Geri Dön

Ankara liselerinde çeteye katılma potansiyeli olan öğrenci grupları ve okul sosyal hizmeti

Student groups having potential of joining a gans at Ankara high school and school social work

  1. Tez No: 98616
  2. Yazar: NURDAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 354

Özet

Bu araştırma iki temel amacı gerçekleştirmek üzere yapılmıştır. Bunlardan birincisi Ankara'da alt ve üst toplumsal ekonomik düzeyde (TED'de) bulunan iki lisede okuyan ve öğretmenleri tararından sorunlu olarak görülen öğrencilerden çeteye katılma potansiyeli olan ve olmayanların demografik ve toplumsal ekonomik özellikleri, ruh sağlıkları, zararlı madde kullanma durumları, anne-baba ile ilişkileri, okul durumları ve arkadaş ilişkileri bakımından karşılaştırmaktır. İkinci olarak ise her iki TED'de öğretmenleri tarafından sorunlu olarak görülen bu gençler arasında çeteye katılma potansiyeli olan bir grup öğrenci ile okul sosyal hizmetinin bir müdahale yöntemi olan sosyal grup çalışması uygulaması yapmaktır. Yapılan grup çalışmasında sorunlu davranış gösteren bu öğrencilere grup öncesi ve sonrasında anne-babayla iletişimleri ile ilgili olarak uygulanan Ergen- Anne-Baba İletişim Formları ve ruh sağlığı ile ilgili olarak uygulanan Kısa Semptom Envanterinden aldıkları puanlan karşılaştırarak grup çalışmasının etkisini ortaya koymaktır. Bunun yam sıra her iki lisede yürütülen grupların grup dinamiği ve grup içi ilişkiler açısından ve çeteye uygun davranışlar gösterme bakımından fark ve benzerliklerini ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşabilmek için Ankara'da alt ve üst TED'de bulunan iki lise seçilmiştir. Bu liselerde önce öğretmenlere“Öğretmen Soru Kağıdı”uygulanmıştır. Sonuçta sorunlu davranışlarıyla öğretmenleri tarafından bildirilen öğrencilere“Öğrenci Soru Kağıdı”uygulanmış ve araştırmacının belirlediği çeteye katılma potansiyeli ile ilgili 5 ölçüt grubu doğrultusunda bu öğrenciler arasından çeteye katılma potansiyeli olan ve olmayan öğrenciler belirlenmiştir. Öğrenci Soru Kağıdı ile aynı zamanda bu öğrencilerin, araştırmanın ilk amacında ulaşmayı hedeflediği demografik ve toplumsal ekonomik durumları, anne-baba ile ilişkileri, okul durumları ve arkadaş ilişkileri konusunda da bilgi toplanmış ve bu bilgiler“ki kare”,“t testi”ve“yüzde”gibi basit istatistiklerle yorumlanmıştır. Çeteye katılma potansiyeli olan gençlerle de sosyal grup çalışması uygulaması yapılmış ve sonuçlan değerlendirilmiştir.

Özet (Çeviri)

This study was conducted for two major purposes. The first one was to compare two groups of students who were attending two different schools of low and high Social Economic Status (SES) in Ankara in terms of their demographic and socioeconomic characteristics, psychological health, habits of using harmful materials, educational achievement, and parent and peer relationships. Students were among those who were perceived as having problems by their teachers and who had and did not have a potential of joining a gang. The second purpose of the study was to carry out a social group work, an intervention method in school social work, with a group of students who were perceived as having problems by their teachers and who might potentially join a gang in both SES schools. An attempt was made to compare their scores obtained from the pre- and post-test application of Adolescent-Parent Communication Forms and Brief Symptom Inventory in order to reveal the psychological health and parent communication of the students who had problematic behaviours and a potential of joining a gang. Thus, both similarities and differences were revealed in terms of the group dynamics and in-group relationships of the students who were studied in both schools. Two high schools of low and high SES in Ankara were selected to find out these similarities and differences. First, teachers in these high schools were applicated a Teacher Question Sheet, and then the students with whom the school social work was performed were given a Student Question Sheet. On the basis of 5 (five) types of criterion determined by the researcher, an attempt was made to identify the students who had and did not have a potential of joining a gang among those who were considered by their teachers as having a potential of joining a gang because of their problematic behaviours. Consequently, the results of the social group work application were evaluated and discussed. At the same time the results of collecting data which were interested in the first purpose of the study were evaluated and discussed through simple statistics such as percentage and parametric statistics such as chi-square and t-test.

Benzer Tezler

  1. Ankara liselerinde sosyoloji dersi veren sosyoloji öğretmenlerinin sosyoloji dersleri ile ilgili yaklaşımları:Ankara liselerinde sosyoloji öğretiminde karşılaşılan çok boyutlu sorunlar

    Approach to sociology lesson of sociology teachers who teach sociology in Ankara high schools: multidimensional problems in sociology teaching

    NALAN ALİCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. ERDİNÇ YAZICI

  2. Liselerde sportif yarışmalarda derece alan öğrencilerin akademik başarıları

    Başlık çevirisi yok

    HÜSEYİN KARA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    PROF. DR. FATMA VARIŞ

  3. Türkiye ve Arnavutluk'taki orta öğretim kurumlarının örgüt kültürünün karşılaştırılması (Vlora ve Ankara ili örneği)

    Comparison of organizational culture of secondary education schools of ALbania and Turkey (Sample of Ankara and Vlora countries)

    KSEANELA SOTİROFSKİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEZAHAT GÜÇLÜ

  4. Ankara ili liselerinde biyoloji dersi öğretiminde laboratuvar uygulamalarının yeterlikleri

    The Sufficiency of laboratory proence in biology education in high schools loceted in Ankara province

    ÖZLEM AKSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL SOLAK