Prostat kanserinin başlangıç evrelemesinde Ga-68 PSMA PET/BT bulguları
Ga-68 PSMA PET/CT findings in the primary staging of prostate cancer
  1. Tez No: 985992
  2. Yazar: HAYAT EROĞLU ELDEN
  3. Danışmanlar: UZMAN MİKAİL KORAY DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ga-68 PSMA, PET/BT, Prostat kanseri, Volümetrik ölçüm, Ga-68 PSMA, PET/CT, Prostate cancer, Volumetric measurement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ga-68 PSMA PET/BT, prostat kanserinin evrelemesi ve tedavi planlamasında giderek daha yaygın kullanılan, yüksek duyarlılığa sahip bir moleküler görüntüleme yöntemidir. Bu çalışmada, evreleme amacıyla değerlendirilen prostat kanserli hastalarda Ga-68 PSMA PET/BT bulgularının analizi ile seminal vezikül invazyonu ve nodal metastazların saptanmasındaki doğruluğun belirlenmesi; hastalık risk grupları, serum PSA düzeyi ve ISUP grade grupları ile PET/BT'den elde edilen semikantitatif ve volümetrik parametreler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi; ayrıca bu parametrelerin metastaz varlığının öngörülmesindeki prediktif değerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize primer evreleme amacıyla başvuran toplam 392 prostat kanseri tanılı hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik ve laboratuvar verileri ile cerrahi tedavi uygulanan olgularda postoperatif patoloji sonuçları kaydedildi. Hastalar, Avrupa Üroloji Derneği (EAU) risk sınıflamasına göre gruplandırıldı. Metastatik olgular, metastatik odak sayılarına göre oligometastatik ve multimetastatik olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Ga-68 PSMA PET/BT görüntülerinde primer prostat tümörü, lenf nodu, kemik ve visseral metastaz alanlarının semikantitatif (SUVmax, SUVmean) ve volümetrik (PSMA-TV, TL-PSMA) parametreleri ölçüldü. Bu parametreler; yaş, serum PSA düzeyi, ISUP grade ve miPSMA skorları ile karşılaştırılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Ayrıca, postoperatif patoloji sonuçları referans alınarak Ga-68 PSMA PET/BT'nin tanısal performansı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen olgularda yaş artışıyla birlikte hastalık risk grubunun ve metastaz olasılığının anlamlı biçimde yükseldiği saptandı (p<0,05). Serum tPSA düzeyi ve ISUP grade grupları, prostat tümörü bazlı PET/BT parametreleri (SUVmax, SUVmean, PSMA-TV ve TL-PSMA) ile pozitif yönde korelasyon gösterdi (p<0,001). Bu parametrelerin artışıyla birlikte hastaların risk düzeyleri ve metastatik tutulum olasılığı anlamlı olarak yükseldi (p<0,001). Oligometastatik ve multimetastatik hasta gruplarında ise primer prostat tümörü PSMA-TV ve TL-PSMA parametreleri anlamlı farklılık gösterdi (p<0,001). Nodal metastaz ve seminal vezikül invazyonu değerlendirmelerinde yanlış negatif olguların SUV değerlerinin, doğru negatif olgulara kıyasla belirgin şekilde yüksek olduğu belirlendi (p<0,001). Sonuçlar: Ga-68 PSMA PET/BT, prostat kanseri hastalarının başlangıç evrelemesi, tedavi planlaması ve hastalık yönetiminde klinik açıdan değerli bilgiler sağlayan bir moleküler görüntüleme yöntemidir. Çalışma bulgularımız, PET/BT'den elde edilen semikantitatif ve volümetrik parametrelerin hastaların risk sınıflaması ve serum PSA düzeyleriyle anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, prostat bazlı ölçüm parametrelerinin metastatik yayılımın öngörülmesinde ve preoperatif dönemde nodal metastaz ile seminal vezikül invazyonunun tahmininde prediktif potansiyel taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ga-68 PSMA PET/CT is a molecular imaging method with high sensitivity that is increasingly used in the staging and treatment planning of prostate cancer. The aim of this study was to analyze Ga-68 PSMA PET/CT findings in patients evaluated for staging, to determine its accuracy in detecting seminal vesicle invasion and nodal metastases, to assess the relationships between PET/CT-derived semiquantitative and volumetric parameters and disease risk groups, serum PSA levels, and ISUP grade groups, and to investigate the predictive value of these parameters in estimating the presence of metastases. Materials and Methods: A total of 392 patients diagnosed with prostate cancer and referred to our clinic for primary staging were retrospectively evaluated. Clinical and laboratory data, along with postoperative pathological findings for patients who underwent surgery, were recorded. Patients were categorized according to the European Association of Urology (EAU) risk classification. Metastatic cases were further divided into oligometastatic and multimetastatic subgroups based on the number of metastatic lesions. In Ga-68 PSMA PET/CT images, semiquantitative (SUVmax, SUVmean) and volumetric (PSMA-TV, TL-PSMA) parameters of the primary prostate tumor, lymph nodes, bone, and visceral metastases were measured. These parameters were statistically analyzed in relation to age, serum PSA level, ISUP grade, and miPSMA scores. In addition, the diagnostic performance of Ga-68 PSMA PET/CT was evaluated using postoperative pathological results as the reference standard. Results: An increase in age was found to be significantly associated with higher disease risk groups and greater likelihood of metastasis (p<0.05). Serum tPSA level and ISUP grade groups showed a positive correlation with prostate tumor–based PET/CT parameters (SUVmax, SUVmean, PSMA-TV, and TL-PSMA) (p<0.001). Higher values of these parameters were significantly associated with increased risk level and metastatic involvement (p<0.001). Among oligometastatic and multimetastatic patient groups, PSMA-TV and TL-PSMA parameters of the primary prostate tumor differed significantly (p<0.001). In the evaluation of nodal metastasis and seminal vesicle invasion, SUV values in false-negative cases were significantly higher than those in true-negative cases (p<0.001). Conclusion: Ga-68 PSMA PET/CT provides clinically valuable information for initial staging, treatment planning, and disease management in patients with prostate cancer. Our findings demonstrated that semiquantitative and volumetric parameters obtained from PET/CT are significantly associated with disease risk classification and serum PSA levels. Moreover, prostate-based quantitative parameters have predictive potential for estimating metastatic spread and for preoperative prediction of nodal metastasis and seminal vesicle invasion.