Farklı bitkisel ekstrelerin ve uçucu yağ emülsiyonlarının insan fibroblast hücrelerinin göçü üzerindeki etkilerinin in vitro yara iyileşme modelinde araştırılması
Investqgatqon of the effects of dqfferent plant extracts and essentqal oql emulsqons on the mqgratqon of human fqbroblast cells qn an in vqtro wound healqng model
- Tez No: 985939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bitki özütü, Bitkisel ilaçlar, Fibroblastlar, Uçucu yağlar, Yara iyileşmesi, İn vitro, Plant extract, Herbal medicine, Fibroblasts, Essential oils, Wound healing, In vitro
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yara iyileşmesi, inflamasyon, proliferasyon ve yeniden modelleme olmak üzere üç ana fazdan oluşan dinamik bir süreçtir. Günümüzde yara tedavisinde kullanılan yöntemlerin sınırlılıkları, alternatif tedavi yaklaşımlarına olan ilgiyi artırmıştır. Bitkisel ekstreler ve uçucu yağların, yara iyileşmesi sürecinde potansiyel faydaları olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, Matricaria recutita L. çiçek, Hypericum perforatum L. toprak üstü kısmı, Calendula officinalis L. çiçek ve Plantago major L. yaprak ekstreleri ile Laurus nobilis L. yaprak, Salvia officinalis L. yaprak, Origanum onites L. toprak üstü kısmı ve Helichrysum italicum (Roth) G. Don. toprak üstü kısmı uçucu yağlarının, in vitro yara iyileşmesi modeli olan çizik testi üzerindeki etkilerinin insan dermal fibroblast hücrelerinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 1 kontrol ve 8 deney grubu (4 ekstre, 4 uçucu yağ emülsiyonu) oluşturulmuştur. Her madde için 8 farklı konsantrasyonda (100, 80, 60, 40, 20, 10, 5 ve 0 µg/mL) MTT sitotoksisite testi uygulanmış ve hücre canlılığı değerlendirilmiştir. Uygun konsantrasyonlar belirlendikten sonra, insan dermal fibroblast hücreleri üzerinde çizik testi uygulanmış ve yara uzunlukları 0., 24. ve 48. saatlerde mikroskobik görüntüleme yöntemiyle ölçülmüştür. Veriler SPSS yazılımında değerlendirilmiş; normallik analizleri sonrası ANOVA ve post-hoc testler (LSD, Tukey) uygulanmıştır. Bulgular: İn vitro yara iyileşmesini değerlendirmek amacıyla uygulanan çizik testi sonuçlarına göre, 24. saatte EM2 ve EX2 gruplarında yara kapanmasının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde hızlı olduğu saptanmıştır (p<0.05). Buna karşılık, EX3 ve EX4 gruplarında yara kapanması anlamlı şekilde gecikmiştir (p<0.05). 48. saatte yalnızca EX4 grubu yara kapanmasını istatistiksel olarak anlamlı şekilde yavaşlatmaya devam etmiştir. EM2, 24. saatte etkili iken 48. saatte bu etkisini kaybetmiştir. EM3, EM4 ve EX2 gruplarında yara kapanması hücresel olarak olumlu seyretse de bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. EM1 ve EX1 ise her iki zaman noktasında da kontrol grubu kadar canlılık yüzdeliği göstermiştir. Sonuç: Çalışma, belirli bitkisel ekstrelerin ve uçucu yağların insan fibroblast hücrelerinde yara iyileşmesini in vitro ortamda destekleyebileceğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, bitkisel ürünlerin yara bakımında potansiyel yardımcı tedavi olarak değerlendirilmesini desteklemektedir. Ancak bu verilerin klinik geçerliliği için ileri düzeyde in vivo ve klinik çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Wound healing is a dynamic process consisting of three main phases: inflammation, proliferation, and remodeling. Due to the limitations of current wound treatment methods, interest in alternative therapeutic approaches has increased. Herbal extracts and essential oils are known to have potential benefits in the wound healing process. This study aimed to evaluate the effects of Matricaria recutita L. flower, Hypericum perforatum L. aerial part, Calendula officinalis L. flower and Plantago major L. leaf extracts and essential oils of Laurus nobilis L. leaf, Salvia officinalis L. leaf, Origanum onites L. aerial part and Helichrysum italicum (Roth) G. Don aerial part on in vitro wound healing model, the scratch test, on human dermal fibroblast cells. Material and Method: In this study, one control group and eight experimental groups (four extracts and four essential oil emulsions) were established. MTT cytotoxicity assays were performed at eight different concentrations (100, 80, 60, 40, 20, 10, and 5 µg/mL) for each substance, and cell viability was evaluated. Following the determination of appropriate concentrations, scratch assays were conducted on human dermal fibroblast cells, and wound lengths were measured using microscopic imaging at 0, 24, and 48 hours. Data were analyzed with SPSS software; after normality assessments, ANOVA and post-hoc tests (LSD, Tukey) were applied. Results: According to the results of the scratch assay conducted to evaluate in vitro wound healing, wound closure was significantly faster in the EM2 and EX2 groups compared to the control group at the 24th hour (p<0.05). In contrast, wound closure was significantly delayed in the EX3 and EX4 groups (p<0.05). At the 48th hour, only the EX4 group continued to show significantly slower wound healing. While EM2 was effective at the 24th hour, this effect diminished by the 48th hour. Although wound closure appeared clinically favorable in the EM3, EM4, and EX2 groups, these differences were not statistically significant. EM1 and EX1 exhibited neutral effects similar to the control group at both time points. Conclusion: This study demonstrated that certain herbal extracts and essential oils can support wound healing in human fibroblast cells in an in vitro setting. These findings support the potential use of herbal products as adjunctive agents in wound care. However, further advanced in vivo and clinical studies are required to establish clinical relevance.