Dijital dönüşüm sürecinin bilgi ve belge yönetimi akademisyenlerinin dijitalleşme seviyelerine etkisi
The impact of the digital transformation process on the digitalization levels of information and records management academics
  1. Tez No: 986232
  2. Yazar: FATMA BİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERAT BIRFIN BİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve Belge Yönetimi, Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, BBY Akademisyenlerinin Dijitalleşmesi, Information and Records Management (IRM), Digitalization, Digital Transformation, Digitalization of Information and Records Management (IRM) Academics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, modern çağın belirgin dönüşüm süreçlerinden biri olup Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) alanında köklü değişikliklere yol açmaktadır. Bu süreç, akademisyenlerin eğitim, araştırma ve yönetim faaliyetlerini yeniden şekillendirmekte; dijitalleşme seviyelerinin dijital dönüşüm süreçlerinin etkinliğinde önemli rol oynadığı görülmektedir. Bu tez, BBY akademisyenlerinin dijitalleşme seviyelerinin dijital dönüşüm süreçlerine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nicel veri toplama yöntemi olarak Koç ve Albayrak (2020) tarafından geliştirilen“Akademisyen Dijitalleşme Ölçeği”veri toplama aracı olarak uygulanmıştır. Örneklem, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 2024 yılı istatistiklerine göre BBY bölümünde bulunan 14 üniversitede görev yapan 138 akademisyenden oluşmaktadır. Bunlardan 77'sinin verileri analize dahil edilmiştir. BBY programı bulunan üniversiteler arasında Hacettepe, Ankara, İstanbul, Marmara, Ankara Yıldırım Beyazıt, İstanbul Medeniyet, İstanbul 29 Mayıs, İzmir Kâtip Çelebi, Kırıkkale, Atatürk, Bartın, Kastamonu, Çankırı Karatekin ve Osmaniye Korkut Ata Üniversiteleri bulunmaktadır. Verilerin analizi SPSS 30.0 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sürecinde ilk olarak, verilerin genel yapısını ortaya koymak amacıyla betimsel istatistikler (standart sapma, ortalama, minimum ve maksimum) hesaplanmıştır. Ardından, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, dijitalleşme ve dijital dönüşüm arasındaki ilişkinin güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Bu tez, dijitalleşme ile dijital dönüşüm arasındaki ilişkiyi sistematik şekilde inceleyen özgün bir araştırma olarak literatüre katkı sunmayı hedeflemektedir. Bulgular, akademik dünyada dijitalleşme süreçlerinin daha etkin yönetilmesine yönelik stratejik öneriler sunmaktadır. Buna ek olarak, dijitalleşmenin eğitim yöntemlerinin dönüşümüne, akademik kültüre ve öğrenci etkileşimlerine etkileri ele alınarak, BBY alanında gelecekteki dijitalleşme politikalarına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digitalization is one of the prominent transformation processes of the modern age and has brought about fundamental changes in the field of Information and Records Management (IRM). This process reshapes the teaching, research, and administrative activities of academics, and the digitalization levels of academics play a significant role in the effectiveness of digital transformation processes. This thesis aims to evaluate the impact of IRM academics' digitalization levels on digital transformation processes. In this study, the“Academician Digitalization Scale,”developed by Koç and Albayrak (2020), was used as a quantitative data collection tool. The sample consists of 138 academics working in the 14 universities that offer IRM programs in Turkey, according to the 2024 statistics of the Council of Higher Education (YÖK). Data from 77 participants were included in the analysis. The universities offering IRM programs include Hacettepe, Ankara, Istanbul, Marmara, Ankara Yıldırım Beyazıt, Istanbul Medeniyet, Istanbul 29 Mayıs, İzmir Kâtip Çelebi, Kırıkkale, Atatürk, Bartın, Kastamonu, Çankırı Karatekin, and Osmaniye Korkut Ata Universities. Data analysis was conducted using SPSS 30.0. Initially, descriptive statistics (standard deviation, mean, minimum, and maximum values) were calculated to present the general structure of the dataset. Subsequently, independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation, and multiple regression analyses were performed. The findings indicate a strong and statistically significant relationship between digitalization and digital transformation. This thesis contributes to the literature as a novel study that systematically examines the relationship between digitalization and digital transformation. The findings offer strategic recommendations for more effective management of digitalization processes in academia. Additionally, by addressing the impact of digitalization on teaching methods, academic culture, and student engagement, the study provides insights for future digitalization policies in the IRM field.