40-69 yaş arası tip 2 diyabetes mellituslu nöropatik hastalarda SCORE2 diyabet kardiyovasküler risk skoru değerlendirilmesi
Evaluation of the SCORE2 diabetes cardiovascular risk score in patients aged 40-69 years with type 2 diabetes mellitus and neuropathy
- Tez No: 986062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN DAYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Nöropati, Kardiyovasküler Risk Skoru, Tip 2 Diyabet, Cardiovascular Risk Score, Diabetic Neuropathy, Type 2 Diabetes Mellitus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 40-69 yaş arası tip 2 diyabetiklerde SCORE2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru ile diyabetik nöropati arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve insülin kullanan ve kullanmayan hastalar arasında SCORE2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru ve diyabetik nöropati açısından fark olup olmadığının anlaşılmasıdır. Gerekçe ve Yöntem: Çalışma 30.01.2023 ile 30.01.2024 tarihleri arasında Nazife Yaman Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı olup başvuruda bulunan, önceden semptomatik kardiyovasküler hastalığı ve ciddi hedef organ hasarı olmayan 110 tip 2 diyabet hastasının dahil edildiği retrospektif kesitsel türde bir araştırmadır. Hastaların SCORE 2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru, yaş, cinsiyet, sigara durumu, sistolik tansiyon, total kolesterol, HDL, HbA1C ve eGFR parametreleri kullanılarak hesaplanmıştır. Diyabetik periferik nöropati varlığı DN4 Türkçe versiyonu ile tespit edilmiştir. İstatistiksel analizlerde Genelleştirilmiş Lineer Model, Mann Whitney U testi ve Spearman'srho korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 56,34±7,65 yıl ve ortalama diyabet süresi 10,30±6,60 yıldır. Hastaların %89,1'i Türkiye Endokrin ve Metabolizma Derneği'nin 2009 yılında yayınlanan Metabolik Sendrom Klavuzu'na göre metabolik sendrom kriterlerini karşılıyorken, ortalama vücut kitle indeksi 33,42±6,81 kg/m² olarak bulunmuştur. Bireylerin %92,7'si normal vücut ağırlığına sahip değildi (%29,1 fazla kilolu ve %63,6 obez). SCORE2 Diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru ortalaması 14,77±8,09 olarak bulunmuştur. Diyabetik periferik nöropatisi olan ve olmayan hasta gruplarının SCORE2 Diyabet risk skorları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Nöropatisi olan grupta kadın cinsiyet, glitazon ve statin grubu ilaç kullanımı daha sık iken HDL oranı yüksek, TG/HDL oranı düşük ve kolesterol/HDL oranı düşük bulunmuştur. (p<0,05). İnsülin kullanan hastaların risk skoru (19,29±8,15), kullanmayanlara (13,64±7,72) göre anlamlı derecede daha yüksektir (p=0,004). Yaş ve diyabet süresi ile SCORE2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru arasında pozitif yönlü, HDL kolesterol düzeyi ile SCORE2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru arasında negatif yönlü anlamlı ilişki gözlemlenmiştir. GLM analizinde, risk skorunu artıran bağımsız faktörler ileri yaş, erkek cinsiyet, 10 yıl ve üzeri diyabet süresi ve insülin kullanımı olarak belirlenirken, HDL düzeyi negatif yönde anlamlı katkı sağlamıştır (p<0,05). Sonuç: Bilinen kardiyovasküler hastalığı olmayan ve end organ hasarı gelişmemiş tip 2 diyabetiklerde periferik nöropatisi olan ve olmayan hasta gruplarında SCORE2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru açısından fark yoktur. İnsülin tedavisi alan hastaların insülin tedavisi almayan hastalara göre SCORE2 diyabet 10 yıllık kardiyovasküler risk skoru daha yüksektir. Genelleştirilmiş lineer model analizinde insülin kullanımının SCORE2 diyabet kardiyovasküler risk skorunu arttıran en güçlü bağımsız faktörlerden biri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to evaluate the relationship between the SCORE2 diabetes 10-year cardiovascular risk score and diabetic neuropathy in patients aged 40-69 with type 2 diabetes and to determine whether there is a difference in the SCORE2 diabetes 10-year cardiovascular risk score and diabetic neuropathy between patients using insulin and those not using insulin. Methods: The study is a retrospective cross-sectional study that included 110 type 2 diabetic patients who were registered at the Nazife Yaman Family Health Center between January 30, 2023, and January 30, 2024, and who had no previous symptomatic cardiovascular disease or serious target organ damage. The patients' SCORE 2 diabetes 10-year cardiovascular risk score was calculated using the parameters of age, gender, smoking status, systolic blood pressure, total cholesterol, HDL, HbA1C, and eGFR. The presence of diabetic peripheral neuropathy was determined using the Turkish version of DN4. Generalized Linear Model, Mann Whitney U test, and Spearman's rho correlation analysis were used in statistical analyses. Results: The mean age of patients included in the study was 56.34±7.65 years and the mean duration of diabetes was 10.30±6.60 years. 89.1% of patients met the metabolic syndrome criteria according to the Metabolic Syndrome Guidelines published by the Turkish Endocrine and Metabolism Association in 2009, and the average body mass index was found to be 33.42±6.81 kg/m². 92.7% of individuals were not of normal body weight (29.1% overweight and 63.6% obese). The average SCORE2 Diabetes 10-year cardiovascular risk score was found to be 14.77±8.09. No significant difference was found between the SCORE2 Diabetes risk scores of patient groups with and without diabetic peripheral neuropathy. In the group with neuropathy, female gender, glitazone and statin group drug use were more common, while HDL ratio was high, TG/HDL ratio was low, and cholesterol/HDL ratio was low (p<0.05). The risk score of patients using insulin (19.29±8.15) was significantly higher than that of patients not using insulin (13.64±7.72) (p=0.004). A positive correlation was observed between age and diabetes duration and the SCORE2 diabetes 10-year cardiovascular risk score, while a negative correlation was observed between HDL cholesterol level and the SCORE2 diabetes 10-year cardiovascular risk score. In the GLM analysis, advanced age, male gender, diabetes duration of 10 years or more, and insulin use were identified as independent factors increasing the risk score, while HDL level contributed negatively in a significant manner (p<0.05). Conclusion: There is no difference in the SCORE2 diabetes 10-year cardiovascular risk score between groups of patients with and without peripheral neuropathy who have type 2 diabetes without known cardiovascular disease and without end-organ damage. Patients receiving insulin therapy had a higher SCORE2 diabetes 10-year cardiovascular risk score compared to patients not receiving insulin therapy. In the generalized linear model analysis, insulin use was found to be one of the strongest independent factors increasing the SCORE2 diabetes cardiovascular risk score.