Tip fakültesi öğrencilerinde premenstrüel sendromun uyku kalitesi ve melatonin ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of premenstrual syndrome with sleep quality and melatonin in medical students
  1. Tez No: 985911
  2. Yazar: ÜLKÜ SİNEM KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE MARAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrüel sendrom, Tıp fakültesi öğrencileri, Uyku kalitesi, Melatonin, Premenstrual syndrome, Medical students, Sleep quality, Melatonin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Premenstrüel sendrom (PMS), adet döngüsünün luteal fazında ortaya çıkan, âdet kanamasıyla birlikte belirtilerin hafiflediği fiziksel, davranışsal ve duygusal semptomlarla karakterize bir durumdur. PMS kişinin günlük aktivitelerini, yaşam kalitesini, okul performansını, sosyal aktivitelerini ve uyku kalitesini etkileyebilir. Bu çalışmada, yoğun ders programları ve stresli sınav dönemleri olan tıp fakültesi öğrencilerinde premenstrüel sendromun uyku kalitesi ve melatonin ile ilişkisinin değerlendirmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik kurulunun 19.12.2023 tarihli toplantısında 2023/590 sayılı kararı ile onaylandı. Çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Çalışmanın popülasyonunu, 2023-2024 akademik yılının Şubat-Nisan döneminde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 174 tıp öğrencisi oluşturmuştur. Dönem I-VI arası öğrenim gören öğrencilere Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PMSÖ) anketi uygulanarak gruplar oluşturuldu. 87 PMS olan 87 PMS olmayan öğrenci çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik veri formu ve uyku kalitesinin değerlendirilmesi için PUKİ uygulandı. Öğrencilerden melatonin düzeyi çalışılmak üzere alınan kan örnekleri çalışma yapılıncaya kadar -80oC'de saklandı. Melatonin düzeyleri uygun kit kullanılarak ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versiyon 25.0 istatistik paket programında değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 87 PMS ve 87 PMS olmayan toplam 174 öğrenci alındı. Öğrencilerin yaş ortalaması 20,00 ± 1,66 (18-23) idi. Öğrencilerin PMSÖ puan ortalamaları 117,46±2,30 (58-206) idi. PMS olan öğrencilerde dismenore daha sık görülüp istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Öğrencilerin %51,7'si (n=90) iyi uyku kalitesine, %48,3'ü (n=84) kötü uyku kalitesine sahipti. Uyku kalitesi PMS olan grupta, PMS olmayan gruba göre daha kötü olup istatistiksel olarak anlamlıydı(p<0,001). PUKİ total ve alt bileşen puanları, PMS olan grupta PMS olmayan gruba göre daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlıydı(p<0,05). Melatonin değeri PMS olan grupta daha düşük olup istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). Katılımcıların PUKİ total puanı ile PMSÖ total ve alt bileşen puanları arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyon tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, premenstrüel sendromun uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. PMS'li bireylerde daha sık dismenore şikayetleri, düşük melatonin seviyeleri ve kötü uyku kalitesi tespit edilmiştir. Bu nedenle, öğrencilere PMS ve dismenore ile başa çıkma stratejileri hakkında bilgi vermek, uyku hijyeninin önemi konusunda farkındalık oluşturmak ve melatonin seviyelerini artırmaya yönelik uygun diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini içeren eğitimler sağlamak önemlidir. Bu yaklaşımlar, öğrencilerin hem akademik hem de sosyal yaşamlarındaki yaşam kalitesini iyileştirmeye katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Premenstrual syndrome (PMS) is a condition characterized by physical, behavioural and emotional symptoms that occur during the luteal phase of the menstrual cycle, with relief of symptoms with menstruation. PMS may affect daily activities, quality of life, school performance, social activities and sleep quality. In this study, we aimed to evaluate the relationship between premenstrual syndrome and sleep quality and melatonin in medical students with busy schedules and stressful exam periods. Materials and Methods: This study was approved by the decision numbered 2023/590 of the Ethics Committee of Selçuk University Faculty of Medicine at its meeting dated 19.12.2023. The study was conducted at Selçuk University Faculty of Medicine. The study population consisted of 174 medical students studying at Selçuk University Faculty of Medicine in the February-April period of the 2023-2024 academic year. The groups were formed by applying Premenstrual Syndrome Scale (PMSS) to the students studying between semesters I-VI. 87 PMS and 87 non-PMS students were included in the study. Sociodemographic data form and PSQI were administered to the participants to evaluate sleep quality. Blood samples taken from the students for melatonin levels were stored at -80oC until the study was performed. Melatonin levels were determined by ELISA method using the appropriate kit. Data were evaluated using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 25.0 statistical package program. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: A total of 174 students, 87 with PMS and 87 without PMS, were included in the study. The mean age of the students was 20.00 ± 1.66 years (18-23). The mean PMSS score of the students was 117.46±2.30 (58-206). Dysmenorrhea was more common in students with PMS and was statistically significant (p<0.001). 51.7% (n=90) of the students had good sleep quality and 48.3% (n=84) had poor sleep quality. Sleep quality was worse in the group with PMS compared to the group without PMS and was statistically significant (p<0.001). PSQI total and subcomponent scores were higher in the group with PMS compared to the group without PMS and were statistically significant (p<0.05). Melatonin value was lower and statistically significant in the group with PMS (p<0.001). There was a significant positive correlation between the participants' PSQI total score and PMSS total and subcomponent scores (p<0.05). Conclusion: This study shows that premenstrual syndrome negatively affects sleep quality. More frequent dysmenorrhea complaints, low melatonin levels and poor sleep quality were found in individuals with PMS. Therefore, it is important to provide students with information about strategies to cope with PMS and dysmenorrhea, to raise awareness about the importance of sleep hygiene, and to provide education that includes appropriate dietary and lifestyle changes to increase melatonin levels. These approaches will contribute to improving students' quality of life in both their academic and social lives.