7-14 yaş kadın voleybolcularda 8 haftalık postür egzersizlerinin dikey sıçrama ve postür üzerine etkisi
Effects of 8-week posture exercises on vertical jump and posture in 7-14 age female volleyball players
- Tez No: 985984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ONUR SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Sports, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Postür, postür egzersizleri, voleybol, dikey sıçrama, anaerobik güç, Posture, postural exercises, volleyball, vertical jump, anaerobic power
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8 haftalık postür egzersizlerinin farklı yaş gruplarındaki voleybolcularda dikey sıçrama performansı ve postür yapısı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmamıza 7–14 yaş aralığında toplam 84 voleybolcu (deney grubu n=45, kontrol grubu n=39) gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca planlı bir postür egzersiz programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir ek egzersiz programı uygulanmamıştır. Her iki gruba ait ön test–son test ölçümlerinde; boy, kilo, iskelet kas ağırlığı , vücut yağ oranı, dikey sıçrama yüksekliği, postür analizi ve güç değişkenleri değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Paired Samples T-Testi, Independent Samples T-Testi ve Wilcoxon testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, deney grubundaki sporcuların kilo (p=0.00), iskelet kas ağırlığı (p=0.00), dikey sıçrama (p=0.006), postür analizi (p=0.00), ve anaerobik güç (p=0.001) parametrelerinde ön test son test değerleri istatistiksel olarak incelendiğinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05). Vücut yağ oranında (p=0.131) azalma eğilimi gözlenmiş, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bulunmamıştır (p>0.05). Kontrol grubunda ise istatistiksel olarak yalnızca postür analizi (p=0.015) ve anaerobik güç (p=0.025) parametrelerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu sonuçlar, 8 haftalık postür egzersizlerinin postür ve anaerobik gücü artırmada etkili olduğunu göstermektedir(p<0.05). Sonuç olarak, uygulanan postür egzersizi programı, voleybolcularda postürü düzelterek dikey sıçramaya ve anerobik güce olumlu katkı sağlamaktadır. Bulgular, erken yaşta planlı ve sistematik egzersizlerin hem postüral kontrolün korunması hem de sportif performansın artırılması açısından önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, özellikle spor yapan ve postür bozukluğu bulunan bireylerde postürün iyileştiği, buna bağlı olarak da günlük yaşam kalitesinin arttığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of 8 weeks of posture exercises on vertical jump performance and posture structure in volleyball players of different age groups. A total of 84 volleyball players (experimental group n=45, control group n=39) between the ages of 7 and 14 participated voluntarily in our study. The experimental group received a planned posture exercise program for 8 weeks, while the control group received no additional exercise program. Pre-test and post-test measurements for both groups included height, weight, skeletal muscle mass, body fat percentage, vertical jump height, posture analysis, and strength variables. Data were analyzed using Paired Samples T-Test, Independent Samples T-Test, and Wilcoxon tests. The findings revealed that statistically significant differences were found between the pre-test and post-test values in the weight (p=0.00), skeletal muscle weight (p=0.00), vertical jump (p=0.006), posture analysis (p=0.00), and anaerobic power (p=0.001) parameters of the athletes in the experimental group (p<0.05). A decrease in body fat percentage (p=0.131) was observed, but this difference was not statistically significant (p>0.05). In the control group, statistically significant differences were found only in the posture analysis (p=0.015) and anaerobic power (p=0.025) parameters. These results demonstrate that the 8-week posture exercises were effective in improving posture and anaerobic power (p<0.05). In conclusion, the implemented posture exercise program positively contributed to vertical jump and anaerobic power by improving posture in volleyball players. The program was statistically determined to have a more significant effect on athletes aged 9–12. The findings suggest that planned and systematic exercise at an early age is important for both maintaining postural control and improving athletic performance. Furthermore, we can say that posture improves, particularly in individuals who participate in sports and have postural disorders, and consequently, their quality of life improves.