Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarının öğretmenlik mesleği üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of physical education and sports teachers' attitudes towards information and communication technologies on the teaching profession
  1. Tez No: 985981
  2. Yazar: NECLA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sports, Sports Technologies, Physical Education and Sports, Teaching Profession
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine yönelik tutumlarının düzeylerini belirlemek ve Öğretmenlerin mesleki tutumları ile Bilgi iletişim teknolojileri tutumları arasındaki ilişkiyi saptamak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma ilişkisel tarama modeli niteliğindedir. Çalışmada; ''Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine ilişkin Tutum Ölçeği'' ile Türkçe'ye uyarlanan ''Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutum Ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışmanın evreni; İstanbul ili Avrupa ve Anadolu yakasında çalışan (n=4216) Beden eğitimi ve spor öğretmenleri oluştururken, örneklemini ise, Random yöntemiyle seçilmiş (n=376) Beden eğitimi ve spor öğretmenleri oluşturmuştur. Çalışmanın verileri SPSS.22 programı ile analiz edilmiştir. Kolmogorov-Smirnov testi ile basıklık çarpıklık değerlerine bakılmıştır. Normal dağılım gösteren gruplamalar için parametrik testler kullanılmıştır. Çoklu grupların karşılaştırılmasında non-parametrik testler uygulanmış olup, anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak kabul edilmiştir, Ölçekler arasındaki korelasyona bakılmıştır. Bulgular; Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum Ölçeği alt boyutlarından; Değer verme, Mesleki Tükenmişlik ve İlgisizlik Boyutlarında BİT'e yönelik öğretmen tutum ölçeği puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir, Mesleki Gelişime Açıklık boyutu ile BİT'e yönelik öğretmen tutum ölçeği puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,388, p<0,01). Sonuç: BİT'e yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği puanları, Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Genel olarak, BİT'e yönelik öğretmen tutum ölçeği puanları ile öğretmenlerin mesleki tutumları arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; Spor, Spor Teknolojileri, Beden Eğitimi ve Spor, Öğretmenlik Mesleği
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the attitudes of Physical Education and Sports teachers toward Information and Communication Technologies (ICT) and to examine the relationship between their ICT attitudes and professional attitudes toward the teaching profession. Material and Method: The research was conducted using a relational survey design. Two data collection tools were used: the Attitude Scale Toward the Teaching Profession and the Turkish-adapted Attitude Scale Toward Information and Communication Technologies. The study population consisted of Physical Education and Sports teachers (n = 4216) working on both the European and Asian sides of Istanbul. The sample included 376 teachers selected through random sampling. Data were analyzed using SPSS 22. Normality was examined through the Kolmogorov–Smirnov test and skewness–kurtosis values. Parametric tests were applied to normally distributed groups, while non-parametric tests were used for comparisons involving multiple groups. The significance level was set at p ≤ 0.05. Correlation analyses were conducted between the scales. Findings: The findings revealed a low but positive correlation between ICT attitude scores and the sub-dimensions of the teaching profession attitude scale, including value, professional burnout, and indifference. A moderate positive correlation was identified between ICT attitudes and openness to professional development (r = 0.388, p<0.01). Conclusion: ICT attitudes significantly predicted teachers' professional attitude scores (p <0.05). Overall, positive and meaningful relationships were observed between teachers' ICT attitudes and their professional attitudes.