İnek sütünde bulunan mir-191'in dolaşımda tespiti ve fonksiyonunun incelenmesi
Identification of the milk derived mir-191 in the circulation
- Tez No: 986020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK PİRİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Mikro RNA, İnek sütü, Micro RNA, Cow milk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Küçük kodlama yapmayan RNA'lar (miRNA'lar), gen ekspresyonunu düzenleyerek biyolojik süreçlerde yer alan RNA türleridir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bitkisel ve hayvansal gıdalarda bol miktarda miRNA bulunduğu ve bu miRNA'ların beslenme yolu ile farklı organizmaların dokularına geçiş yapabildiği, böylece konak organizmada işlevsel olabileceği gösterilmiştir. Bu sebeple, besinsel miRNA'ların organizmaların dolaşımına geçiş özellikleri son yıllarda araştırmacılar için önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu tez çalışması, süt içeriğindeki miR-191'in memeli dolaşımına geçişini ve fonksiyonel etkisini araştırmayı hedeflemiştir. Tez çalışması kapsamında farklı zaman aralıklarında BALB/c farelere su ve süt besleme çalışması yapılarak beslenme sonrası kan ve beyin dokusu örneklerinin alımı gerçekleştirilmiştir. Kan ve beyin dokusu örneklerinde süt beslenmesi sonrası miR-191-5p'nin ve hedefi olduğu bilinen Setd1b ve Bdnf'nin ekspresyonları RT-qPCR metodu ile incelenmiştir. Analizler sonucunda süt içen farelerde 3. saatte miR-191-5p ekspresyonun arttığı tespit edilmiştir. Beyin dokusunda ise su grubunda 3. saatte miR-191-5p ekspresyonunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenmezken, süt grubunda istatistiksel olarak anlamlı (p=0,0118) bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Dolaşımda Setd1b'nin ekspresyonu incelendiğinde süt içirilen farelerde 12. saatte istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu görülmüştür (p=0,0122). Beyin dokusunda ise Setd1b geninin su ve süt içen gruplar arasında anlamlı bir farklılığının olduğuna dair sonuçlar elde edilmiştir (p=0,0062). Özetle, sonuçlarımız süt içerisindeki miR-191'in fare dolaşımına/beyin dokusuna geçme ve fonksiyonel etki gösterme potansiyeli olduğuna dair veriler sunmaktadır. İleriki çalışmalarda süt içeriğindeki miR-191'in ve diğer miRNA'ların dolaşıma geçişi daha detaylı olarak incelenmesi ve böylelikle bu geçişin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla daha kapsamlı çalışmaların yapılması literatürdeki önemli bir boşluğu kapatılması için gereklidir.
Özet (Çeviri)
Small non-coding RNAs, particularly microRNAs (miRNAs), play a crucial role in regulating gene expression and participate in various biological processes. Recent research has revealed that plant- and animal-derived foods contain high concentrations of miRNAs, which can enter the tissues or circulation of other organisms through dietary intake and potentially exert regulatory effects in the host. Consequently, the dietary transfer of miRNAs has become an important focus of molecular biology studies. This thesis investigates the transfer of milk-derived miR-191 into the mammalian circulatory system and its functional effects. BALB/c mice were subjected to water and milk feeding at different time intervals, after which blood and brain tissues were collected. The expression levels of miR-191-5p and its known targets, Setd1b and Bdnf, were analyzed using RT-qPCR. Results indicated that circulating miR-191-5p levels significantly increased three hours after milk feeding, while no significant change was detected in the water-fed group. In brain tissue, a considerable increase in miR-191-5p expression was observed in the milk-fed group (p=0.0118). Additionally, Setd1b expression decreased significantly in circulation at 12 hours (p=0.0122), and a significant difference in Setd1b expression between water- and milk-fed groups was also found in brain tissue (p=0.0062). Overall, these findings suggest that milk-derived miR-191 can be transferred into the bloodstream and brain tissue of mice, potentially exerting functional regulatory effects. Further research is warranted to elucidate the mechanisms underlying the transfer of miR-191 and other milk-derived miRNAs into circulation. More comprehensive studies will be essential to deepen our understanding of this process and to address the existing gaps in the literature.