Taguchi deney tasarımı metodu kullanılarak mısır silajı makinalarında kıyıcı ünitenin performansını etkileyen tasarım parametrelerinin eniyilenmesi
Optimization of design parameters affecting the performance of the chopping unit in maize silage machines using the taguchi design of experiments method
- Tez No: 986163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ALTUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silaj makinelerinde kıyıcı ünite tasarımı, sinyal/gürültü oranı (S/N), Taguchi metodu, deney tasarımı, kalite kontrol 2025, 66 sayfa, Chopper unit design in silage machines, signal-to-noise ratio (S/N), Taguchi method, design of experiments, quality control 2025, 66 pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Mısır silajı makinelerinde bulunan kıyıcı üniteler, sabit ve döner bıçakların etkileşimi ile çalışmakta olup, bu ünitelerin tasarım parametrelerinin doğru belirlenmesi makine performansı ve enerji verimliliği üzerinde doğrudan etkilidir. Tarımsal hasat işlemlerinin kısa dönemlerde gerçekleştirilmesi ve deneysel çalışmaların doğal koşullara bağlı olması, bu alanda güvenilir sonuç elde etmeyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, bu tez çalışmasında istatistiksel açıdan anlamlı ve geçerli sonuçların daha az sayıda deneyle elde edilmesine imkân tanıyan Taguchi deney tasarımı yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın deneysel çalışmaları, geliştirilen küçük ölçekli bir kıyıcı prototip üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kıyıcı ünitedeki kesme kuvvetini etkileyen parametreler; bıçaklar arası mesafe, bıçaklar arası açı, kesme hızı ve kıyım yapılan mısır sayısı olarak belirlenmiştir. Deneyler, L27 ortogonal dizisi kullanılarak planlanmış ve kuvvet ölçümleri dinamometre aracılığıyla kaydedilen maksimum kuvvet değerleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veriler, Minitab 22.3 paket programında analiz edilmiş ve“küçük olan daha iyidir”kriteri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kıyıcı ünite tasarımında en iyi parametre değerleri; bıçaklar arası mesafe için 1 mm, bıçaklar arası açı için 12˚, kesme hızı için 3,5 m/s ve kıyım yapılan mısır sayısı için 2 adet olarak belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, kesme kuvvetini en çok etkileyen parametrelerin ise sırasıyla; kıyım yapılan mısır sayısı, kesme hızı ve bıçaklar arası açı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu tez çalışması, geliştirilen prototip kıyıcı ünite üzerinde gerçekleştirilmiş olup, elde edilen bulguların geçerliliğini artırmak amacıyla deneysel çalışmaların gerçek ölçekli silaj makineleri üzerinde yapılması önerilmektedir. Gelecek çalışmalarda gerçek ölçekli silaj makinelerinde, farklı tür parametrelerin de dikkate alındığı, daha kapsamlı araştırmaların yapılması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The chopping units used in corn silage machines operate through the interaction of fixed and rotating knives, and the accurate determination of the design parameters of these units directly influences machine performance and energy efficiency. The fact that agricultural harvesting operations must be conducted within short time periods and that experimental studies are dependent on natural conditions makes it difficult to obtain reliable results in this field. Therefore, the Taguchi experimental design method, which produces statistically strong and valid results with fewer experiments, was preferred in this thesis. The experimental phase of the research was carried out on a small-scale chopper prototype that was developed for this purpose. The investigated parameters included the distance between knives, the angle between knives, cutting speed, and the number of corn stalks processed by the unit. The experiments were planned using the L27 orthogonal array, and force measurements were performed based on the maximum force values recorded via a dynamometer. The data were analyzed using the Minitab 22.3 software package and evaluated according to the“smaller-is-better”criterion. According to the findings, the optimum parameter values for the chopper unit design were determined as a knife distance of 1 mm, a knife angle of 12˚, a cutting speed of 3,5 m/s, and two corn stalks processed during chopping. The analyses revealed that the parameters affecting the cutting force the most were, respectively; the number of corn stalks processed, the cutting speed, and the knife angle. This thesis was conducted on the developed prototype, and it is recommended that experimental studies be carried out on real-scale silage machines to increase the validity of the findings. In future works, more comprehensive research is planned on real-scale silage machines, taking into account different types of parameters.