T birleşimli boşluklu hafif çelik çerçevelerin davranışının incelenmesi
Experimental study of t-stub connections behavior of perforated cold formed steel frames
  1. Tez No: 986123
  2. Yazar: NESLİŞAH GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR CÜNEYT AYDIN, DOÇ. DR. MAHYAR MAALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk şekillendirme, Çelik çerçeveler, Cold forming, Steel frames
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, soğuk şekillendirilmiş çelik taşıyıcı elemanların T birleşim detaylarının yapısal davranışı deneysel olarak araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı; kesit kalınlığı, guse levhası kalınlığı ve kiriş gövdesinde yer alan deliklerin sayısı, mesafesi ve çapı gibi parametrelerin birleşimlerin mekanik performansı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Yöntem: Deneysel çalışmalar kapsamında, kolon ve kiriş boyutları sabit tutularak toplam 15 adet T birleşim numunesi hazırlanmıştır. Numunelerde kolon ve kiriş kesit kalınlığı, guse levhası kalınlığı ve kirişteki delik konfigürasyonları (delik sayısı, delik mesafesi ve çapı) değiştirilerek farklı parametrelerin etkisi incelenmiştir. Tüm numuneler, FEMA-350 standartlarına uygun yarı-statik döngüsel yükleme prosedürüne tabi tutulmuştur. Testler sırasında moment-dönme eğrileri, enerji yutma kapasitesi ve maksimum taşıma kapasitesi gibi kritik performans verileri elde edilmiştir. Bulgular: Analizler, kesit ve guse levhası kalınlığındaki artışın rijitlik ve taşıma kapasitesini artırdığını göstermiştir. Delik sayısı ve geometrisindeki artış ise birleşim performansını düşürmüştür. Deliksiz kirişlerle yapılan birleşimlerde ise daha yüksek rijitlik ve enerji sönümleme kapasitesi elde edilmiştir. Sonuçlar: Elde edilen bulgular, hafif çelik yapıların tasarımında birleşim detaylarının; özellikle kesit kalınlığı, guse levhası kalınlığı ve kirişteki delik düzenlemelerinin titizlikle optimize edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Gelecek çalışmalarda, deneysel bulguların sonlu elemanlar yöntemiyle sayısal modellemelerle desteklenmesi ve delikli/deliksiz birleşimlerin karşılaştırmalı analizlerinin detaylandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study experimentally investigates the structural behavior of T-connections in cold-formed steel structural members. The primary aim of the research is to examine the effects of various parameters—such as section thickness, gusset plate thickness, and the number, spacing, and diameter of holes in the beam web—on the mechanical performance of the connections. Method: As part of the experimental program, a total of 15 T-connection specimens were prepared with constant column and beam dimensions. The specimens were designed to vary in terms of column and beam section thicknesses, gusset plate thicknesses, and hole configurations in the beam web (including the number, spacing, and diameter of the holes), in order to evaluate the influence of these parameters. All specimens were subjected to a quasi-static cyclic loading procedure in accordance with FEMA-350 standards. During testing, critical performance metrics such as moment-rotation curves, energy dissipation capacity, and maximum load-bearing capacity were obtained. Findings: The analyses showed that increasing the thickness of the section and gusset plate enhanced both stiffness and load-bearing capacity. Conversely, a higher number and size of web holes negatively affected joint performance. Connections made with unperforated beams exhibited greater stiffness and energy dissipation capacity.. Conclusions: The findings highlight the necessity of carefully optimizing connection details—particularly section thickness, gusset plate thickness, and beam web hole configurations—in the design of light steel structures. Future studies are recommended to support the experimental results with numerical modeling using the finite element method and to further explore comparative analyses between perforated and unperforated connection types.