığı Trunatomy grubunun ise en az debris taşınımına yol açtığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to make a comparative evaluation by examining in vitro the amount of debris extruded from the apical region of the root canal system resulting from the different structural features and designs of the file systems used in endodontic treatments. Material and Method: In this study, 87 extracted single-rooted mandibular premolar teeth, removed for periodontal, prosthetic, and orthodontic reasons, were used. The selected teeth were randomly divided into three groups, with 29 samples in each group (n=29). After preparing standardized access cavities, the working length of each tooth was determined using #15 K-files. The K-file was advanced until it became visible at the apical foramen, and the length was measured by adjusting a rubber stop at the coronal reference point. The working length was then established by subtracting 1 mm from this measurement. Root canals were shaped according to the manufacturers' instructions using TruNatomy in Group 1, HyFlex EDM in Group 2, and WaveOne Gold in Group 3. To measure the amount of apically extruded debris, the teeth were positioned in pre-weighed Eppendorf tubes. During instrumentation, 10 mL of distilled water was used for irrigation in each sample. After preparation, the samples were incubated to evaporate the liquid inside the tubes, leaving only dry debris. The dry debris weights were then recorded using a precision balance by subtracting the weight of the empty tube from the debris-containing tube. The data obtained were analyzed using ANOVA, Tukey HSD, Tamhane's T2 post-hoc, and Kruskal–Wallis H tests, and the level of statistical significance was set at p < 0.05. Results: In our study, the lowest amount of debris extrusion was observed in the TruNatomy group, whereas the highest extrusion occurred in the HyFlex EDM group. A statistically significant difference was found between the TruNatomy system and both the HyFlex EDM and WaveOne Gold groups (p<0,05). However, no statistically significant difference was observed between the HyFlex EDM and WaveOne Gold groups (p>0,05). Conclusion: HyFlex EDM and WaveOne Gold file systems were found to extrude similar amounts of debris, whereas the TruNatomy group resulted in the least debris extrusion.