Pankreas kanserlerinde viseral yağlanmanın ve sarkopeninin tedavi yanıtı ve prognoza etkisi
Impact of visceral adiposity and sarcopenia on treatment response and prognosis in pancreatic cancers
  1. Tez No: 985888
  2. Yazar: CÜNEYT YAMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK GÜLPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pankreas kanseri, sarkopeni, viseral adiposite, post-operatif komplikasyon, bilgisayarlı tomografi, Pancreatic cancer, sarcopenia, visceral adiposity, postoperative complications, computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pankreas kanserinde vücut kompozisyonu bileşenlerinin, iskelet kas rezervi ve viseral yağ yükünün, uzun dönem sağkalım ve post-operatif komplikasyonlarla ilişkisini, operabl ve metastatik hasta gruplarında değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2011–2024 arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda izlenen pankreas adenokarsinomlu hastalar retrospektif olarak incelendi. L3 düzeyinden BT incelemelerinden yapılan ölçümlerle psoas kas indeksi (PKİ) (cm²/m²), viseral/total yağ oranı (VTO) ve türetilmiş kas-yağ oranı (KYO= PKİ / VTO) hesaplandı. Opere ve metastatik alt kümeler ayrı analiz edildi. Sağkalım analizi için Kaplan-Meier eğrileri, log-rank testleri ve Cox orantısal hazard modelleri kullanıldı. Komplikasyon belirleyicileri ise lojistik regresyon ile saptandı. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Operabl grupta PKİ ile sağkalım arasında pozitif, VTO ile sağkalım arasında negatif ilişki izlendi. PKİ'deki her 1 cm²/m² artış sağkalımı +138,6 gün artırdı (p=0,001), VTO'da her 0,1 artış 191,6 gün azalma ile seyretti (p<0,001). Opere grupta şiddetli komplikasyon oranı (Clavien–Dindo ≥III) %28'idi. VTO (p<0,001) ve yaş (p=0,014) majör komplikasyon için bağımsız öngördürücüler olarak saptandı, PKİ bağımsız değildi (p=0,664). Metastatik grupta PKİ'deki her 1 cm²/m² artışı sağkalımı +181,4 gün (p<0,001), VTO'da her 0,1 artış 185,1 gün azalma ile seyretti (p<0,001). Sonuç: Vücut kompozisyonu pankreas kanserinde sonuçları anlamlı biçimde şekillendirir. Kas lehine denge özellikle sağkalımı desteklerken, yüksek VTO majör komplikasyon riskini artırır ve sağkalımı azaltır. Preoperatif değerlendirmede PKİ, VTO ve KYO'nun rutin raporlanması, yüksek riskli hastaların erken saptanması ve buna uygun cerrahi ve operasyon öncesi stratejilerin belirlenebilmesine olanak sağlar. Bulgular, beden kompozisyonunun yalnız bir risk etiketi değil, modifiye edilebilir bir hedef olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to evaluate the relationships between skeletal muscle reserve and visceral fat load and long-term survival and postoperative complications in operable and metastatic patients with pancreatic cancer. Materials and Methods: Patients with pancreatic adenocarcinoma followed at the Ankara University Faculty of Medicine, Department of Radiology, between 2011 and 2024 were retrospectively reviewed. Using measurements from computed tomography examinations at the L3 level, psoas muscle index (cm²/m²), visceral/total fat ratio and the derived muscle-to-fat ratio were calculated. Operated and metastatic subgroups were analyzed separately. Kaplan-Meier curves, log-rank tests, and Cox proportional hazards models were used for survival analysis. Predictors for complications were determined by logistic regression. The data were evaluated statistically. Results: In the operable group, a positive relationship was observed between skeletal muscle index and survival, and a negative relationship between visceral/total fat ratio and survival. Each 1 cm²/m² increase in psoas muscle index, increased survival by +138.6 days (p = 0.001), and each 0.1 increase in visceral/total fat ratio was associated with a 191.6 day decrease (p < 0.001). The rate of severe complications (Clavien–Dindo ≥ III) in the operated group was 28%. Visceral/total fat ratio (p<0,001) and age (p = 0,014) were identified as independent predictors of major complications, while skeletal muscle index was not (p = 0,664). In the metastatic group, each 1 cm²/m² increase in skeletal muscle index increased survival by +181.4 days (p < 0.001), and each 0.1 increase in visceral/total fat ratio was associated with a 185.1 day decrease (p < 0.001). Conclusion: Body composition significantly shapes outcomes in pancreatic cancer. While a muscle-favorable balance particularly supports survival, visceral adiposity with high visceral/total fat ratio increases the risk of major complications and reduces survival. Routine pre-operative reporting of skeletal muscle index, visceral/total fat ratio and derived muscle-to-fat ratio allows early identification of high-risk patients and the determination of appropriate surgical and pre-operative strategies. The findings indicate that body composition is not merely a risk label but a modifiable target.