Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde vergilendirme ve özellik arz eden hususlar
Taxation and special cases in long term construction and repair projects
- Tez No: 986231
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAR SOYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türk vergi sistemi, Vergi mevzuatı, Vergilendirme, Yıllara yaygın inşaat, Turkish tax system, Tax legislation, Taxation, Widespread construction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
Dönemsellik kavramı, devamlılıkları esas olan işletmelerin ömürlerinin belli dönemlere ayrılarak her döneme ait faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden ayrıştırılmış olarak tespit edilmesidir. Türk vergi sisteminde de dönemsellik esası benimsenmiştir. Gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan dönemler, hesap dönemi olarak ifade edilmiş ve hesap döneminin de belirli istisnalar hariç olmak üzere bir takvim yılı olduğu belirtilmiştir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin taşıdıkları nitelikler, bu işlerin dönemsellik esasına uygun bir şekilde vergilendirilmesini mümkün kılmamaktadır. Bu işlere ilişkin kâr ya da zarar hesabı işin bitmesiyle birlikte yapılabilmektedir. Bu sebeple bu işlerin vergilendirilmesinde dönemsellik esasının dışına çıkılarak özel bir vergilendirme usulü tercih edilmiştir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri takvim yılı esasına bağlı kalınmayarak, işin bittiği sene itibariyle vergilendirilecektir. Vergilendirmede yaşanacak bu gecikmenin karşılığında da faaliyet süresi boyunca elde edilen hakediş ödemeleri üzerinden, işin bitmesiyle birlikte verilecek gelir ya da kurumlar vergisi beyannameleri üzerinde hesaplanan vergiden mahsup edilmek üzere vergi tevkifatı yapılacaktır. Birden fazla sayıda yıllara yaygın inşaat ve onarım işinin eş zamanlı olarak yürütülmesi ve/veya bu işlerle birlikte farklı faaliyetlerinde yapılması halinde meydana gelen müşterek giderler yıllara yaygın inşaatlar arasında harcama tutarları dikkate alınarak diğer faaliyetlerin ise hasılat tutarları göz önünde bulundurularak pay edilir. Aynı şekilde amortismanlar da kullanıldıkları takvim yılı içerisinde gün esasına göre işler arasında dağıtılır. Yapılan inşaat işinin bu özel vergilendirme sistemine tabi tutulması konusunda belirleyici olan etkenlerin başında gelen bir takvim yılı içerisinde tamamlanamama hususunun tespiti açısından işe başlama ve iş bitim tarihlerinin tespiti önem arz eder. Bu çalışmada, sahip olduğu nitelikler sebebiyle farklı bir vergilendirme sistemine tabi tutulmuş olan yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinin vergilendirilmesi ve bu konuda özellik arz eden hususlar irdelenerek bu konuda yaşanan belirli sorunlar dile getirilmiş ve bu sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of periodicity is the process of dividing the lifespan of businesses, whose continuity is essential, into specific periods, and separating the operating results of each period from those of other periods. The periodicity principle has also been adopted in the Turkish tax system. The periods used as the basis for income taxation are referred to as accounting periods, and it is stated that the accounting period is a calendar year, with certain exceptions. The nature of construction and repair work spanning multiple years precludes taxation of these works in accordance with the periodicity principle. Profit or loss calculations for these works can only be made upon completion. Therefore, a special taxation method has been adopted for the taxation of these works, deviating from the periodicity principle. Construction and repair work spanning multiple years will be taxed in the year the work is completed, not based on the calendar year basis. In return for this delay in taxation, withholding tax will be applied to progress payments received during the operating period, to be offset against the tax calculated on the income or corporate tax returns to be filed upon completion of the work. When multiple multi-year construction and repair projects are carried out simultaneously and/or in conjunction with other activities, joint expenses incurred are allocated based on the expenditure amounts for the multi-year construction projects and the revenue amounts for other activities. Similarly, depreciation is allocated among the projects based on the number of days within the calendar year in which they are used. Determining the work start and completion dates is crucial for determining the inability to complete a construction project within a calendar year, a primary factor determining its eligibility for this special taxation system. This study examines the taxation of multi-year construction and repair projects, which are subject to a different taxation system due to their nature, and the specific issues involved. Specific problems encountered in this area are addressed and solutions are sought.